Buiten is het koud, maar binnen bij leerbedrijven is het hartverwarmend. Bij de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2017-2018 blijkt namelijk hoeveel ondernemers werk maken van het zelf opleiden van medewerkers. Veel bedrijven kiezen ervoor om de personeelskosten te laten stijgen zodat ze meer mensen kunnen opleiden. Zij betalen dan de opleiding en in ruil voor een langer dienstverband, kunnen medewerkers hun fictieve studieschuld aflossen. Een prima constructie, zeker omdat in veel gevallen het salaris ook nog eens omhooggaat als een medewerker een (extra) vakdiploma behaalt.
Door: Ricardo Eshuis
De één plaatst mensen daarbij in een externe opleiding, de ander haalt het hele opleidingstraject in huis. Van korte cursussen tot en met complete basiskoksopleidingen in een jaar of de opleiding keukenassistent in 4 maanden. Dat doen die ondernemers niet uit onvrede over het mbo, maar simpelweg omdat ze meer vraag hebben naar arbeid. Het mbo draait al jaren op de toppen van zijn kunnen, kan in z’n eentje ook nooit zoveel mensen afleveren dat alle openstaande vacatures (37.000) ingevuld kunnen worden.
Ik ben niet erg goed in wiskunde, maar dit snap ik: 11.000 studenten verlaten jaarlijks een horecaopleiding met diploma. Tegelijkertijd is er elk jaar vraag naar 95.000 nieuwe medewerkers. Koekoek! Dat gat is zo groot dat we dus andere vijvers nodig hebben om uit te vissen. Te vaak is er nog huiliehuilie over het mbo en dat het te weinig zou doen. Houd toch op. Met 142.000 mensen die jaarlijks de branche verlaten, is het niet gek dat werkgevers zelf aan de bak moeten. En dat zien we nu dus ook in de dagelijkse praktijk. Van het Okura als groot hotel in Amsterdam en Horeca Groep Leiden met 6 bedrijven (waaronder Italian Bar Bistro City Hall) en eigen opleidingen, tot en met het volledig zelfstandig opererende Hooihuis in Roosendaal dat zelf lesmateriaal maakt voor leerlingen en nieuwe medewerkers.
Het is dus tijd voor een afrekening in het educatieve circuit, waarbij we 2 liquidaties uitvoeren. Ten eerste van dat gezeur over het mbo: daar moeten we allemaal echt mee stoppen. Het mbo doet het al jaren goed en leidt op voor meer dan alleen een startend beroepsbeoefenaar. Onze mbo’s zijn de spil van het onderwijs en de economie. Ze zorgen er bovendien voor dat studenten worden opgeleid tot goede burgers en kritische consumenten met veel meer dan alleen vakvaardigheden.
De tweede liquidatie betreft die van de argumenten van veel werkgevers om niet te investeren in het opleiden van medewerkers. Reken eens uit wat het kost om jaarlijks 39% van je personeel te moeten werven, selecteren en inwerken. Tel daar de overuren, onderbezetting en alle andere, bijkomende ellende bij op voor de medewerkers die wel blijven. Zet daar eens tegenover wat het je kost om een paar mensen een opleiding te laten volgen en die 50 euro per maand meer te betalen. Ook deze som kan ik maken. Bel me gerust als ik het nog een keer moet voorrekenen.