Lekker500 2025: Brut172** op nummer 1, De Librije*** op 2

Tags: chef gids

Lekker500 2025: Brut172** op nummer 1, De Librije*** op 2

Vandaag werd de 47ste editie van de Lekker500 gelanceerd. Het is een editie vol verrassingen en verschuivingen. Waar jarenlang De Librije*** van Jonnie en Thérèse Boer de onbetwiste nummer één was, maakt chef Hans van Wolde nu met zijn Brut172** een verrassende sprong naar de top. Naast de nieuwe top drie, lichten we in dit artikel ook de nieuwkomer binnen de top tien en de hoogste nieuwe binnenkomer in de Lekker500 uit.

Nieuwe top 3

De top drie bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. De Groene Lantaarn** in Staphorst van Jarno Eggen en Cindy Borger maakt indruk en stijgt van plaats 10 naar een knappe derde positie. De Librije*** in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer stond jarenlang op nummer 1. Dit jaar komt hier verandering in. Het restaurant bemachtigde de tweede positie in de Lekker500.

De eerste plaats gaat dit jaar naar Brut172** in Reijmerstok, onder leiding van chef Hans van Wolde. Het restaurant stijgt hiermee van plaats 2 naar plaats 1. Van Wolde creëert met een flinke portie lef en beleving een experience die Lekker500 beloond met de titel 'Lekkerste restaurant van Nederland'. Over de erkenning spreekt Van Wolde kort maar krachtig: “Het kan dus toch!” Hij benoemt de inzet en visie van zichzelf en zijn team.

Brut-172-mvv-Thomas-de-Bruyne-1-1030x686

Brut172**

Restaurant Brut172** van Hans van Wolde ligt midden in het prachtige heuvellandschap van het Limburgse dorpje Reijmerstok, op 172 meter boven zeeniveau. Een belevingswereld waar smaak, beeld, geur en geluid samenkomen. Brut172** heeft een spectaculair en strak Scandinavisch design met behoud van de rauwe, stoere boerderij-elementen.

Opschudding

Verder is er wat opschudding in de top. Spectrum**, het culinaire paleis van Sydney Schutte, staat als een huis en neemt plaats op nummer vijf. Emile van der Staak stijgt met De Nieuwe Winkel** in Nijmegen naar plaats zes. Dat betekent wat stapjes terug voor Bas van Kranen van Flore** in Amsterdam (naar acht) en Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van 212** in Amsterdam (naar zeven). Fred Mustert en zijn vrouw Mirjam blijven onverminderd topkwaliteit leveren in restaurant Fred** in Rotterdam en staan daarom ook dit jaar stevig op nummer negen.

Nieuwkomer in de top 10

Door de toenemende drukte aan de top van de Nederlandse gastronomie, is er dit jaar niet alleen een nieuwe nummer één maar ook een nieuwe naam op plaats tien. Zoon Robin van de Bunt als getalenteerd chef, dochter Michelle van de Bunt als begenadigd (sake) sommelier en moeder Sandra van de Bunt als trotse mater familias hebben een fonkelend bedrijf neergezet: De Leuf*, in het lieflijke Ubachsberg. Zij komen binnen op plaats 10 van de gids.

Hoogste nieuwkomer

Lekker500 stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse landschap. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 goede tot zeer goede adressen op, waaronder 62 nieuwe adressen in de lijst. Wat ook zeker niet onbenoemd mag blijven, is dat Lekker500 editie 2025 de meeste nieuwkomers heeft sinds 2019. Een opvallende daarvan is Restaurant Showw* in Amsterdam. Chef Dorus Floris en sommelier en mede-eigenaar Lendl Mijnhijmer openden de zaak nog geen jaar geleden en hebben nu al een Michelinster op zak. Met Restaurant Showw* zijn zij dit jaar ook de hoogste nieuwkomer in de lijst van Lekker500. Zij staan stevig op plaats 45.

De hoogste nieuwkomer is Inter Scaldes** in Kruiningen. Powerstel Sanne en Jeroen Achtien staan hier aan het roer. Ze namen de zaak een jaar geleden over, gaven het manoir een diepgaande metamorfose en brachten het restaurant op korte tijd opnieuw naar de top van de Nederlandse gastronomie. In oktober ontving Inter Scaldes** twee Michelinsterren. Nu bemachtigt het restaurant plek 16 in de Lekker500.

Lekker500 Top 3 Header
De top-3 van de Lekker500

Lekker500

Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijken. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar.
Artikel delen