THE BAR open in Bergen op Zoom: ‘Je betreedt een andere wereld’
In april dit jaar opende THE BAR in Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom. Het is een food- en cocktailbar ineen met een kaart vol wereldse gerechten en dranken. Hoofdbartender is Sander Delis, chef is Ronne van den Boezem en general manager is Imad El Khalfioui. “Gasten vinden het een gewaagd concept.”
Tekst: Madelief de Weerd
Ondanks dat Bergen op Zoom nog niet echt een levendige cocktailscene heeft, opende hier afgelopen april toch een prachtige nieuwe cocktailzaak: THE BAR. Je vindt het in Grand Hotel De Draak op de Grote Markt. “Er wordt veel over ons gesproken”, zegt manager Imad El Khalfioui. “Gasten vinden het een gewaagd concept voor deze plek. Bergen op Zoom is een kleine stad, maar die uitdaging vinden we juist leuk. We zijn echt een wereldbar. Wie hier naar binnen wandelt, betreedt een andere wereld.”
Interieur
THE BAR heeft ruimte voor 32 couverts en het design is van Kroeze Interieurs. De ontwerpers gaven de zaak een donkere en Oosterse uitstraling met als hoofdkleuren donkergroen en goud. Typerend zijn de rijke stoffen en natuurlijke materialen zoals hout en marmer die voor een intieme en warme sfeer zorgen. Verder is er sinds juni ook een ruim terras, geheel in Oosterse stijl met Marrakesh-tafelbladen en gezellige kussens.
Menu
Op de kaart staan gerechten en dranken, geïnspireerd op verschillende delen in de wereld en met een extra focus op Azië en Zuid-Amerika. Neem bijvoorbeeld de Aziatische ravioli, de Zuid-Amerikaanse empanadas of de Japanse tonijntartaar op toast. En volgens El Khalfioui is de cocktailkaart ook echt bijzonder: hierop staan klassiekers, maar dan wel met een twist. Veel siropen maken ze zelf en ook infuseren ze eigen whisky’s. “90% van de dranken die we verkopen zijn cocktails en dat gaat heel goed. We hebben twee cocktailstations die efficiënt zijn ingedeeld.
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Grand Hotel De Draak
THE BAR is onderdeel van Grand Hotel De Draak van Frans Hazen. In het hotel zit ook restaurant 1397, dat is opgenomen in de Lekker top-500 en Gault&Millau-gids. Voorheen zat in THE BAR ook een restaurant en daarna stond het een tijd lang leeg. Toen El Khalfioui later met een ondernemersplan kwam om hier een cocktailbar te starten, was Hazen om.
Over Imad El Khalfioui
Zelf begon El Khalfioui voor een schoolproject op zijn 14de met werken bij Grand Hotel De Draak. Elke woensdagmiddag ging hij naar het hotel waar Hazen hem opleidde, zo rolde hij de horeca in. Hij begon in de afwas en bediening en op zijn 16de ging hij naar de Hotelschool. Vervolgens werkte hij bij sterrenzaken als Hertog Jan*** (toentertijd 3 sterren in Brugge, nu 2 sterren in hotel Botanic Sanctuary), Restaurant Mijn Keuken* in Wouw (nu dicht) en Oud Sluis*** in Sluis (nu dicht). Later opende hij een eigen streetfoodbar in Colombia, maar hij miste Nederland en keerde na drie jaar terug.
“Binnen een week dronk ik koffie bij Grand Hotel De Draak en ben ik hier weer aan de slag gegaan als restaurantmanager. Per 6 december 2024 is meneer Hazen veertig jaar eigenaar en zal hij de dagelijkse leiding overdragen aan mij. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Markiezenhof, officieel bekendgemaakt worden naar meneer Hazen.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen