Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2024: dit zijn de 6 kandidaten

Finale Euro-Toques NL restaurantprijs

Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2024: dit zijn de 6 kandidaten

Op maandag 24 september 2024 vindt de finale van Euro-Toques Nederland Restaurantprijs plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in hal 4 om 11.00 uur. In de finale staan zes chefs: Dimitri Roedoe met Ruben Bos ('t Ambachthuys, Rotterdam), Raymond van Veen (C'est La Vie, Huisduinen), Geoffrey van Melick (Oxalis, Wervershoof), Björn de Waal (Het Arsenaal 1309, Doesburg), David van de Gevel (Bij Bourgondisch, Rosmalen) en Salvatore Randazzo (Il Gattopardo, Rotterdam). 

Kernwaarden

In 1886 riep de Franse sterrenchef Paul Bocuse alle Europese chefs op om te stoppen met het gebruik van kunstmatige toevoegingen aan voedsel. Dat is precies waar deze wedstrijd ook om draait. De geselecteerde chefs staan erom bekend dat zij zich aanpassen aan de kernwaarden van Euro-Toques. Het werken met enkel natuurzuivere, lokale kwaliteitsproducten en het volgen van de seizoenen. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Cookware Company en Gastvrij Rotterdam.

*De tekst gaat verder onder het grijze kader.

Restaurants en kandidaten

  • Restaurant ’t Ambachthuys Rotterdam: chef patron Dimitri Roedoe en keukenchef Ruben Bos
  • Restaurant C’est La Vie Grand Hotel Beatrix Huisduinen: chef Raymond van Veen
  • Restaurant Oxalis Wervershoof: chef patron Geoffrey van Melick
  • Restaurant Het Arsenaal 1309 Doesburg: chef patron Björn de Waal
  • Restaurant Bij Bourgondisch Rosmalen: chef David van de Gevel
  • Restaurant Il Gattopardo Rotterdam: chef patron Salvatore Randazzo

De opdracht

Dit jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena, waarbij er een constante interactie met het publiek is. De wedstrijdarena is compacter en heeft twee keukens die naast elkaar staan. Hier demonstreren de koks hun driegangenmenu aan het publiek en vertellen zij over de gebruikte technieken, de bereiding en de keuze voor ingrediënten. Het doel is om het publiek te tonen hoe je gezond en smaakvol kookt met natuurzuivere eerlijke ingrediënten.

'Dit jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena'

De jury zit rondom de demonstratiekeuken, zodat ze het gebeuren in de keuken beter kunnen volgen en de chefs onafhankelijk kunnen beoordelen. De voorkant van de wedstrijdkeuken wordt vrijgelaten, zodat de moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan gaan. De deelnemers maken hun vooraf bereide gerechten klaar en lichten deze toe aan de jury en het publiek. Het eigen team maakt een dertigtal kleine uitvoeringen van de gerechten en deelt deze uit aan het publiek. Na de wedstrijd volgt het juryberaad en de prijsuitreiking. 

Beoordeling

De jury beoordeelt de chefs op vijf onderdelen:

  • Ambacht
  • Gebruik van natuurzuivere, lokale en seizoensgebonden producten
  • Gezondheid en smaak
  • Uitvoering en presentatie
  • Gebruikte technieken 

De finalisten hebben alle vrijheid bij het maken van de gerechten. Net zo belangrijk zijn de wijn-spijscombinaties en gastvrijheid. Daarom worden er ook bijpassende dranken geschonken die de gastheer of -vrouw toelicht.

*De tekst loopt door onder het groene kader.

De jury

De jury bestaat uit vijf leden:

  • Jury voorzitter Euro-Toques Nederland en winnaar ETN Cookware Company Restaurantprijs 2023 Jouke Piet Drijfhout van De Slotplaats Bakkeveen
  • Vertegenwoordiger Cookware Company Ilias de Wit en Kees Spaan
  • Vertegenwoordiger vakmedia STRRN Magazine Kees Bruins
  • Hospitality-expert Imad El Khalfioui van  Grand Hotel De Draak
  • Publieksjury

De prijs

Het winnende team ontvangt de volgende prijzen:

  • Een prijzenpot van € 23.500 die Cookware Company ter beschikking stelde (GreenPan & Van Kempen & Begeer)
  • Een reportage in STRRN Magazine t.w.v. € 2500,00
  • De Euro-Toques Nederland cava van Pares Balta ( Anfors Imperial Wijnen)
  • ETN mediapakket, oorkonde, goodiebag
Artikel delen