KHN: "Teleurgesteld in persconferentie"

KHN: "Teleurgesteld in persconferentie"

Eet- en drinkgelegenheden blijven nog dicht tot minimaal 20 mei. Entree vroeg direct na de persconferentie een reactie van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Geen één woord over de horeca, ik ben serieus echt boos."

 

Tekst: redactie Entree

 

Je eerste reactie op de persconferentie?

"Geen één woord is er besteed aan de horeca. Ik ben heel erg teleurgesteld dat er tijdens de persconferentie geen aandacht is besteed aan enige vorm van perspectief voor de horecabranche. Terwijl het water ons aan de lippen staat. En ik denk dat onze achterban ook zeer teleurgesteld is in deze persconferentie. Ik ben hier serieus echt boos over. Ik begrijp niet wat er gebeurt en ga vanavond nog contact leggen met Den Haag."

Wat had er volgens jou gezegd kunnen worden?
"Dat het kabinet kiest voor verlenging voor de horecasluiting, daar heb ik begrip voor. Of dat nou tot 20 mei is, zoals nu is besloten, of langer. Het is blijkbaar nodig, dus begrijpelijk. Maar Rutte had in elk geval bepaalde delen van de branche perspectief moeten bieden: wat kunnen we verwachten, waar gaan we heen? Door nu niks te zeggen, zegt het kabinet eigenlijk: laat die bedrijven maar doodgaan. De horeca is een branche waarin jaarlijks zó veel geld in omgaat, dat is van enorme waarde voor ons land. Dat hij niks zegt, is niet goed. Hij had ondernemers een hart onder de riem moeten steken."

Waar maak je je nog meer boos over?
"Al vanaf moment dat de horeca gesloten is, zijn we onjuist geinformeerd over maatregelen. Eerst over de NOW: de regeling maakt niet waar wat het belooft. In plaats van de 90% vergoeding aan loonkosten, gaat het om 65%, waardoor ondernemers alsnog veel kosten maken zonder dat er omzet binnenkomt. Daarnaast is er geen oplossing voor seizoensgebonden bedrijven en is er niks geregeld voor horecazaken die begin die jaar hun deuren openden. Bovendien wachten we nog op antwoord op brandbrieven die we eerder stuurden naar het kabinet." 

Wat moet het kabinet doen?
"Er moet een extra pakket steunmaatregelen komen. Anders gaan er ontzettend veel horecabedrijven failliet. Ik hoop dat er achter de schermen in Den Haag hierover wél volop wordt gediscusieerd." 

Wat moeten ondernemers nu doen?
"Omdat er nul vooruitzichten zijn gesteld vanavond, moeten ondernemers zich afvragen: moet ik wel gebruikmaken van de NOW? Wie gebruik maakt van de NOW, kan geen afscheid nemen van werknemers. De afweging die dan gemaakt moet worden: is het niet beter om op economische gronden werknemers te ontslaan en via het UWV uit te laten betalen? Er zullen zelfs ondernemers zijn die zich gaan afvragen of ze niet al hun activiteiten moeten staken. Néé, dit willen we niet, maar we móeten wel! Namens KHN ga ik keihard aan de slag om dingen voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk moeten ondernemers hun eigen afweging maken. Op dit moment moeten werkgevers héle grote offers maken om te overleven."

Veel ondernemers zijn druk met het voorbereiden van de 1,5-meter-samenleving. Moeten ze daarmee doorgaan?
"Wij hebben een concept-protocol ingeleverd voor een 1,5-meter-horeca bij het minsterie. Hierin gaan we per branche (café, restaurant, etc) in op mogelijke maatregelen omtrent o.a. hygiëne, personeel, bediening en routing. Als hierover een akkoord is, wordt het protocol pas naar buiten gebracht. Maar hoe je het ook wendt of keert: voor de meeste bedrijven is een 1,5-meter-bedrijf simpelweg niet haalbaar. De overheid zal extra steunmaatregelen moeten treffen. Zo lang die niet worden toegezegd, heeft het voor heel veel bedrijven gewoon geen zin, het voorbereiden van zo'n 1,5-meter-horeca."

En als de financiële steun niet wordt toegezegd?
"Nu al heeft 10% geen buffers, een kwart voor maximaal een maand en eenderde van de bedrijven houdt het twee tot drie maanden vol. Als er niet snel wordt ingegrepen gaat tweederde het niet redden tot 1 juli. Maar als er niks gebeurt, gaan dat er veel en veel meer worden."

Wil je op de hoogte blijven van al het horecanieuws in de corona-crisis? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Entree Magazine door op deze zin te klikken!

 

 

Tags: 
Artikel delen