Michelinchef Maksut Aşkar opent museumcafé O in Fenix in Rotterdam

Gepubliceerd op: 14 april 2025

Michelinchef Maksut Aşkar opent museumcafé O in Fenix in Rotterdam

Op 16 mei opent ‘O Anatolian café & bakery’ in het atrium van het nieuwe kunstmuseum Fenix in Rotterdam. Het museumcafé wordt gerund door chef Maksut Aşkar, bekend van zijn Michelinrestaurant Neolokal* in Istanbul. Aşkar staat internationaal bekend om zijn moderne benadering van de Anatolische keuken en brengt die nu naar Nederland.

Design museum: MAD Architects

Toegankelijk concept

De kaart van O is geïnspireerd op streetfood en familierecepten die al generaties lang worden doorgegeven in Anatolië. Deze streek, gelegen op het kruispunt van Centraal-Azië, de Balkan en het Midden-Oosten, is de herkomst van veel Turkse migranten in Nederland. O is gevestigd in het atrium van Fenix en voor iedereen toegankelijk, ook zonder ticket voor het museum. De naam ‘O’ komt uit het Turks en betekent ‘hij’, ‘zij’, ‘het’ of ‘die’. Daarmee wil Aşkar iedereen aanspreken: ieder persoon, verhaal en gerecht heeft een plek in het café.

De naam ‘O’ komt uit het Turks en betekent ‘hij’, ‘zij’, ‘het’ of ‘die’

Eten met een verhaal

Volgens Aşkar is het café een ode aan migranten die niet alleen hun leven, maar ook hun smaken en kooktechnieken meenamen naar een nieuw land.

Fenix-directeur Anne Kremers benadrukt dat deze insteek goed past bij het museum, dat verhalen over migratie vertelt via kunst. Ze zegt: "Met zijn keuken laat Aşkar zien hoe smaken door migratie de wereld over reizen en door tijd en afstand kunnen veranderen. Waar we in de tentoonstellingen verhalen over migratie vertellen aan de hand van kunst, doet Maksut dat in O met zijn gerechten."

*De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Maksut Aşkar opent O in Fenix Rotterdam - 2
Het nieuwe kunstmuseum over migratie Fenix in Rotterdam

Café en bakkerij

In het museumcafé van Fenix komen invloeden uit verschillende Anatolische culturen samen. Op de kaart staan sandwiches, mezze en hoofdgerechten die hun oorsprong vinden in deze culinaire smeltkroes. Er wordt onder meer een uitgebreid ontbijt geserveerd met verse kazen, olijven, honing, kruiden en huisgemaakte jam. Ook klassiekers als linzensoep en gegrilde aubergine maken deel uit van het menu.

De naastgelegen bakkerij richt zich op eeuwenoude graansoorten zoals Sarı Kılçık, Kara Kılçık en Siyez. Met deze ingrediënten maakt Aşkar diverse ambachtelijke broodsoorten en zoetwaren, die ook to-go worden aangeboden. Daarnaast zijn er bekende snacks verkrijgbaar, zoals simit, börek en ayran.

Veel erkenningen

Maksut Aşkar opende in 2014 zijn fine dining-restaurant Neolokal in het SALT Galata Museum in Istanbul. Dit restaurant ontving zowel een Michelinster als een Groene Michelinster. In 2025 werd Aşkar door Gault & Millau uitgeroepen tot ‘Best International Successful Chef’. De chef staat bekend om zijn gebruik van lokale ingrediënten en het combineren van oude technieken met moderne smaken.

Maksut Aşkar opent O in Fenix Rotterdam - gerecht - 1 Maksut Aşkar opent O in Fenix Rotterdam - gerecht - 2
Maksut Aşkar opent O in Fenix Rotterdam - MAD Architects - 1 Maksut Aşkar opent O in Fenix Rotterdam - MAD Architects - 3
Artikel delen