De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Groningen moet je zien

De drie uitschieters: Groningen

De drie uitschieters: deze horecaondernemingen in Groningen moet je zien

In de nieuwe rubriek ‘De uitschieters’ licht Entree elke week een aantal hotspots toe in een nieuwe stad. Van restaurants die zijn beloond met een Michelinster tot cafés met een unieke cocktailkaart. Dit zijn de restaurants waar je als horecaondernemer eens een kijkje moet nemen. Deze week: Groningen.

 

Tekst: David Boersen

Cilinder

De oprichters, van BOEL, een jeu des boules bar, en de Stockroom; de enige speak-easy cocktailbar in Groningen, openden recent hun nieuwe zaak Cilinder in Groningen. “We openden Cilinder omdat we steeds gasten moesten wegsturen bij The Stockroom. Nu kunnen we ze naar de overkant brengen.” Aldus mede-eigenaar Erik Beeftink. Cilinder zit in de Oosterstraat in Groningen en is van woensdag tot en met zaterdag geopend. Cilinder hanteert een drankenkaart met een mix van natuurwijnen, craftbieren en een aantal 'killer cocktails'. De bar excelleert niet alleen in het maken van hun cocktails, ook het (vegan) menu is iets wat zij hebben gespecialiseerd. Het vegan fine dining restaurant Achterwerk zit gevestigd in hetzelfde pand. Snackwerk is het zusje van Achterwerk, en hier worden alle snacks voor in de bar bedacht en ook gemaakt.

Cilinder
Cilinder

Rooftop Merckt

Voor een unieke ervaring op grote hoogte kun je aan de Grote markt in Groningen bij Rooftop Merckt terecht. De Maripaan groep, bekend van onder andere veertien vestigingen van Jumbo, vastgoed en de (door Entree Awards genomineerde) Graansilo in Groningen, is eigenaar van Rooftop Merckt. Het restaurant is gevestigd op de zesde verdieping en hanteert een vast menu met zes, zeven of acht kleurrijke gangen. Gasten kunnen kiezen voor een wijn-paring, maar ook voor alcoholvrije combinaties. Rooftop Merckt richt zich op fine dining liefhebbers, inloop is het restaurant vanaf gestapt, dit verstoorde de fine dining beleving van de gast. Maître Daan Veen is met zijn team verantwoordelijk voor de ontvangst en begeleiding van gasten van beneden naar de zesde verdieping. De inrichting van het restaurant heeft zowel een chique, als kleurrijke uitstraling. De glazen wanden en overkapping zorgen elke keer weer voor een uniek uitzicht aan alle kanten van het restaurant.

Rooftop Merckt Uitzicht Rooftop Merckt


Restaurant Noor*

Aan de Zuiderweg in het centrum van Groningen is iets bijzonders te vinden, namelijk: Fine dining restaurant Noor*. Het restaurant mocht drie maanden na opening een ster ontvangen voor het moois dat ze toen al hadden neergezet. De sterrentent huist in een voormalige, door de suikerwerkers opgerichte kapel. De relatief kleine ruimte is verbouwd naar een knus, maar ook zeker statig-chique restaurant. Eigenaren Marleen en Jeroen Brouwer runden eerder De Loohoeve in Drenthe (inmiddels gesloten), en ontwikkelden daar unieke en eigenzinnige smaken. De grote ambities van de twee hebben ertoe geleid dat fine dining restaurant Noor* is ontstaan. De twee eigenaren omschrijven de keuken van Noor* als eigenwijs en werelds, maar mét regionale producten. “We gaan bewust om met waar de producten vandaan komen waarmee we in de keuken werken.” Jeroen Brouwer vult daarbij aan: “Maar we koken natuurlijk gewoon vooral met lekkere producten.”

Restaurant Noor* - Herbestemming monumenten
Restaurant Noor*
Artikel delen