Groningen krijgt er dit jaar een mega-horecazaak bij en de verbouwing is officieel begonnen. In het pand Merckt, op de Grote Markt, opent Wijck. Het horecaproject zal bestaan uit vier verdiepingen, met onder andere een all-day café op de begane grond, een bistro op de eerste etage, bars en karaokeplekken in de kelder. Het nieuwe restaurant is een samenwerking tussen The Boilermaker Group en Maripaan Horeca (Paul en Max Papo, Peter Torenbosch, Kim Leij, Lennart Deddens, Kristiaan Capelle).
Foto v.l.n.r.: Kim Leij, Jurian Zijlstra, Lennart Deddens, Peter Torenbosch
“We hebben veel energie gestoken in het vinden van de juiste partij voor Merckt.” zegt Kristiaan Capelle van MWPO, vastgoedontwikkelaar achter Merckt. “Merckt is een belangrijk onderdeel van de stad, daarom moet de invulling kloppen. De samenwerking tussen Maripaan Horeca en The Boilermaker Group komt dan ook op het ideale moment. De invulling is een co-creatie van onze gezamenlijke visie op de Groningse horeca."
The Boilermaker Group is bekend van award-winning concepten zoals The Stockroom, BOEL en Cilinder. Maripaan Horeca heeft ondernemingen als Feithhuis en Graansilo Eten & Drinken op haar naam staan.
Wijck, geïnspireerd op de geschiedenis van de Breede Merckt, wordt een veelzijdig horecaconcept verspreid over drie verdiepingen, elk met een unieke functie. Het menu combineert gerechten uit de bekendste wijken ter wereld met lokale ingrediënten. Op de begane grond bevindt zich een eigentijds en modern café met een aangrenzend terras.
De entresol, oftewel de eerste verdieping, biedt een bistro met ruimte om te werken. De kelder is ontworpen als een veelzijdige ruimte voor evenementen, feesten, vrijdagmiddag- en zakelijke borrels, en andere soorten programmering. Een uniek onderdeel van de kelder zijn de vier karaoke booths die te huur zijn. Wijck is een plek voor iedereen, inclusief gezinnen.
De bouw van Wijck is officieel gestart en de contouren beginnen vorm te krijgen. Voor de realisatie werkt Wijck samen met het bouwteam van Style26. Een echte 'one stop shop' met expertise in bouw, inrichting en aankleding. Eigenaar van Style26, Jurian Zijlstra, over Wijck: "Het is fantastisch om zo'n mooie horecazaak te bouwen op deze toplocatie in de stad. We werken altijd samen met ons vaste bouwteam en iedereen werkt met volle kracht om Wijck zo snel mogelijk te kunnen openen." Ook hebben ze de handen ineengeslagen met Bakker Vakkeuken voor de realisatie van de keukens.
De opening van Wijck, oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2024, is uitgesteld naar de zomer van 2025. De ondernemers achter Wijck hebben meer tijd nodig om het gebouw in te richten en het concept verder uit te werken. Peter Torenbosch over de openingsdatum: "We hebben voor nu de openingsdatum maar op 2025 gezet", zegt hij lachend. "2025 gaan we sowieso wel halen. Als we de openingsdatum weten zullen we dat uiteraard groots communiceren.”