Hotel Rosewood Amsterdam opent 1 mei: ‘Personeel maakt het verschil’

Hotel Rosewood Amsterdam
Gepubliceerd op: 28 februari 2025

Hotel Rosewood Amsterdam opent 1 mei: ‘Personeel maakt het verschil’

Na een aanloop van meer dan tien jaar, opent hotel Rosewood Amsterdam op 1 mei in het voormalige Paleis van Justitie. Het vijfsterrenhotel beschikt over 134 kamers en suites, inclusief vijf signature suites. De originele elementen van het monument zijn behouden en gecombineerd met eigentijds, Nederlands design van Studio Piet Boon. Duurzaamheid en goed werkgeverschap staan centraal in de filosofie van het hotel: “Elk detail laat gasten zich thuisvoelen.”

 

Tekst: Roy Timmerman

Foto’s: Rosewood Amsterdam

 

Historisch monument

Het voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in 1655 en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Rosewood is het laatste nieuwe hotel dat in een monumentaal pand in de Amsterdamse binnenstad verschijnt, na de ingevoerde hotelstop in 2013.

“Onze missie is om een ervaring te creëren waar de rijke geschiedenis en cultuur van Amsterdam is verweven met die van Rosewoods onderscheidende levensstijl”, zegt Thomas Harlander, algemeen directeur van Rosewood Amsterdam. “We restaureerden niet alleen een gekoesterd herkenningspunt voor Amsterdammers maar nodigen ook (internationale) gasten uit om zich onder te dompelen in het hart van deze stad.”

Het vijfsterrenhotel beschikt over 134 kamers en suites, inclusief vijf signature suites, met uitzicht op de aangrenzende grachten, binnenplaatsen en klassieke herenhuizen. De balzaal van 223 vierkante meter biedt ruimte voor evenementen, verder beschikt het hotel onder meer over twee restaurants, een cocktailbar, spa, fitnesscentrum en binnenzwembad.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Exterieur-Hotel-Rosewood-Amsterdam-zoom
Exterieur gebouw van Hotel Rosewood in Amsterdam

Originele kenmerken in interieur

Het interieur van Rosewood Amsterdam, ontworpen door Studio Piet Boon, eert het erfgoed van het gebouw met een moderne kijk op Nederlands vakmanschap, waarbij historische grandeur wordt gecombineerd met hedendaagse verfijning. De charme van Amsterdam, samen met zijn geschiedenis, zijn behouden gebleven door de restauratie van originele kenmerken, zoals zuilen, cellenblokken en rechtszalen.

Maar ook de grote trap is behouden, evenals de traditionele Hollandse tegeltjes op de muur. “Als je Rosewood Amsterdam binnenstapt voelt het alsof je een verborgen juweeltje in het hart van de stad ontdekt – een plek waar Nederlands erfgoed en moderne luxe samenkomt”, zegt designer Piet Boon.

“We wilden dat elke ruimte de ziel van Amsterdam zou weerspiegelen: rijk aan geschiedenis, elegant en vol karakter. Elk detail zorgt ervoor dat gasten zich thuisvoelen, ze worden ondergedompeld in een reis die ze voert van de tijdloze schoonheid van de zeventiende eeuw naar een fris, eigentijds Nederlands design.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Amsterdam-binnenstad-omgeving5 Amsterdam-binnenstad-omgeving6

Duurzaamheid

Volgens George Tsangaris komt duurzaamheid terug in alle aspecten van het hotel. Van het minimaliseren van foodwaste in de restaurants tot het verbieden van wegwerpplastic. Oud linnengoed wordt verwerkt tot schoonmaakdoekjes, het afval wordt opgehaald met een elektrisch aangedreven boot. “We registreren alle afvalgegevens, waardoor we onze footprint ieder jaar kunnen verkleinen. Ons doel is om een zo laag mogelijke ecologische footprint te bereiken.”

Culinaire concepten

Deze visie wordt bevestigd door Emiliano Di Franca – de Argentijnse director of Food & Beverage, die eerder in Washington DC voor Rosewood werkte en de overstap maakte van het vijfsterrenhotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Voor hem draait het allemaal om het creëren van betekenisvolle en oprechte ervaringen.

“Wij bieden drie verschillende culinaire locaties. Een restaurant met een refined dining approach, waarbij we met seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten werken. Rosewood staat bekend om haar ‘Sense of Place’, en dit lokale element verwerken we ook in het menu. De Lobby Lounge is het bruisende hart van het hotel, met een dynamisch menu dat zich de hele dag door ontwikkelt. En we hebben ook een cocktailbar met een speakeasy-element waar gasten kunnen genieten van exclusieve, zorgvuldig handgemaakte cocktails en spirits.”

Heeft een vijfsterrenhotel ook een restaurant met Michelin-ambities nodig? “Ons belangrijkste doel is oprechte service en uitzonderlijk eten en drinken serveren”, zegt Di Franca. “Ik begrijp de vergelijking met fine dining-restaurants in luxe hotels in Amsterdam, maar eventuele prijzen en onderscheidingen moeten het resultaat of de uitkomst zijn van onze inspanningen, en niet het doel.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

George-Tsangaris-en-Emiliano-di-Franca
Director social impact George Tsangaris (links) en Director of Food & Beverage Emiliano Di Franca (rechts).

Rosewood Hotels & Resorts

De Chinese hotelgroep Rosewood Hotels & Resorts beheert wereldwijd 34 hotels en resorts in 21 landen. Elk Rosewood-pand omarmt de A Sense of Place-filosofie en weerspiegelt de geschiedenis, cultuur en de sfeer van de individuele locaties. De Rosewood-collectie omvat een aantal gerenommeerde hotels en resorts, zoals The Carlyle, A Rosewood Hotel in New York, Rosewood Mansion on Turtle Creek in Dallas, en Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel in Parijs.

Personeel

De belangrijkste waarden van het hotel zijn gastvrijheid, luxe en innovatie en sociale impact, zegt George Tsangaris, de Cypriotische director social impact die wereldwijd voor Rosewood werkte. “Bij Rosewood zeggen we dat relaties en gastvrijheid in ons DNA zitten. Wij streven ernaar langdurige relaties op te bouwen met onze gasten die keer op keer bij ons terugkomen en onze vele accommodaties over de hele wereld bezoeken. Dat is iets waar Rosewood zich in onderscheidt.”

Het belangrijkste aspect om deze ambities waar te maken is het personeel, benadrukt Tsangaris. “Vijfsterrenhotels bieden uiteraard veel luxe, maar het zijn de werknemers die het verschil maken. De meeste mensen in de hotelwereld werken in de branche omdat het hun roeping is. Iedereen brengt daarbij iets speciaals mee en zo bouwen we aan een sterk team.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Overview-water-Amsterdam
Afbeelding ter illustratie. Overview water in Amsterdam

Innovatief en inspirerend

Wij willen de beste werkgever zijn, met een sterke focus op ons personeel, vervolgt Tsangaris. “Onze medewerkers werken standaard vier dagen, met flexibele uren om een gezonde balans tussen werk en privé te behouden. Deze aanpak is al gebruikelijk in andere branches en we willen een nieuwe standaard zetten in de horeca. We moeten vernieuwend en inspirerend zijn. Door intensieve coaching willen we onze medewerkers behouden en tegelijkertijd kansen bieden om te leren en te groeien.”
Artikel delen