Dit zijn de 6 finalisten van De Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024

Bart Eker - Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf - Header

Dit zijn de 6 finalisten van De Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt op woensdag 25 september om 11.00 uur naast de Netwerklounge de finale plaats van de wedstrijd De Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf, georganiseerd door VanDrie Group, VHC, en Euro-Toques Nederland. Deze zes kandidaten staan in de finale! 

Hoofdfoto: Winnaar vorig jaar Bart Eker, gemaakt door Eelco van Wieringen Buro Publieke Werken

Vernieuwde opzet wedstrijdarena en wedstrijd

Dit jaar zijn de wedstrijdarena en wedstrijden vernieuwd, waardoor er een constante interactie is met de deelnemers en het publiek. De wedstrijdarena is compacter, waarbij twee keukens naast elkaar staan. Deelnemers demonstreren hier de, in hun eigen keuken voorbereide, gerechten en vertellen over de gebruikte producten en technieken. De jury zit rondom de demonstratiekeuken en de voorkant van de wedstrijdkeuken blijft vrij, zodat de moderator gemakkelijk in gesprek kan gaan met zowel de deelnemers als het publiek. Na de wedstrijd volgt het juryoverleg en de prijsuitreiking is om 16.30 uur.

De kandidaten in de finale

De kandidaten in de finale Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf zijn:

  • Zoë Broosus van Restaurant 1397 in  Bergen op Zoom
  • Tiego Teunissen van Restaurant Vesters in Nijmegen
  • Tijn de Haan van Restaurant Bij Bourgondisch in Rosmalen
  • Jordan Prince van Restaurant Morille in Koudekerke
  • Iris van Baar van Landgoed Huize Bergen in Vught
  • Nigell Rietveld van Restaurant Kozee in Purmerend

De opdracht 

De wedstrijd wordt georganiseerd door VanDrie Group, VHC BV en Euro-Toques Nederland. De opdracht is dat jonge talenten reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn, waarbij ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Dit sluit aan op de kernwaarden van van Euro-Toques. De chefs en restaurants werken volgens de Code van Eer. Hierin staat opgenomen dat de leden (H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid. 

Specifiek wordt er een driegangendiner bereid met natuurzuivere ingrediënten uit de streek van de chef, passend bij het seizoen. De deelnemer kiest een recept uit de ‘Escoffier’ dat in het menu wordt verwerkt. Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer worden afgemaakt. Tijdens de presentatie van de gerechten kan de finalist toelichten waarom bepaalde producten zijn gekozen en welke bereidingstechnieken zijn toegepast. Het menu dient tenminste één gerecht met kalfsvlees te bevatten, zoals longhaas, lever, zwezerik, sukade, nek, staart, schenkel, tong, wang of hersentjes. Hiermee zal een voor- of hoofdgerecht met twee technieken aan de vakjury gepresenteerd worden. Dit onderdeel wordt afzonderlijk beoordeeld. Vervolgens wordt de winnaar van Het Glazen Kalf 2024 gekozen. Uit de totaalscore wordt de prijswinnaar van de 'Jonge Keukenhelden’ geselecteerd.

*De tekst gaat verder onder het groene kader

De Beoordeling

  • Ambachtelijk koken
  • Gebruikte technieken
  • Gebruik van natuurzuivere (H)eerlijke producten
  • Uitwerking opdracht Escoffier
  • Uitwerking opdracht verwerking kalfsvlees
  • Presentatie van de gerechten
  • Duurzaam werken, no-waste

De Jury

  • Jury voorzitter Euro-Toques Nederland: Hans van Triest Kasteel Kerckebosch
  • Winnaar ETN Young Chef Award 2023 Bart Eker Kasteel Kerckebosch
  • Vertegenwoordiger VanDrie Group i.o.m. Patricia van Krieken
  • Vertegenwoordiger vakpers Kees Bruins STRRN

De Prijs

  • VHC BV stelt een beurs van € 500 ter beschikking voor een stage in het buitenland bij één van de aangesloten Euro-Toques Internationaal restaurants
  • Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. Het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier.
  • Artikel STRRN Magazine € 2500
  • Artikel Culinaire Saisonnier t.w.v. € 5000

Winnaar 2023: Bart Eker

Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist won de Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2023. Hij koos ervoor om stage te lopen bij een Euro-Toques restaurant in Ierland bij tweesterrenrestaurant Chapter One in Dublin met chef Mickeal Viljanen.

“Op woensdag ochtend zouden we om 9.00 uur aan de slag gaan. Het was meteen gas geven, geen tijd voor koffie en weinig tijd om voor te stellen, er is een bijzondere focus en gedrevenheid in dit kaliber restaurants. Ik wist dat het hard werken ging worden, maar dit was ook een reminder. De tweede dag was al iets vertrouwder en kreeg ik meer verantwoordelijkheden en kon ik bijvoorbeeld met de mooiste Oosterschelde kreeften werken. Tussen de lunch en het diner door moesten we veel voorbereidingen doen in weinig tijd, heel hard werken dus. Maar tijdens het servies is er heel veel te zien en worden de gerechten tot in perfectie bereid."

"Voor mij was het interessant om de organisatie en het teamwork te zien, er is geen ruimte voor zwakke communicatie of fouten. Ook was het inspirerend om de focus en gedrevenheid te zien van alle koks en de chef. Euro-Toques Nederland en VHC BV: Bedankt voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”

Artikel delen