Nieuwe restaurants in Maastricht: 6 must-go's
De afgelopen maanden openden diverse nieuwe restaurants in Maastricht. Van speakeasy The Upper Room by Luster tot Frans restaurant 't Sjinkske. Hieronder staan zes nieuwe zaken die de moeite waard zijn om te bezoeken.
1. Brasserie ‘t Sjinkske
Jacques Zeguers (bekend van Chez Jacques in Maastricht dat een Michelinster had) opende in mei op 85-jarige leeftijd restaurant Brasserie 't Sjinkske met een oude vriend, Dominique Bauduin. Na het verlies van zijn vrouw kende hij een tijd van eenzaamheid en vond hij zijn passie terug voor koken. Hierdoor besloten de vrienden samen een brasserie te beginnen in de buitenwijk Amby, weg van de drukte van de stad. In 't Sjinkske geniet je van klassieke Franse gerechten, waaronder kreeft, oesters en huisgemaakte terrine van ganzenlever geserveerd geheel in stijl op linnen tafellakens.
2. DWARS
DWARS, gevestigd aan de Tongersestraat in Maastricht, opende vorig jaar zomer haar deuren. Daan Evers en Lars Mintjens zijn de trotse eigenaren van het nieuwe fine dining-restaurant. Het restaurant hanteert een veelzijdige kookstijl waarbij de traditionele Franse keuken wordt vermengd met Europese smaken en soms een vleugje Japanse invloeden.
Tijdens de pandemie kwam het perfecte pand beschikbaar, waardoor de twee ondernemers voor een dilemma stonden. Slim handelend openden ze eerst afhaalzaak Brisket voor luxe broodjes terwijl ze wachtten op betere tijden. Later transformeerden ze Brisket tot het restaurant dat ze altijd al voor ogen hadden. Zo ontstond DWARS: een moderne en toegankelijke eetgelegenheid met een redelijk verfijnde menukaart. In de daaropvolgende maanden kon je er overdag terecht voor broodjes en 's avonds voor een diner.
3. Founders Bar
Founders Bar is afgelopen september geopend in het verbouwde Hotel Beaumont in Maastricht. De bar is geïnspireerd op de hotelbars die in de jaren 20 van de vorige eeuw beroemd werden in Londen en Parijs. Eigenaren zijn Jean-Marc en Christophe Beaumont, aan het hoofd van de bar staat de Italiaan Matteo Pesce en het interieur is gerealiseerd door Studio Linse.
De opdracht aan Studio Linse uit Amsterdam was om een iconische hotelbar te creëren die de rijke geschiedenis van het hotel ademt. Dit resulteerde in een indrukwekkende bar met eromheen intieme zithoeken, verdeeld over vier verschillende ruimtes met elk een eigen identiteit. De klassieke uitstraling in combinatie met bartenders gestoken in witte jasjes met zwarte stropdas, creëren een warme en tegelijkertijd grootstedelijke ambiance. Founders Bar serveert een breed assortiment aan cocktails, wijn, sterke dranken en een bescheiden dinerkaart.
4. The Upper Room by Luster
Afgelopen voorjaar opende eigenaar Loek Rekko The Upper Room by Luster, een speakeasy wijn- en champagnebar op het Vrijthof in Maastricht. De bar is gevestigd op de eerste etage van mediterraans restaurant Luster. Op deze verborgen locatie, verstopt achter een grote wijnkast, biedt de speakeasy een exclusieve ervaring met een focus op een uitgebreide selectie wijnen en champagnes, zowel per fles als per glas, variërend van betaalbaar tot topklasse. De menukaart bevat niet alleen dranken, maar ook hapjes als oesters, charcuterie, kaviaar en blinis.
Het concept is bewust anders dan het beneden gelegen restaurant, echter wél met dezelfde doelgroep, maar gefocust op een ander tijdstip van de dag met een andere invulling. De ruimte is beschikbaar voor besloten events, maar zal ook geopend zijn tijdens georganiseerde events. Het is een plek waar je per toeval tegenaan moet lopen. Ontwerpbureau Reiters-Wings ontwierp het interieur dat anders maar wel in lijn is met de chique en stijlvolle sfeer van Luster. Het opvallende wijneiland vormt het hart van de ruimte.
5. Novo (verhuizing)
Restaurant Novo opende in 2016 in Maastricht en verhuisde vorig jaar naar een nieuwe locatie: op de vijfde etage van een koffiebranderij in het Sphinxkwartier. De eigenaar is Rodny Welters. De visie van het restaurant is een goede prijs-kwaliteit- verhouding en de invloeden komen van over de gehele wereld, met een liefde voor Azië. Novo betekent: ik vernieuw in Latijns. Die naam wordt in ere gehouden: om de veertien dagen wisselt het menu, ook wijzigen de borden, glazen en bloemen wekelijks. Uniek is de dessertbar. Gasten kunnen hiervoor reserveren en tot drie gangen desserts eten, inclusief bijpassende koffie, cocktails of dessertwijn.
Het design is gemaakt door Koen Savelkoul. De keuken staat centraal in het pand. De keuze is gevallen op veel organische vormen en ‘spannende’ materialen en technieken uit alle hoeken van de wereld. Het werk werd uitgevoerd door lokale ambachtslieden met respect en aandacht voor het monumentaal-industriële karakter van De Brikkenbouw.
6. Restobar JOS
Joske van Veggel opende in juni restobar JOS in de Rechtstraat. In de keuken staat chef-kok Hein De Coo die al veertien jaar meeloopt in de horeca van Maastricht. In de horecazaak wordt bij voorkeur gewerkt met lokale producten. De reden? Volgens de eigenaresse is het niet alleen omdat het leuk is om samen te werken met producenten uit de buurt, maar ook omdat zij volgens hen lekkere producten leveren. Zo werkt JOS met de koffie van Blanche Dael, het bier van Gulpener, vlees uit Margraten en Grotchampignons uit Kanne.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen