'Hysterische horeca': waarom restaurants kiezen voor een over de top design
Gigantische kroonluchters, levensgrote artworks en overdadige prints: stap binnen in de wereld van ‘hysterische horeca’, een klinkende term die werd bedacht in een recente aflevering van Bekt Lekker de Podcast. Wat is de aantrekkingskracht van dit soort restaurants, zoals Dolle Diva (Amersfoort), La Nostra Gigi (Amsterdam) en Bacchanalia (Londen)? “Je weet niet meer waar je moet kijken.”
Tekst: Iris Kranenburg en Sanne Lafleur
Hoofdfoto: Dolle Diva in Amersfoort
Dolle Diva Amersfoort
Wat gasten van Dolle Diva in Amersfoort na binnenkomst als eerste doen? Eigenaar Luc Dielissen is duidelijk: “Hun telefoon pakken om het interieur vast te leggen.” Niet zo gek: wie rondkijkt in het nieuwe restaurant, komt ogen te kort. 172 kristallen kroonluchters schitteren aan het plafond en uitbundige prints en levensgrote graffiti-werken sieren elke vezel van de zaak. Zitten doe je op rode fluwelen stoelen of aan de uitgelichte bar van natuursteen. Stuk voor stuk eyecatchers van jewelste. Zelfs de tocht naar de wc’s heeft een wow-factor: de twee lange videowalls in de hal laten je even in een totaal andere wereld begeven.
Ja, bij Dolle Diva is iedere vierkante centimeter over de top. Net als alles op het menu trouwens: sushi wordt geserveerd op schalen met ijs en tropische bloemen en de knalroze Pink Diva is de hardloper onder de cocktails. Dielissen deed inspiratie op in Londen. “Daar bezochten we 25 geweldige bedrijven. Van al die inspiratie maakten we een geheel: Dolle Diva.”
*Tekst gaat verder onder de foto
Lolo, Secret Garden en Grace
Volgens Brouwer is deze glittercultuur in Thailand en Saoedi-Arabië al veel langer een fenomeen. “In Nederland werd langer vastgehouden aan enerzijds hippe tentjes van hout en tweedehands meubels en anderzijds aan de Londense millenial pink zaken als Mama Kelly in Amsterdam."
*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.
Links: Lolo Rechts: Secret Garden
Horeca als bestemming
Grondlegger van deze stijl
Will Erens sluit zich aan bij de woorden van Brouwer. Hij staat bekend om zijn ontwerpen van overdadig gedecoreerde restaurants, zoals La Nostra Gigi, ‘t Heemelrijck en Secret Garden in Amsterdam. Met zijn bureau Too Many Agencies is hij een van de grondleggers van dit soort interieurs. ‘Less is poor’ is dan ook zijn slogan.
“Café Panache in Amsterdam was in 2015 de eerste uitbundige zaak die wij ontwierpen. Dat was uniek voor deze tijd.” Mensen stonden volgens Erens versteld van de vele verschillende tegels en de grote lampenkappen. “Nu is geen zaak meer succesvol als het niet van voor tot achter Instagrammable is. De verklaring hiervoor is dat in 90% van de zaken het eten niet geweldig is. Als de ambiance dan ook niet goed is, komen gasten niet meer terug. Maar heb je een zaak die een verpletterende indruk maakt met het interieur? Dan vergeven gasten dat het eten niet wow was.”
De designer is niet van mening dat er te veel van dit soort restaurants zijn. “Integendeel. Waarom zou je in een saai interieur gaan zitten als je ook naar een zaak kunt gaan waardoor je even in een film van Tarantino meespeelt? Kijk naar grote steden. De zaken die eruit springen zijn altijd de uitbundige.” Erens ziet de opkomst van dit soort designs dan ook niet als een trend. “Wij moeten er als designers voor zorgen dat deze interieurs klassiekers worden. Plekken waar ondernemers honderd jaar niks aan hoeven te doen en die door de jaren heen alleen maar mooier worden.”
*Tekst gaat verder onder de foto van La Nostra Gigi.
Over twee jaar
*Lees verder onder de foto.
Bacchanalia: nieuwe hotspot in Londen
Uitbundige restaurants in Nederland:
- Dolla Diva in Amersfoort
- La Nostra Gigi in Amsterdam
- Lolo in Amsterdam
- Secret Garden in Amsterdam
- Grace in Rotterdam
- The Streetfood Club in Breda
- Ruby Rose in Utrecht
UITBUNDIGE RESTAURANTS IN HET BUITENLAND
- Amazonico in Londen (zie onderstaande afbeelding)
- Sushi Samba Convent Garden in Londen
- Bacchanalia in Londen
- Annabels in Londen
- Gloria in Londen
- Sketch in Londen
- La Pérouse in Parijs
- Girafe in Parijs
- Café Costes in Parijs
Foto: Grace in Rotterdam
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen