Kasrestaurant Mearkas is geopend in het Friese dorp Eastermar. De zaak heeft ook een moestuin, pluktuin, voedselbos én vijf luxe glampingtenten. Chef-kok Kees Meinderts (ex De Librije*** in Zwolle) en ondernemer Christiaan Steijn zijn de eigenaren.
Foto's: Julia Dongstra
Header: Christiaan Steijn (links) en Kees Meinderts (rechts)
Om bij deze locatie te komen, doorkruis je eerst het karakteristieke Friese coulisselandschap. Via rustieke landweggetjes kom je uit bij het nieuwe restaurant dat ten noorden van Drachten tussen de meren De Leijen en Bergumermeer ligt. De zaak is gevestigd in een grote kas op het twee hectare grote landgoed, waar alles is ingericht om gasten in een natuurlijke omgeving op culinair niveau te laten genieten. Naast het fine dining-restaurant vind je hier ook een moestuin, pluktuin, voedselbos en luxe glamping.
*De tekst gaat verder onder de foto's en het kader.
De eigenzinnige eigenaren van Mearkas zijn compagnons Kees Meinderts (36) en Christiaan Steijn (37). Meinderts werkte jarenlang als souschef en keukenchef bij sterrenrestaurants als De Librije*** in Zwolle en De Heeren van Harinxma* op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Christiaan is eigenaar van cateringbedrijf ACCES, dat al gevestigd was op het landgoed. Zijn rol zal op de achtergrond zijn; Kees is als chef-kok het gezicht van de zaak.
De grote kas waarin het restaurant is gevestigd, vormt het middelpunt van Mearkas. Steijn: “Vanaf je tafel en het terras kijk je de tuin in en zie je waar het eten vandaan komt. Kijkend over de wei en de houtwallen zie je soms reeën: het is echt een unieke plek.” Onder de titel ‘Waar je smaak beleeft’ geniet de gast van gerechten op niveau met natuurlijke, robuuste smaken. Er is een gezonde balans tussen vis, vlees en groenten, kruiden en bessen uit eigen tuin en voedselbos. Meinderts: “Ik noem het ‘relaxed fine dining’: culinair eten op een nuchtere Friese manier zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.”
De kaart bestaat uit een verrassingsmenu van vier (€ 67,50) tot vijf (€ 74,50) gangen, dat zowel met als zonder vis en vlees verkrijgbaar is. Het aantal gangen zal op den duur uitgebreid worden. Op verzoek serveert Mearkas ook een volledig plantaardig menu.
Naast de goede keuken en de tuin, zijn beleving en het vertellen van culinaire verhalen speerpunten van Mearkas. Meinderts: “De route naar het restaurant loopt door de tuin: zo zie je letterlijk wat je gaat eten. Aan tafel vertellen we de verhalen over de herkomst van ingrediënten. Buiten bij het terras brandt een vuur en daar kun je voor en na het eten een drankje drinken. Gasten zien de koks werken in de open keuken of als ze kruiden en bloemen plukken."
"We houden ervan om gasten te verrassen. Dat doen we bijvoorbeeld met tafelbereidingen, zoals het barbecueën van een gerechtonderdeel aan tafel. En in plaats van een bordje met verschillende kazen, maken wij een kaasgerechtje. Ook serveren we een pre-dessert, als bruggetje van het hoofdgerecht naar het dessert.”
In het interieur van het kasrestaurant komt de landelijke omgeving goed tot zijn recht. De houten tafels en de bar zijn gemaakt van bomen uit de buurt. Opvallende elementen zijn de bestrate vloer en natuurlijke accenten als bloemen en planten. Bij warm weer kunnen gasten buiten op het terras eten, waar ze opgenomen worden in het Friese landschap. Voor wie wil overnachten is er een kleinschalige glamping met vijf luxe tenten die eigen sanitair, bedden, koffie- en theefaciliteiten en ontbijt hebben. Mearkas biedt ook een kennismakingsarrangement bestaande uit een vijfgangendiner, overnachting in een luxe tent en ontbijt voor € 145 per persoon.