Speakeasy cocktailbar Somewhere in the Middle open in Maastricht

Nieuwe cocktailbar Somewhere in the Middle in Maastricht

Speakeasy cocktailbar Somewhere in the Middle open in Maastricht

Na de twee cocktailbars Mr. Smith en Founders Bar in Maastricht is er een new kid in town: Somewhere in the Middle. Deze speakeasy-bar opende op het Vrijthof, verscholen in een kelder onder restaurant MOMUS. Volgens oprichter en mixologist Janneau Delboeuf is de cocktailbar een intieme plek met cocktails van hoog niveau.

Tekst: Madelief de Weerd

Concept

Jarenlang stond de kelder van restaurant MOMUS, de zaak van Janneau Delboeufs ouders, leeg. Na van jongs af aan te hebben meegewerkt in het restaurant, vond de ondernemer dat er iets met die kelder moest gebeuren. Hij had altijd al een grote interesse in cocktails, dus het plan om hier een nieuwe bar te openen begon steeds meer te kriebelen. Hij reisde naar cocktailsteden als New York en Barcelona om inspiratie op te doen voor het concept.

'Gasten stappen in een andere wereld'

“Daarna viel alles op zijn plek”, vertelt Delboeuf. “Het idee voor Somewhere in the Middle werd geboren en met hulp van mijn ouders is het gerealiseerd. De naam verwijst naar de ligging van de bar, midden in het restaurant én midden in Maastricht. Het is een speakeasy-stijl: de bar zit verscholen, maar je kunt hem wel vinden. De bar heeft een aparte deur die je van buiten betreedt. Ondanks dat we in de kelder van MOMUS zitten, is het dus een op zichzelf staande zaak. Een plek waar gasten in een andere wereld stappen, de tijd vergeten en cocktails van topniveau drinken.”

Design

Om het gevoel van zo’n andere wereld te creëren, schakelde Delboeuf ontwerpstudio Interior Collective in. Het resultaat is een intiem en warm interieur met New Yorkse invloeden. Eyecatchers zijn de rode en groene fluwelen banken, de grote tegelbar met roodstenen barblad en de krioelende hangplanten aan het plafond. Volgens Delboeuf is aan elk detail gedacht.

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (5)
Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (4) Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (2)

Cocktails

Delboeuf: “Net als het interieur is ook de cocktailkaart met zorg samengesteld. Het barteam bestaat uit de Portugese head bartender Joao Lima en Nederlandse en Schotse bartenders. Ieder heeft een eigen signature cocktail. Het resultaat is een kaart die een reis op zich is: twaalf signatures en zes klassiekers met een eigen twist. Van de signature met Planteray Fiji Rum tot de classic Espresso Martini genaamd: Carameltini. 

Volgens Delboeuf is de kaart bijzonder geworden door de persoonlijke verhalen en invloeden van de bartenders. Extra speciaal is volgens hem de cocktail gebaseerd op de beroemde Limburgse kersenvlaai van Peter Lemmens. Samen met deze Maastrichtse bakker zijn de smaken ontleed en opnieuw opgebouwd tot een cocktail. “We willen vooral dat onze gasten kennismaken met andere cocktails en niet alleen kiezen voor de standaard dranken.”

*Tekst gaat verder onder de foto's van Delboeuf (links) en Lima (rechts).

Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (3)
Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (8) Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (7)

Maastricht

Delboeuf hoopt de cocktailscene in het zuiden verder te ontwikkelen: “Maastricht heeft een paar cocktailbars op hoog niveau, zoals Founders Bar en Mr. Smith. Hopelijk kunnen we in de toekomst samenwerkingen met elkaar aangaan om zo Maastricht meer als cocktailstad op de kaart te zetten.”

Over Janneau Delboeuf

Vanaf zijn achtste deelde Delboeuf al broodmandjes uit tijdens de André Rieu-concerten op het Vrijthof en vanaf zijn vijftiende werkte hij mee in het restaurant van zijn ouders: MOMUS. Hij startte in de bediening, stond achter de bar, werd manager en opende nu een eigen zaak. Ondanks de grote stappen die hij maakte, ben je volgens hem nooit uitgeleerd. "Ik blijf boeken lezen, cursussen volgen en inspiratiereizen maken. Zelfontwikkeling is de sleutel tot een succesvolle horecazaak.”

Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (10) Somewhere-in-the-Middle-Maastricht-ovv-Studio-ten-Tusscher (9)
Artikel delen