't Nonnetje** in Harderwijk is omgetoverd tot een zaak met internationale allure
Na een maandenlange verbouwing werd maandag 13 maart ‘t Nonnetje** in Harderwijk heropend. Het historische vissershuisje is getransformeerd tot een zaak met internationale allure. Hiervoor schakelde eigenaar Robert Jan Nijland architect Niels Maier in. “Alles is overboord gehaald. Van de kleding en het logo tot het interieur en het servies.”
Tekst: Madelief de Weerd
De perslunch van restaurant ‘t Nonnetje vindt op een zonnige, maar koude maandagmiddag plaats in het pittoreske stadje Harderwijk. Onderweg naar het restaurant passeert een enkele voorbijganger en is het opvallend rustig op straat. Aan de buitenkant van het pand valt direct het nieuwe minimalistische logo op met de drie N’s van ‘t Nonnetje. Ook hangen de schilden er weer van Michelin en Gault&Millau. “We vonden het voorheen te schreeuwerig en dus hingen ze er niet”, legt eigenaar Robert Jan Nijland uit. “Maar we mogen er supertrots op zijn. En ja, het staat ook gewoon erg mooi.”
Internationaal karakter
Nijland vernieuwde het restaurant de afgelopen jaren meerdere malen, maar deze keer pakte hij het extra groots aan. Hij vertelt dat hij met zijn zoon bij Brut172** in Reijmerstok van Hans van Wolde ging eten en dat hij enorm onder de indruk was van het interieur. “De rust, de natuurlijke materialen en de stijl: het was enorm inspirerend.” Nijland vroeg daarom een jaar geleden dezelfde architect Niels Maier om ook iets te tekenen voor ‘t Nonnetje. Hij ontwierp een nieuwe zaak met een internationaal en intiem karakter. Hierbij was het hoofddoel om meer rust en ruimte te creëren, waardoor gasten intiem kunnen dineren in een compacte ruimte. “De kracht van het concept is dat ALLES overboord is gehaald. Van de kleding en het logo tot het interieur en het servies", vertelt Nijland enthousiast.
Kernpunt is rust
De muren zijn gehuld in mediterrane omber kleuren die rust uitstralen en naar Portugal verwijzen. Deze kleuren staan in speels contrast met het donkergrijze high glossy plafond dat een knipoog is naar de typische grijze Hollandse lucht. Het plafond is ook geluidsabsorberend, waardoor de akoestiek is verbeterd. Verder zie je dat rust het uitgangspunt van het nieuwe interieur is. Zo is er voor de gordijnen, de stoelen en de banken dezelfde grove, maar mooie donkergrijze stof gebruikt. De bar ziet er heel clean uit doordat alles uit het zicht is. Geen glazen of flessen te zien. De houten eettafels absorberen het licht en zorgen ervoor dat alle aandacht uitgaat naar de kleurrijke gerechten.
De achterkamer is ook helemaal vernieuwd. “Dit wordt sowieso een populaire ruimte”, vertelt Nijland. “Het is nu een hele intieme ruimte. Dat was voorheen anders.” Ook is de routing verbeterd, waardoor gasten nog beter bediend worden. Tijdens een korte speech voordat de lunch begint, vertelt Nijland: “Het was tijd voor iets nieuws. Wij wilden het én de gasten wilden het. Het niveau van de keuken en de gastvrijheid sluit nu naadloos aan bij het interieur. We zijn enorm trots op het eindresultaat en we willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft weten te maken.”
De gerechten
Dan is het tijd voor een uitgebreide vijfgangenlunch van sterrenchef Michel van der Kroft. De meest verfijnde en kleurrijke gerechten worden voorgeschoteld. Van gnocchi met zoete aardappel en prei tot een krans van ravioli, salieboter, kastanjechampignons en bloemen. De gerechten stralen - net als het interieur - de Portugese invloeden uit en laten een sterk staaltje vakmanschap zien. Van der Kroft komt nog even aan tafel staan bij het uitserveren van de gerechten en vertelt: “Voor al mijn gerechten gebruik ik mijn vrouw als inspiratiebron. Je ziel op het bord leggen: dát is koken.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen