De suites van Château Neercanne in Maastricht: 'Droom die uitkomt'
Op Château Neercanne, op de grens tussen Maastricht en Kanne (België), zijn dit voorjaar zeven luxe hotelsuites geopend. De realisatie betekent een mijlpaal voor het familiebedrijf en een hoogtepunt in de rijke historie van het kasteel.
Tekst: Demy Janssen
Droom
De realisatie van de hotelsuites op Château Neercanne is een langgekoesterde wens voor de familie Oostwegel, eigenaar van het kasteel en overkoepelende Oostwegel Collection. Een droom die verder teruggaat dan de familie, zo blijkt tijdens de officiële opening eind april. “Vorige week stuitten we op een artikel uit 1948, 36 jaar voordat mijn vader het kasteel overnam”, vertelt Camille Oostwegel, directeur van het familiebedrijf en lid van de tweede generatie. “In dat artikel omschrijft Stichting Limburgs Landschap, de toenmalige eigenaar, de ambitie om van het kasteel een bestemmingsoord te maken. Een bijzondere plek met gastronomie en zeven eenvoudige logementen.”
*De tekst gaat verder onder de foto's
Onder leiding van de familie Oostwegel zijn de mogelijkheden voor realisatie van logementen op het kasteel de afgelopen decennia meerdere keren onderzocht. Daarbij is gefocust op de ruimte in de mergelgrotten. Altijd zonder succes. Tot eind 2019. Net op het moment dat de leien daken van het kasteel en bijbehorend poortgebouw – waar bistro L’Auberge is ondergebracht – toe zijn aan grootschalig onderhoud, zwaait toenmalig directeur Peter Harkema af. Met zijn vertrek komt ook de ‘ambstwoning’, op de begane grond rechts in het poortgebouw, vrij. Deze ruimte biedt, in combinatie met de kleedruimtes op de eerste etage, precies voldoende ruimte voor zeven luxe hotelsuites.
*De tekst gaat verder onder de foto
Uniek
Onder leiding van de Amsterdamse interieurarchitecte Roelfien Vos, in 2019 ook betrokken bij de metamorfose van restaurant Château Neercanne*, krijgt elk van de zeven luxe suites een uniek interieur. Vos creëert er een sfeer waarin moderne elementen en klassieke details naadloos samengaan, met de nodige referenties naar de identiteit en omgeving van het kasteel. Zo ontstaan er zeven unieke, lieflijke suites die de gast zonder twijfel in vorstelijke sferen brengen.
*De tekst gaat verder onder de foto's
Ambities
De renovatie van de leien daken en de uitbreiding van Château Neercanne, is een voorbeeld van de ambities die Camille Oostwegel heeft voor het familiebedrijf, zegt hij. “Onze focus ligt op het vergroten van de intuïtieve beleving op alle vier de huizen, en het versterken van onze gastronomische toppositie. Innovatie op duurzame en authentieke wijze vormt daarbij de rode draad.”
*De tekst gaat verder onder de foto
De evolutie van Château Neercanne
De historie van Château Neercanne, het enige terrassenkasteel in de Benelux, gaat terug tot 1698. In dat jaar geeft de Duitse militair Daniël Wolf baron van Dopff opdracht tot de bouw van het kasteel en bijbehorende baroktuinen op vier verschillende niveaus. Tussen 1957 en nu draagt het fine dining-restaurant op het château bijna onafgebroken een Michelinster. Onder leiding van Camille Oostwegel sr., die het kasteel in 1984 in beheer neemt, wordt tussen 1988 en 1994 de grootste mergelwinning ooit gerealiseerd. In 1996 krijgen de in ere herstelde baroktuinen een beschermde UNESCO-status.
In de loop der jaren heeft Château Neercanne een grote schare gasten van naam en faam mogen ontvangen. Zo komen de Europese regeringsleiders er in 1991 samen om te vergaderen over de invoering van één gezamenlijke Europese munt. Hun handtekeningen, maar ook die van onder anderen tsaar Peter de Grote, F1-coureur Max Verstappen en Paul Bocuse - een van de grote sterren van de Franse keuken - zijn er in de mergel van de kasteelgrotten vereeuwigd.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen