Het nieuwe Eet- & werkcafé Kleurrijk in het Overijsselse Nijverdal is veel meer dan alleen een 'gewone' horecazaak. Het is een horecaconcept met een verhaal en sociale missie, waar nieuwkomers, waaronder vluchtelingen, hun talenten kunnen ontplooien. Het duurzame en circulaire interieur past daar perfect bij. Dit is het verhaal van Kleurrijk!
Wanneer je binnenloopt bij Kleurrijk in Nijverdal, waan je je even in een andere wereld. Het is een ontmoetingsplek waar gasten grenzeloos kunnen genieten van gerechten, drankjes of producten met een verhaal. Maar ook een plek waar gasten rustig kunnen werken en waar je favoriete recepten, tradities of verhalen uit hun eetcultuur kunt delen. Proef en beleef de smaak van cultuur: dat is het motto van Kleurrijk.
“Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.” Deze quote van Thé Lau vormt een inspiratiebron voor het ontstaan van deze kleurrijke horecazaak. Kleurrijk werd begin 2023 geopend en is een initiatief van Jessica Heutink.
Lees verder onder de foto.
Op de werkvloer is een kleurrijk gezelschap van mensen met verschillende culturele achtergronden actief. Een vast team dat aangevuld wordt door een team van nieuwkomers. Dat zijn mensen die een met een andere culturele achtergrond of een vluchtelingenachtergrond die een leerwerkprogramma volgen via Stichting Culture Kitchen én een ervaringsplek krijgen binnen Kleurrijk.
Zij vormen het talententeam. Onder het motto elk talent telt, krijgen nieuwkomers de kans om hun talent in te zetten, te ontdekken of te ontwikkelen. Onderdeel te worden van het team, kennis te maken met de Nederlandse werkcultuur, mee te doen in de samenleving en daarmee een opstap te krijgen naar een (on)betaalde baan, (vervolg)opleiding of zelfstandig ondernemerschap
Het eetcafé heeft een menukaart geïnspireerd op de Midden-Oosterse en Afrikaanse keuken. Soms helemaal volgens traditioneel familierecept. Soms met een Nederlandse of lokale twist. "Altijd met zorg geselecteerd, met liefde bereid en een glimlach geserveerd." Zo zorgt het vaste team samen met het talententeam, dat een leerwerkprogramma volgt, voor een culinaire, culturele of creatieve beleving. Of het nu gaat om een lunch, kop koffie, borrel, take-away of diner.
Lees verder onder de foto's.
Marc Schwarte en Stefanie Aarninkhof zijn vanuit Kaja Interieurs verantwoordelijk voor het interieur: "Het waren drie panden met drie verschillende indelingen en uitstralingen, waarvan één pand gemaakt is. Het interieur is een geslaagde doorvertaling van het horecaconcept en een unieke beleving. Origineel, gezellig en een huiselijke sfeer kenmerken dit interieur. En dat ondanks de grootte van het pand. Factoren als de gewenste sfeer, het flexibele karakter, het aantal zitplaatsen en een goed akoestisch klimaat (met ruim 5 meter hoogte is dat wel prettig) waren vanaf het begin duidelijk."
Ze vervolgen: "De uitdaging zat hem vooral in de wens om de ruimte zo duurzaam of circulair mogelijk in te richten. Een mooi initiatief dat past bij een sociale onderneming als deze. Met uitzondering van de bar, horecakeuken en vergaderkassen is bijna elk meubelstuk, elke lamp of elk apparaat in dit interieur tweedehands. Dat vraagt echt om ‘even’ anders denken. Van ontwerp tot selectie van meubilair. Van montage tot aankleding."
De duurzame mindset stond continu aan, vertellen ze. "Tweedehands, showroommodellen, gekregen, opnieuw bekleed, uit de circulaire meubelhoek, het magazijn van partners en gerecycled uit het voormalige Rabobankpand waar Kleurrijk nu gehuisvest is." Al deze losse tweede kansjes heeft Kaja met elkaar verbonden. Hoe? "Sterk staaltje design, creativiteit ten top en transparante samenwerking tussen de initiatiefnemers achter Kleurrijk, diverse bouwpartners en Kaja Interieurs."
Lees verder onder de foto.