Interieurs van horecazaken: we krijgen er geen genoeg van! In dit artikel zet Entree vijf restaurants op een rij met een industriële inrichting. In de designs vind je veel stoere elementen en ruwe materialen. Soms doen de zaken je bijna denken aan een fabriekspand door de stalen kozijnen, hoge plafonds en steigerbuizen. Lees mee en doe inspiratie op.
Restaurant V12 van Floris Rijkenberg, Meike Kerklaan en Sander Hietbrink in Amsterdam-Noord zit gevestigd in een oude werkplaats. Bij binnenkomst zijn veel oude details van de werkplaats terug te zien, zoals de rode ijzeren pilaren. Neem plaats aan de industriële bar op houten barkrukken óf kies voor een van de houten vierkante tafeltjes. Bij mooi weer kun je ook kiezen voor het zonovergoten terras aan het water dat deze horecagelegenheid helemaal afmaakt!
IJzeren zwarten balken en pilaren, zwarte ijzeren lampen en houten tafels en stoelen: industriëler kan bijna niet. Café Restaurant Amsterdam voldoet helemaal aan de inrichtingseisen. De horecazaak van Milène Hoving en Charles Hollenkamp (en sinds 2020 ook Ruub Wildbret en Laura Deelen) zit gevestigd in het voormalige pomphuis, waarvan onder andere de originele pomp een deel van het interieur is geworden. De industriële lampen zijn afkomstig uit stadion De Meer en het Olympisch Stadion. Al met al: een echt industrieel interieur. Café Restaurant Amsterdam won in 2023 nog de Entree Award voor Best All Day Classic.
We blijven nog even in de fabriekssferen, want Fifth in Eindhoven zit gevestigd in een voormalig gasfabriek. De hoge muren zijn gemetseld wat zorgt voor een echte industriële look, net zoals de zwarte stalen steigerbuizen. Als je omhoogkijkt, herken je elementen van de oude gasfabriek. Neem bijvoorbeeld de ijzeren raamkozijnen en de grote zilveren buizen langs het plafond. In de ‘stadsbar’ is de ronde bar met bruine leren barkrukken en zwarte poot een echte eyecatcher! Eigenaar is Hein van Stiphout. Het ontwerp verzorgden architectenbureau De Bever en interieurontwerpbureau DutchConcept.
Aan het stadsplein in Breda vind je Blossem van Rob van den Broek. De horecazaak zit gevestigd in het ketelhuis van de oude Nibb-it fabriek en dat is binnen terug te zien. De zaak heeft hoge plafonds met hoge ramen. De lichtgroene muren in combinatie met hout en verschillende soorten stoffen zorgen voor een frisse look. De tafels hebben een zachtere Scandinavische stijl met houten stoelen, wat voor een stoer en industrieel contrast zorgt.
In een voormalige autogarage in Amsterdam-Noord vind je restaurant Hotel de Goudfazant. Dat het ooit een autogarage was, herken je terug aan de takels aan het plafond en de oude geparkeerde auto’s binnen. Als je omhoogkijkt, is de megakroonluchter van kleine melkflesjes niet te missen. De bar, gemaakt van natuurgekleurde bakstenen, maakt de industriële inrichting helemaal af. Oprichters van Hotel de Goudfazant zijn Niels Wouters, Rogier Klooster, Frederic van de Laar en Marco Birsak.