Acht jaar geleden openden Sam en Tess Yeh restaurant Mr. Sam, aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Onlangs onderging het restaurant een transformatie, in samenwerking met designbureau E.S.T.I.D.A. Inmiddels zijn de deuren weer geopend. Dé eyecatcher is de grote bar en op vrijdag en zaterdag draait er nu een dj. Ook is er meer aandacht voor cocktails en is het menu aangepast. “Een stapje hoger, waarbij eten het nieuwe uitgaan wordt.”
“Mr. Sam startte als bistro waar je uitgebreid dineert, maar ook snel een hapje kan doen. De zaak groeide zo hard dat de kwaliteit die we bieden niet meer paste bij de uitstraling. Tijdens de piek van onze groei wilden we doorpakken en verbouwen”, zegt chef-kok en eigenaar Sam Yeh over de renovatie die in maart startte. Samen met zijn vrouw Tess Yeh begon hij acht jaar geleden Mr. Sam aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid. Als chef-kok is hij verantwoordelijk voor de achterkant, terwijl Tess alles regelt aan de voorkant.
“De kwaliteit werd door de jaren heen steeds beter. Vaste gasten weten hoe goed het hier is, maar nieuwe mensen niet. Ze zijn vaak verbaasd over hoe lekker het eten is. Daarom was het tijd voor een andere look-and-feel die beter aansluit op de geleverde kwaliteit.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
“Een stapje hoger, waarbij eten het nieuwe uitgaan wordt”, voegt Tess hieraan toe. “Dit begint al bij de entree met de nieuwe, verlichte stenen wand. Zodra de host(ess) je naar de tafel begeleidt, kom je terecht in het restaurantgedeelte. Hier steelt de bar direct de show: deze is echt hét middelpunt van de zaak. De kant waaraan je eet is lager dan de kant waaraan je drinkt. Het leuke is dat de barman of -vrouw op dezelfde hoogte staat als de zittende gasten.”
Over het plafond lopen spectaculaire lichtlijnen die zorgen voor een gezellige verlichting in de donkere zaak. Verder verzorgde E.S.T.I.D.A. knusse hoekjes met ronde en vierkante tafels, banken en comfortabele zitjes. Sam: “Het resultaat is een intieme plek, ideaal voor een date of diner met vrienden en familie. Dat maken we dan af met een dj op vrij- en zaterdagen. Zo hoef je na het diner niet meer de stad in, maar kun je gewoon blijven zitten.”
Niet alleen het interieur heeft veranderingen ondergaan: ook op de kaart zijn er nieuwe gerechten en dranken bijgekomen. De keuken kan andere bereidingswijzen toepassen dankzij de nieuwe robatagrill. De bar heeft op haar beurt een tweede cocktailstation gekregen, waardoor het team makkelijker cocktails maakt.
Het stel investeerde nooit in marketing of het vergroten van de naamsbekendheid. Toch is het er altijd druk. Volgens Sam komt dit vooral door de goede gerechten die ze serveren en de mond-tot-mondreclame. Menig Amsterdammer en gasten van daarbuiten weten de zaak maar al te goed te vinden. Sam: “Aan het begin stond er nog geen sushi op de kaart, maar lag de focus op warme Aziatische bereidingen. Vanuit hier groeiden we verder. Toen we besloten om toch sushi te serveren, ontplofte het.”