Meer ondernemers komen er zelf voor te staan met het steunpakket 3. De looptijd is langer maar de steun en het aantal bedrijven die in aanmerking komen neemt af. Het kabinet wil in het derde steunpakket alleen bedrijven helpen die nog niet zonder overheidssteun kunnen voortbestaan, zoals ondernemingen in de horeca of culturele sector.
Het kabinet gaat tot ver in 2021 miljarden stoppen in een nieuw steunpakket voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. De financiële regelingen voor mkb's zullen dus langer blijven bestaan. Voor dat derde pakket komen wel minder bedrijven in aanmerking, en de vergoedingen worden steeds minder royaal.
De meest ingrijpende verandering is van toepassing op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Op dit moment betaalt de overheid 90 procent van de salarissen bij ondernemingen die minstens 20 procent omzetverlies lijden. Het nieuwe pakket wordt verlengd tot volgend jaar zomer en heeft dus een veel langere looptijd dat de eerste twee steunpakketten.
Met het derde steunpakker, welke ingaat per 1 oktober, zal de overheid zich al meer terug gaan trekken.Vanaf dat moment komen alleen nog bedrijven met 30 procent omzetverlies of meer in aanmerking voor de NOW. Verder wordt het deel van de loonsom die de overheid tot nu toe voor zijn rekening nam afgebouwd, van 90 naar 80, 70 en 60 procent. De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zullen behouden blijven.
Meer bedrijven komen er alleen voor te staan. Door de afname in bedrijven die in aanmerking komen, zullen sommigen het hoofd niet boven water kunnen houden. De hoop was dat de steun in de eerste instantie niet al te lange tijd nodig zal zijn en dat bedrijven het zelf weer zouden kunnen gaan redden. Het eerste steunpakket welke vanaf maart is ingegaan was bedoeld om zoveel mogelijk ontslagen te voorkomen.
Om in aanmerking te komen voor de regeling moet het omzetverlies van bedrijven straks minstens 30 procent zijn. De doorbetaalde lonen worden ook afgezwakt met de nieuwe regelingen. Bedrijven krijgen daarentegen ook meer kans en vrijheid om te reorganiseren en dus ook meer ruimte om overtollig personeel te ontslaan.