Oranjerie restaurant In den Rustwat Rotterdam vernieuwd
Het in de Michelingids opgenomen restaurant Oranjerie In den Rustwat is vernieuwd. Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand aan de Honingerdijk in Rotterdam. In de 2.0-versie draait het om meer comfort en duurzaamheid. Ook is de groene ligging extra geaccentueerd. Eigenaar en chefkok Marcel van Zomeren: “De inrichting heeft al die jaren prima dienst gedaan, maar ik vond het tijd voor een volgende stap.”
Foto's: Corina van Manen
De vernieuwing komt op een bijzonder moment, want in oktober is Van Zomeren 25 jaar eigenaar van het restaurant. Hij kwam er in 1988 in dienst op 23-jarige leeftijd en nam de zaak in 1997 over. De verfraaiing van de Oranjerie is een volgende stap in de ambities van de ondernemer. Gewaagd in deze onzekere tijd, maar noodzakelijk om verder te investeren in kwaliteit. Eerder besloot Van Zomeren zijn Bib Gourmand terug te geven aan Michelin en koos hij voor een vierdaagse werkweek om zijn restaurant interessanter te maken voor medewerkers.
“Als ik in deze coronaperiode iets heb geleerd, dan is dat het tellen van mijn zegeningen”, aldus Van Zomeren. “Het restaurant draait nog en ik heb geen (grote) personele problemen. Mijn team is trouw én top, en ambitieus. Om nog meer invulling te kunnen geven aan onze ambities, heb ik besloten niet langer een Bib Gourmand te willen hebben en zijn we ook op dinsdag dicht. Met die laatste maatregel denk ik mijn medewerkers een betere privé-werkbalans te bieden.”
Kwaliteitsslag maken
Doel daarbij is ook het verhogen van het niveau. “Ik ga niet zeggen dat ik een Michelinster ga koken, maar we willen wel een kwaliteitsslag maken. Daar heb ik de mensen ook voor, zowel aan de voor- als aan de achterkant. De veranderingen in de Oranjerie passen bij die ambities. De inrichting heeft al die jaren prima dienst gedaan, maar ik vond het tijd voor een volgende stap.”
Ontwerp door Smeele Design
Het ontwerp van de Oranjerie 2.0. is van de hand van Evie van Velzen van Smeele Design van Jeroen Smeele, verantwoordelijk voor de inrichting van veel Nederlandse toprestaurants. De ligging in de groene omgeving is extra geaccentueerd. “Dat betekent dat er een connectie is met buiten”, aldus Van Velzen. “Er is veel aandacht voor de lichtinval van de ruimte. Op de tafels en in de gordijnen zie je die combinatie terug, onder andere door middel van schaduwwerkingen.”
In het interieur is gespeeld met gelaagdheid, zoals je dat in de natuur ook ziet. Van Velzen daarover: “Denk aan schaduwpatronen die ontstaan van boomkruinen. Door het gebruik van natuurlijke materialen én kleurenpalet, is het een ruimte geworden waarin rust, warmte en intimiteit centraal staan. Het enige dat herkenbaar is gebleven voor de gast, zijn de stoelen.”
Duurzaamheid
Ook is er nagedacht over duurzaamheid. Zo is er een akoestisch plafond gerealiseerd, zijn de ramen van dubbel glas naar HR++-isolatieglas gegaan en er is gebruikgemaakt van duurzame materialen. Van Velzen: “We hebben gekozen voor een stijlvol interieur, dat tijdloos is en niet gebonden is aan trends. Ook dat is duurzaamheid.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Alliance Gastronomique
In den Rustwat is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique, het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband van Europa. In 1967 stonden negentien Nederlandse restaurateurs op en gingen ze de uitdaging aan om van de ‘saaie’ Nederlandse eetcultuur een netwerk aan restaurants op culinair niveau te creëren. Inmiddels bestaat het samenwerkingsverband uit 44 restaurants in Nederland en België.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen