Na twee vestigingen van restaurant Old Scuola in Rotterdam openen Marco Zander en Daniël van der Stel een nieuw concept in de stad: Grand Locale. In dit restaurant aan het water ontmoet het klassieke Milaan het heden. “We zijn er voor de lange termijn én nog lang niet klaar.”
Foto's: Studio Unfolded
Met een oppervlakte van 400 vierkante meter biedt Grand Locale ruimte aan 180 gasten binnen en nog eens 150 op het terras aan het water. Het interieur kenmerkt zich door luxueuze banken in bordeauxrood met chromen accenten, authentieke tavernetafels, klassieke lampenkappen en minimalistisch uitgevoerde lambrisering. Bastiaan Kalmeyer van het Rotterdamse architectenbureau In Stability We Trust is verantwoordelijk voor het ontwerp van de zaak.
*De tekst gaat verder onder de foto's
Grand Locale serveert Italiaanse gerechten met een moderne benadering. Mede-eigenaar Zander: "We respecteren de traditionele Italiaanse keuken, maar durven ook nieuwe paden te verkennen."
De houtoven speelt een centrale rol in de bereiding. Gasten kunnen kiezen uit knapperige Napolitaanse pizza’s, ambachtelijke pasta’s en huisgemaakt gelato. Van der Stel: "Onze houtoven is het kloppende hart van de zaak. We draaien overdag het deeg voor de pizza en pasta’s, zodat je kunt zien hoe alles vers wordt bereid. Zelfs in ons ijs komt de invloed van de houtoven naar voren."
Naast de zorgvuldig geselecteerde wijnen biedt Grand Locale een uitgebreide biercollectie, waaronder een eigen huisbier en exclusieve Italiaanse speciaalbieren. Barrelproof vult de drankkaart aan met drie cocktails van de tap – een Espresso Martini, Pink Martini en Basil Smash. Daarnaast biedt de zaak drie verschillende Negroni cocktails aan.
*De tekst gaat verder onder de foto's
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het concept. Grand Locale werkt samen met lokale leveranciers zoals Rotterzwam voor paddenstoelen, Harvest voor patisserie en Heinder & Vedde voor chocolade.
De wijnen van de drankkaart worden rechtstreeks op de fust geleverd door toegewijde wijnmakers. Marco benadrukt de duurzame aanpak: "We willen de juiste wijnboeren inspireren om meer wijn op tap te leveren om zo deze duurzame vorm van wijnproductie te vergroten. Door wijn op de tap aan te bieden, dragen we bij aan minder transport, water en energie."
*De tekst gaat verder onder de foto
"Grand Locale is de evolutie van Old Scuola", legt Van der Stel uit. "In 2012 begonnen Marco, van origine archeoloog, en ik, ingenieur, met een pizza-oven op een aanhanger om een leuke zomer te hebben. Dit resulteerde de jaren erna in de grootste pizzacateraar van de Benelux met als missie zoveel mogelijk mensen Old Scuola pizza te laten eten."
"Ons motto: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan' heeft ons aardig op weg geholpen. We hebben veel geleerd in de afgelopen dertien jaar met onze twee Old Scuola-vestigingen in Rotterdam en catering op de grootste festivals in de Benelux. We zijn er voor de lange termijn én nog lang niet klaar."