Gijsbregt Brouwer over party dinners: 'Eten met een feestje is gouden combi'

Mamma Mia the Party en The Pizza Show door FOMO Fotografie
Tags: events

Gijsbregt Brouwer over party dinners: 'Eten met een feestje is gouden combi'

Als je goed oplet op Tiktok, zie je het overal: diners die in feesten ontaarden. Hierbij staat altijd een ding centraal: het zwaaien met servetjes boven het hoofd. Trendwatcher Gijsbregt Brouwer duikt in de wereld van party dinners en vertelt voor welke horeca dit werkt.

Hoofdfoto: Mamma Mia the Party en The Pizza Show door FOMO Fotografie

 

What's cooking?

Eten met een feestje is een gouden combinatie, al zo lang als horeca bestaat. Recent zien we op steeds meer plekken een specifieke vorm van deze vorm van eten en zingen en dansen, namelijk een die lijkt op een Italiaans dorpsfeest of een losgeslagen avond bij een gezellig restaurant op een Grieks eiland. Naast lekker eten en drinken, zien we nog een paar elementen, dansen op stoelen en tafels, luidkeels meezingen én zwaaien met witte servetten boven het hoofd.

'Deze avonden lijken heel losjes, maar zijn strak geregisseerd en lopen volgens een vast script'

Hoe zit de vork in de steel?

Actieve horeca is helemaal in, helemaal sinds de pandemie ten einde is. Vanuit de klassieke dorpsfeesten in Italië (zogenaamde sagra), toeristische bestemmingen op de Griekse eilanden zoals Rhodos én de gezellige Italiaanse restaurants in Little Italy in New York, waaieren de party dinners de wereld over.

Hierbij ontaardt elk diner steevast in een feestje. Deze avonden lijken heel losjes, maar zijn strak geregisseerd en lopen volgens een vast script: van aperitief met spritz tot de laatste limoncello. Van ‘onverwachte’ operazanger tot het dansen op de tafels. De oorzaak ligt onder meer in twee zeer actuele zaken.

Het werkt heel lekker op TikTok (servetjes op de maat van muziek zijn hier perfect voor). Daarbij is uit eten gaan duur en een goed feestje (of musical) bezoeken ook, dus deze twee zaken combineren is een voordelige optie.

Wie staan er achter de potten en pannen?

In het buitenland moet je naar Barbarossa in Paros of Ronda op Rhodos (beide Griekenland) of je gaat naar een van de sagra in Italië. Ook kan je naar restaurant Puglia in New York. In Nederland hebben de The Pizza Show en Spaghetteria met hun sagra dit omarmd. Recent is ook Mamma Mia! The Party vanuit Londen overgewaaid. Hier eten en zingen honderden mensen tegelijk op de muziek van ABBA, terwijl ze de witte servetten laten cirkelen boven hun hoofd.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Een hapje mee prikken?

Veel grote restaurants zetten in op een combinatie van entertainment en food. Zeker voor de zondagmiddag (op tijd thuis) is dit een goede combinatie. Wil je specifiek voor de zakdoeken gaan, dan is het belangrijk om dit aan te vliegen als een mini-festival: dus organiseer het superstrak en zorg dat je je catering top op orde hebt.

Over Gijsbregt Brouwer

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert.

Gijsbregt-Brouwer

Artikel delen