Zo maakt je een feestje van je toiletruimte: 'Visitekaartje van je zaak'

Wc-ruimte ingericht door Estida designburea

Zo maakt je een feestje van je toiletruimte: 'Visitekaartje van je zaak'

De wc-ruimte verdient een plek in de spotlights, vinden ze bij horeca-designbureau ESTIDA. Het bedrijf schroomt niet om met spectaculaire items een uitgesproken plek te maken van het kleinste kamertje.

Gastbeleving

“Het toilet is onderdeel van de totale gastbeleving. Alles moet kloppen tijdens een horecabezoek, dus óók de wc,” zegt Ruth van Toledo van Estida. Het designbureau was verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere Inspirium Amsterdam, Fellini Citylounge in Leeuwarden en Bar Kartel in Amsterdam, inclusief toilet.

Van Toledo en haar collega’s zien (nog) te vaak dat het toilet een ondergeschoven kindje in het ontwerp en de bedrijfsvoering is: “De wc is een visitekaartje voor je zaak. Een goede horecaervaring kan teniet worden gedaan door een oud of vies, stinkend toilet. Een afknapper voor gasten en een gemiste kans voor ondernemers.”

Uitgesproken plek

In de ontwerpen van Estida krijgt het toilet vaak juist een plek in de spotlights. “Het is een ruimte waar gasten even tot zichzelf kunnen komen. Bij Inspirium Amsterdam hebben we daar veel focus op gelegd. De wc-hokjes daar zijn rondom een middenmeubel met wastafels geplaatst. In dat meubel zijn ook zitjes gecreëerd, waar gasten even een verwenmomentje kunnen hebben.”

De designers van Estida maken graag een uitgesproken plek van de wc-ruimte, bijvoorbeeld door het gebruik van kleurrijk tegelwerk, planten, wandprints, bijzonder lichtwerk en vintage items. Zo zijn bij Kartel in Amsterdam op een speelse manier verschillende tweedehands spiegels gehangen. Bij Fellini zorgen neon kleuren in combinatie met spiegels en spectaculaire prints voor een unieke ervaring. Sowieso is verlichting belangrijk in de wc-ruimte, meent Van Toledo:

'Het klinkt misschien als een open deur, maar voldoende licht is essentieel'

“Klinkt misschien als een open deur, maar voldoende licht dat het doet, is essentieel. Op sommige plekken in de wc-ruimte moet je beter kunnen zien dan op andere. Maak dus een lichtplan en schaf goede richtspots aan. Ook leuk trouwens: met verlichting je signing aangeven – die moet sowieso echt duidelijk zijn.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Wc-Ruimte-Kartel-Fellini
Wc-ruimte Fellini (links) en Kartel (rechts)

Genderneutrale toiletten

Twee ‘trends’ in wc-desiging zijn genderneutrale toiletten en kraandrogers (handendrogers die in de kraan zijn verwerkt). “Geen gedoe meer met losse gastenhanddoekjes of aparte droogapparaten,” aldus Van Toledo. Ze ziet dat de groeiende behoefte aan (aparte) genderneutrale toiletten uitdagingen met zich meebrengt:

“Veel zaken kampen met ruimtegebrek. Een oplossing kan zijn om één ruimte te realiseren met enkel genderneutrale toiletten en bijvoorbeeld een middenmeubel te plaatsen waar gasten hun handen kunnen wassen. Eventueel kun je met hoge planten, decoratie of schermen toch een scheiding maken zodat gasten zich privé voelen. De wc moet tenslotte voor iedereen een veilige plek zijn.”

Wc-Ruimte-Fellini-Estida-Designbureau Estida-Designbureau-WC-ruimte
Artikel delen