Tijdens de Michelin-uitreiking 2023 in het DeLaMar Theater, Amsterdam kregen deze zaken een groene Michelinster.
Hof Aan Zee, van chef-kok Marcel Meijer en zijn vrouw Irma Goedbloed, is gevestigd in een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke, Zeeland. Omringd door natuur volgt het restaurant de variaties van de seizoenen. De ingrediënten uit de directe omgeving worden veelal zelf geoogst. Fermenteren, drogen, roken; het gebeurt allemaal in huis. Ook werkt het restaurant samen met boeren en vissers in de omgeving. De ideeën van Hof aan Zee over eten zijn sterk verwant aan die van de New Nordic Cuisine. Veel van hun technieken leren zij bij de beste restaurants van Scandinavië. Het resultaat is een unieke kaart met gerechten die verrassen. De Nordic stijl is zowel terug te vinden in de gerechten, als in de manier van werken: vrijzinnig, gastvrij en puur.
Rotonde in Rotterdam, van chef Jord Coree, Birk Heijkants en Roy Lammers, wil een zo duurzaam mogelijk restaurant zijn. Meer dan 85% van de producten komt van kleinschalige boerenbedrijven rondom Rotterdam én uit een aantal voedselbossen. De gerechten zijn vegetarisch en voor een groot deel veganistisch. Door de lokale groenten, van het land en uit zee, zo puur mogelijk te bereiden laat het restaurant de ingrediënten in hun waarde. Met bijzondere combinaties, onbekende ingrediënten en een glas natuurwijn, zetten de eigenaren een progressieve keuken neer. Ook staan zijn open voor input van gasten en collega's van andere restaurants.
Als partner van de Groene Michelinster stimuleert Rémy Martin duurzame gastronomie in Nederland. Net als de meesterdistilleerders van het Franse cognacmerk, werken de chef-koks die een Groene Michelinster verdienden, duurzaam met lokale ingrediënten en respecteren ze de natuur. Om de samenwerking met de Michelin-gids nog verder uit te breiden en meer mensen aan te moedigen om duurzame gastronomie deel uit te laten maken van hun culinaire ervaringen, werkt Rémy Martin voor het tweede achtereenvolgende jaar samen met chef-koks over de hele wereld om eco-verantwoordelijke gerechten te combineren met Rémy Martin Cognac Fine Champagne.
Met Morille in Koudekerke geeft chef Dennis Willems seizoensgericht koken met lokale ingrediënten uit de natuur en eigen wildpluk extra betekenis. Dit doet hij door plantaardig en duurzaam te koken. Zijn gerechten zijn grotendeels botanisch, afkomstig uit de eigen moestuin, uit het wild en soms van kwekers en telers vlakbij. Enkele gerechten worden aangevuld met een lokaal en eerlijk stukje vis, vlees of wild. Daarnaast gebruikt hij dierlijke producten als zuivel, eieren en honing. Het menu bevat verfijnde creaties uit de natuur, van aperitiefhapjes tot amuses, gerechtjes tot en met het dessert.
De Dyck in Woubrugge, van chef Martijn Koeleman, noemt zichzelf een groenterestaurant. Koeleman creëert namelijk de puurste en verrassendste smaken met groenten van eigen land. De Dycks zevengangen moestuinmenu staat garant voor spannende culinaire gerechten met biologische ingrediënten. Zo is De Dyck niet alleen een groenterestaurant maar ook een unieke fine diningervaring op Michelin-niveau.
Zonder terroir geen gastronomische ervaring. Petite en Grande Champagne zijn al bijna driehonderd jaar de kostbare bron van de eaux-de-vie voor Rémy Martin Cognac Fine Champagne. Het cognac-huis werkt al tientallen jaren samen met telers om deze bodems te beschermen, de biodiversiteit te bevorderen en de impact op het milieu te minimaliseren. Door inspirerende combinatierecepten en interviews en partnerships met Groene Michelinsterrenchefs, zoals de samenwerking met restaurant Triptyque in Wateringen (Rémy Martin lanceert cognac TERCET in Triptyque: ‘Duurzaamheid en kwaliteit komen samen’) wil Rémy Martin duurzame gastronomie stimuleren.