Restaurant Elea verhuist naar Den Haag
Restaurant Elea verhuist van Rijswijk naar het Noordeinde in Den Haag. Gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis sluiten rond eind december 2022 de deuren in Rijswijk, om ze begin 2023 weer te openen aan het Noordeinde in de Hofstad.
55 gasten
De nieuwe locatie is groter en beslaat twee verdiepingen. Chef Takis Panagakis (40): “Na zes jaar waren we toe aan een nieuwe stap. De huidige keuken is bijvoorbeeld te krap voor ons keukenteam van zeven personen. Op het Noordeinde beschikken we naast de ruime keuken ook over een aparte productiekeuken en kunnen we 55 gasten ontvangen, in plaats van 36. Hier kunnen we groeien en het culinaire niveau verder verhogen. Ik kan meer aandacht besteden aan de kaart, waarop naast het à la carte-gedeelte en het seizoensmenu ook een uitgeschreven vegetarisch menu komt.”
Interieur
In het nieuwe Elea wordt op inductie gekookt. Naast de open keuken komt een chef’s table. Voor het interieurontwerp tekent Manon de Groot. Bibi Kuyp (32): "We hebben gekozen voor een tijdloos interieur met natuurlijke materialen zoals hout en zachte stoffen en zachte kleuren. Olijfbomen in het interieur verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks olijf betekent en dat tevens de term is die Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Er is ook ruimte voor wijnklimaatkasten en een kaaswagen, beide een lang gekoesterde wens.”
Wedstrijden
Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef-eigenaar Takis Panagakis. Met een onderscheidende keuken op niveau en een topservice veroverde Elea al snel een plaats in de toonaangevende restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau, Proefschrift Restaurants en Lekker. Als wedstrijdkok won Takis de afgelopen jaren diverse kookwedstrijden, waaronder Variatiechef (2013), de persprijs van Slag op de Schelde (2017) en de Zeeuwse Mossel Trofee 2022.
Bibi Kuyp en Takis Panagakis
Na haar horecaopleiding werkte Bibi Kuyp onder meer bij restaurant De Zwethheul in Schipluiden en Sea Grill in Brussel, die op dat moment beide twee Michelinsterren hadden. Toen ze als gastvrouw werkzaam was bij restaurant Mazie in Den Haag ontmoette ze Takis en daar ontstond het idee om samen een restaurant te openen. Takis Panagakis heeft sterrenrestaurants als Basiliek in Harderwijk en Brouwerskolkje in Overveen op zijn cv staan. Hij was zes jaar chef bij restaurant Mazie in Den Haag, waarna hij samen met Kuyp in 2016 restaurant Elea in Rijswijk opende.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen