Horecaondernemer René Bogaart opent brasserie Le Paris in Leidschendam

René Bogaart - Hoofdfoto

Horecaondernemer René Bogaart opent brasserie Le Paris in Leidschendam

Horecaondernemer René Bogaart, onder meer bekend van de Pavarotti-restaurants, zit niet stil. Onlangs was hij met zijn familie te zien in het EO-programma Waar doen ze het van? en binnenkort opent hij zijn zeventiende horecazaak: Le Paris in Leidschendam. Met een crowdfundingsactie haalde Bogaart €450.000 op voor de realisatie van de Franse brasserie. De grand opening is gepland voor eind januari of begin februari. "Franse brasseries zijn op dit moment echt hip.”

 

Tekst: Sanne Lafleur

Foto's: o.a. Julian de Mey

Aslof je in Parijs bent

Ondanks dat de grand opening van Le Paris nog even op zich laat wachten tot eind januari of begin februari, is de brasserie al begonnen met de soft opening. De Franse brasserie is gelegen aan het water in Leidschendam in een glazen paviljoen. Op deze plek zijn ook twee andere zaken van Bogaart te vinden, namelijk: Volle Maan en Pavarotti. Het interieur van de nieuwe zaak ademt de sfeer van Parijs: "We hebben een gevel gebouwd zoals je die op de Champs-Élysées zou kunnen tegenkomen. Het voelt hier echt alsof je in Parijs bent."

De zaak beschikt over een groot overdekt terras dat in de zomer volledig open kan om een naadloze overgang tussen binnen en buiten te creëren. Binnen biedt de brasserie 200 zitplaatsen, met daarnaast een bovenverdieping die ruimte biedt voor een feest met zo'n 100 mensen. Daarnaast is Le Paris niet alleen een restaurant, maar ook een plek voor entertainment. Zo staat de bar midden in de zaak, is er een DJ Booth en zijn er vier karaokekamers beschikbaar voor kleine groepen.

'We hebben een gevel gebouwd zoals je die op de Champs-Élysées zou kunnen tegenkomen'

Franse brasseries: hip & toegankelijk

De keuze voor een Franse brasserie was zowel een strategische beslissing als een reactie op de trends in de horecawereld. "Franse brasseries zijn op dit moment echt hip", zegt Bogaart. Naast zijn wens om iets anders te creëren dan de Italiaanse en Hollandse concepten die hij in de andere paviljoens bezit, wilde hij een concept aanbieden dat toegankelijk is. Het menu richt zich dan ook op casual dining, met gerechten variërend van 15 tot 30 euro. "

We willen geen dure gerechten, maar wel een menu dat lekker is en voor iedereen toegankelijk blijft", aldus Bogaart. De open keuken biedt gasten de mogelijkheid om het kookproces te volgen, waarbij gerechten zoals escargots, carpaccio, dorade en Black Angus met verse ingrediënten worden bereid.

*De tekst gaat verder onder de foto

3 - Le Paris - Leidschendam

Één team, één missie

De hele familie is betrokken bij de zaken en dat geldt ook voor Le Paris. Zo gaat schoonzoon Joris Bakker de zaak runnen en daar heeft de ondernemer alle vertrouwen in. Binnen de familie Bogaart geldt de regel: één team, één missie. Dit betekent dat wanneer het druk is in een van de zaken en er een bericht in de groepsapp verschijnt over 'brand' – bijvoorbeeld in Leidschendam – iedereen komt helpen blussen.

Het viel Bogaart op dat zijn schoonzoon Joris altijd als eerste ter plaatse was, terwijl hij eigenlijk een heel andere baan had. "Het leek wel of hij in de spreekwoordelijke kazerne logeerde," zegt Bogaart. "Ik zei vaak tegen mijn vrouw: Hij heeft het in de vingers, het is echt jammer dat hij niet in de horeca wil werken." Dit veranderde toen Bogaart de kans kreeg om het derde paviljoen te kopen en Le Paris te starten en Joris vroeg of hij dat mocht doen. Na een spoedcursus is hij gestart.

*De tekst gaat verder onder de foto's en het grijze kader

2 - Le Paris - Leidschendam-1 5 - Le Paris - Leidschendam

Club Jolí in Den Haag

Zoon Joe Bogaart opende in oktober Club Jolí in de Kettingstraat in Den Haag. De club heeft drie verdiepingen en een capaciteit van 900 personen. Het interieur combineert warme kleuren met een frisse, open uitstraling en een vleugje glamour. Gasten kunnen er dansen op verschillende muziekstijlen, van R&B tot (deep) house. Club Jolí is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Club Jolí - Den Haag

Crowdfunding is de nieuwe bank

De financiering van Le Paris werd deels geregeld via crowdfunding, een methode die Bogaart sinds de coronaperiode heeft omarmd. "Crowdfunding is voor mij de nieuwe bank geworden," zegt Bogaart. "Tijdens de coronaperiode stapte ik over van de traditionele bank naar crowdfunding en sindsdien gebruik ik deze methode voor mijn ondernemingen." Samen met vaste partners en een deel eigen vermogen regelt Bogaart de financiering van zijn projecten, waaronder Le Paris.

Eigen serie

Naast het runnen van zeventien horecazaken was familie Bogaart te zien in het programma van de EO: Waar doen ze het van?. In de serie worden vier gezinnen gevolgd die rondkomen van verschillende maandbudgetten. Eén van die gezinnen was dat van René en Sandra Bogaart, samen met hun zes kinderen, tientallen (huis)dieren en honderden medewerkers.

'Ik wil de horeca een succesverhaal geven'

Bogaart vertelt: "Na veel twijfelen besloten we mee te doen en daar waren twee belangrijke redenen voor. Ten eerste omdat het publiciteit voor onze zaken oplevert, en ten tweede omdat ik het belangrijk vind om de horeca een succesverhaal te geven. In Nederland wordt de horeca, in tegenstelling tot in het buitenland, vaak gezien als een veredeld studentenbaantje. Want: als je na je dertigste in de horeca werkt, dan ben je of een keer heel hard van de trap gevallen of je bent echt een enorme oen. Ik vind dat jammer, want naast dat ik denk dat de horeca het mooiste vak is dat er bestaat hebben we ook ervaren mensen nodig."

Na het succes van de familie in de serie werden ze benaderd door verschillende productiehuizen. Dit leidde uiteindelijk tot een nieuw project: een eigen serie op SBS 6. Naar verwachting gaat de show, die een kijkje achter de schermen van hun hectische leven biedt, midden mei van start. Bogaart: "Mensen die bij ons langskomen, zeggen weleens: 'Wat er nu bij jullie gebeurt, gebeurt bij anderen niet eens in een heel jaar.' Dus dat wordt heel leuk."

Geen nieuwe zaak

Wat kunnen we aankomend jaar allemaal verwachten? Bogaart: "Dit jaar worden we voor de derde keer opa en oma, dat vind ik heel bijzonder," zegt hij met een glimlach. "Naast de serie, hopen we dit jaar ook te beginnen met de bouw van vijf huizen." Wat betreft nieuwe zaken, is hij duidelijk: "Nee, komend jaar worden het er nul." Dit jaar wil hij zijn energie vooral stoppen in het optimaliseren van de bestaande zaken.

4 - Le Paris - Leidschendam
Artikel delen