[Preview] Wils in Amsterdam

[Preview] Wils in Amsterdam

Restaurant Wils wordt in oktober geopend in het verzamelgebouw Move Amsterdam, vlakbij het Olympisch stadion. Naast dit high-end restaurant komt hier ook het hoofdkantoor van Pon, all-day restaurant Madame Cyclette, een Mobility Experience Center en een Mobility Hub. Hiermee wordt er een totaalbeleving gecreert op het gebied van mobiliteit.

Joris Bijdendijk, executive chef van het met een Michelin-ster bekroonde RIJKS®️, leerde de basis van het koken op het kolenfornuis van de boerderij waar hij opgroeide. Na een jarenlange droom om te koken in een restaurant waarbij de keuken terugkeert naar die bron, wordt dit najaar werkelijkheid. Dan opent hij Wils, in samenwerking met chefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen, aan het Stadionplein te Amsterdam. Het hart van het restaurant, gelegen op de derde etage van het verzamelgebouw Move, wordt gevormd door de vuurplaats.

Vuur!
Fire! Daar draait het om bij dit nieuw te openen restaurant. Bij Wils kom je voor een all-in beleving, waarin je van het begin tot het eind wordt verrast. Wils maakt gebruik van een open vuur en past dit toe op alle ingrediënten van groente tot vis en van kaas tot dessert. Het biedt uitzicht op het Olympisch stadion en de Olympische fakkel. Er is plek voor 80 gasten, die kunnen plaatsnemen aan de keuken, de bar of intiem aan tafel. Daarnaast beschikt Wils over een dakterras met 100 couverts. Ook is er een aparte testkeuken, voor culinaire ontwikkeling van de chefs en hun team. Deze ruimte kan tevens geboekt worden als private dining voor een besloten lunch of diner. 

Jan Wils
De kaart laat zich leiden door de mooiste producten uit het seizoen en verandert daarom met grote regelmaat. Een menu bestaat uit vier of zes gangen en wordt grotendeels door de gast samengesteld. De chef kiest twee gangen, de overige bepaalt de gast zelf. Alle gerechten worden bereid op het vuur en hebben puur, uniek, kwaliteit en eenvoud als uitgangspunten. Deze pijlers zijn ook terug te vinden in de wijnkaart, gevuld met ruim 150 referenties uit voornamelijk Frankrijk en veelal in magnums. Ook serveert Wils alcoholvrije sappen, zoals gefermenteerde honing, kombucha en vergiste groentesappen. Het restaurant dankt haar naam aan de architect van het Olympisch Stadion en omliggende gebouwen, Jan Wils. Met zijn ontwerp bracht hij in 1928 het Olympisch vuur terug naar de Spelen, die dat jaar in het Amsterdamse stadion plaatsvonden.

Artikel delen