Deze vier sommeliers openden onlangs een eigen restaurant
Steeds vaker wagen gepassioneerde sommeliers de sprong naar het ondernemerschap. Deze vier sommeliers combineren hun liefde voor wijn met het runnen van een eigen restaurant en openden onlangs een nieuwe zaak. Een ding is zeker: wijn speelt een belangrijke rol bij deze zaken.
1. Lendl Mijnhijmer: Showw in Amsterdam
Lendl Mijnhijmer opende afgelopen december samen met Dorus Floris restaurant Showw in Amsterdam, vlak bij de Amsterdamse RAI. De twee horecaondernemers waren voorheen maître-sommelier en chef bij Bougainville* in Amsterdam.
Showw heeft een grote open keuken. Het restaurant biedt ruimte aan ongeveer zestig gasten; met 44 stoelen in het restaurant, vier aan de bar en een maximum van twaalf in de private dining-ruimte. "Comfort is het sleutelwoord, op het bord, in het glas en in de zaal. Een brede selectie van wijnen, voor ieder wat wils qua smaak en prijs. Uitbouw van de wijnkaart is een van de doelen van het restaurant. Service staat hoog in het vaandel en is gedetailleerd, verfrissend van deze tijd", aldus Mijnhijmer.
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
2. Koen van der Plas: SAAM in Amstelveen
Koen van der Plas - die eerder werkte bij Inter Scaldes*** (Kruiningen) en Kasteel Heemstede* (Houten) - opende afgelopen jaar SAAM in Amstelveen. Hij runt de zaak samen met Margot Janse, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman.
SAAM staat voor: South Africa-Amstel. Het menu bij SAAM bestaat uit gerechten die een samensmelting zijn van de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken en de wijnkaart bevat een grote selectie aan wijnen die afkomstig zijn uit Zuid-Afrika. Daarnaast is er ook een rijk scala aan Europese wijnen te bestellen. Het restaurant heeft een groot team van sommeliers die adviezen kunnen geven over wijn om een goede wijn-spijservaring te bieden.
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van SAAM in Amstelveen.
3. Adriaan Visser: Notable in Echt
In de voormalige dakpannenfabriek in het Limburgse Echt opent dit jaar chef's table-restaurant Notable. Het restaurant, dat plek heeft voor 25 gasten, is van sterrenchef Vital Awick en topsommelier Adriaan Visser. Visser was hoofdsommelier van Harry’s Brasserie in Maastricht. Hij werd in 2022 door het Nederlands Gilde van Sommeliers uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland.
"Je gaat bij Notable niet aan een tafeltje zitten, maar schuift aan bij de chef in de keuken", vertelt Visser. "Ik fungeer vanuit diezelfde keuken als gastheer. Tevens schenk ik de wijn in. En dan ben ik ook nog eens manager. Drie functies ineen dus."
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
4. Sascha Holzkämper: SOMM Bistro à Vin in Weesp
Sommelier Sascha Holzkämper opende eind maart 2024 een nieuwe zaak: SOMM Bistro à Vin in Weesp. Holzkämper verkocht vorig jaar september zijn zaak Winehouse SOMM in Amsterdam om zijn droom uit te laten komen. Bij SOMM Bistro à Vin ligt de focus op wijn. De wijnkaart bevat maar liefst 250 wijnen. Ook zijn gastvrijheid en het gebruik van pure, natuurlijke producten twee belangrijke elementen in het nieuwe restaurant.
Holzkämper heeft jarenlang in toprestaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Hij werkte als sommelier in tweesterrenrestaurant Beluga** van Hans van Wolde in Maastricht, bij Bord'Eau in Amsterdam, maar ook in Londen bij verschillende restaurants van topchef Gordon Ramsay.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen