Energieke Yolande Vesters laat Euro-Toques groeien

Energieke Yolande Vesters laat Euro-Toques groeien

Yolande Vesters, voorzitter van Euro Toques Nederland (ETN), heeft een opmerkelijke reis afgelegd in haar carrière, van logopediste tot ondernemer in de meubelbranche, succesvolle chef in eigen restaurant ’t Molenhuys, tot het huidige ETN-voorzitterschap. “Toen ik begon met het restaurant, had ik nog nooit van Euro-Toques gehoord.”

Tekst: Gerard Molenaar

Energie, passie, liefde voor ambachtelijkheid én ondernemerschap, dat zijn wel de kernbegrippen als je de carrière van Yolande Vesters wilt samenvatten. Dat de huidige ETN-voorzitter, die voor groei zorgde,  in de horeca carrière zou maken, is verrassend, gezien haar achtergrond.

Logopedie als startpunt

“Ik ben een echte bèta”, zegt Yolande Vesters. “Wiskunde, natuurkunde en scheikunde waren mijn lust en leven. Toen ik journalistiek wilde gaan doen, werd ik helaas uitgeloot. Biochemie was mijn volgende keuze, maar de school brandde af voordat ik begon."

"Vervolgens bleek uit een beroepskeuzetest dat logopedie bij mij paste. Dat ben ik toen gaan doen. Gelukkig zat er een akoepedie-opleiding bij, wat veel meer een bèta opleiding is. Ik werkte bij audiologische centra in Tilburg en Eindhoven, en later als logopedist bij de gemeente Den Bosch, gedetacheerd bij de GGD. Ik werkte op 21 scholen en moest het hele verhaal van logopedie daar opzetten."

Van Amsterdam naar Rijkevoort

De carrière van haar man Jos is relevant in het verhaal. Ook Jos heeft een atypische opleiding, van klassiek gitaar op het conservatorium, via de commando-opleiding in Roosendaal tot Nyenrode. Hij wilde vervolgens internationaal werken.

“We dachten aan St. Maarten, waar ik dan als logopedist aan de slag zou kunnen. Maar het werd Cargill in Amsterdam, een bedrijf dat hem regelmatig naar het buitenland stuurde. Twee jaar later kwam er een functie vrij bij een dochterbedrijf van Akzo Intervet in Boxmeer. En zo kwamen we dit pand in Rijkevoort tegen, ons latere Restaurant ’t Molenhuys. Destijds een pand met achterstallig onderhoud, maar daar keken we doorheen. We hebben alles zelf gebouwd en verbouwd.”

*Tekst loopt door onder de foto.

ETN Yolande Jos Molenhuys

^Yolande en Jos in de tuin van 't Molenhuys

Meubelbedrijf en restaurant ‘t Molenhuys

Van Amsterdam dus naar het landelijke en stille Rijkevoort. “Ik zat daar alleen in een groot huis en Jos zat vaak in het buitenland. Ik heb dan ook direct twee labradors aangeschaft en ben mijn eigen logopediepraktijk begonnen aan huis in Rijkevoort, in het Wit Gele Kruisgebouw in Mill en deed tevens audiologisch onderzoek bij de KNO-arts van het Maasziekenhuis in Boxmeer.”

Vervolgens begon Jos een eigen meubelbedrijf met kantoor aan huis en eigen productie in Polen. “Ik ging voor ons meubelbedrijf werken, waarvan ik het personeel aanstuurde en de logistiek en de aftersales voor mijn rekening nam. We leverden aan vele grote meubelzaken in Nederland en Europa. Ik werkte van 06.00 uur ’s ochtends tot diep na middernacht.”

Dat is de ultrakorte versie van een succesverhaal. Op een gegeven moment werd de zaak verkocht en ging Jos door in de meubelen. Yolande kreeg het plan een restaurant te beginnen. “We hadden een huis in de Franse Alpen, maar ook als je er woont blijf je er te gast. Zo kwam het idee om aan huis in Rijkevoort een restaurant te beginnen, ook al omdat onze zoon besloot kok te worden. We riepen al vanaf toen hij drie was dat we samen een restaurantje zouden beginnen.”

'En zo stond ik al op dag twee in de keuken'

Gastvrouw wordt kok

In 2012 werd die droom werkelijkheid toen 't Molenhuys de deuren opende. "Ik durfde het niet eens een restaurant te noemen, we noemden het in eerste instantie een brasserie," lacht ze. “We hadden een groot terras en binnen wat tafeltjes.”

Er kwam een lelijke kink in de kabel. “Ik dacht de gastvrouw te worden. Maar toen ze via de achterdeur de keuken kwamen plaatsen, ging mijn zoon er aan de voorkant uit. Hij vond de verantwoordelijkheid nog te groot. En zo stond ik al op dag twee in de keuken. Ik wilde niet eens een koksbuis aan. Ik stond daar in mijn jurk op hakken. Ik vond koken altijd al leuk en ik kende de klassieke technieken die ik van mijn moeder had meegekregen."

"Verder kookte ik altijd al met het blad Tip Culinair en een vriendin kreeg verkering met topchef Jos Blom van De Heren van Seventien in Rosmalen. Zij gaf mij zijn recepten, die ik dan ging koken. Ik heb sowieso altijd vers gekookt. We gingen ook drie keer per week uit eten en ik had er plezier in gerechten na te maken. In het weekend werden familie en vrienden ontvangen met een goed diner en bijpassende wijn. “Toen we ’t Molenhuys openden, leerde ik dat het een vak apart is. Ik heb gaandeweg nog heel veel bijgeleerd.”

ETN Yolande

^De eerste dag van 't Molenhuys: Yolande Vesters met haar zoon in de keuken.

SVH-opleidingen

Vesters volgde van tevoren al alle SVH-opleidingen en eindigde al die opleidingen met een 9. Ze werd ook leermeester niveau 4. “Dat was voor mijzelf ook een doorontwikkeling, want ik vind dat je als leermeester wel zelf alles moet weten. Ik leerde er zelf ook veel van. Door mijn didactische achtergrond viel het leermeesterschap mij goed. Bij ’t Molenhuys hadden we inmiddels 12 medewerkers in keuken en bediening.”

Signatuurgerechten van ’t Molenhuys waren er ook: bisque van Hollandse garnalen, tartaar van Kingfish geelvintonijn, ceviche van zeebaars, stoofgerechten van kalf of Livar wang en mooie desserts met diverse bereidingen van seizoensfruit.

*Tekst loopt door onder de foto.

ETN Yolande kok Molenhuys

Verse en lokale ingrediënten staan centraal voor de Euro-Toques chefs.

Successen

’t Molenhuys kreeg al snel bekendheid, zeker toen de Gelderlander kwam eten en een 9 gaf. Bij Gault&Millau kreeg het restaurant in Rijkevoort, waar echtgenoot Jos in de avonduren gastheer/sommelier was, 13 punten. Er kwam een positie in de Lekker 500 en in 2019 werd 't Molenhuys door Proefschrift Restaurants van Jan van Lissum gekozen tot beste Prijs Plezier Restaurant van het jaar. In de wijnrestaurantgids Grootspraak kreeg het restaurant vijf druiventrosjes. Bij Iens.nl werd ’t Molenhuys #6 van Nederland. Pieter Nijdam schreef een lovend stuk in de Telegraaf.

“Dat was kicken, zoveel lof voor ons kleine restaurantje en daar wil je ook naar presteren. Zo werd onze hobby wel erg serieus en er hangt dan constant een zwaard boven je hoofd door alle recensenten die langskomen.”

y8

Pandemie doorslaggevend

En toen kwam de pandemie. “Van 80 uur in de week naar nul. Alles viel weg. Afhalen was geen optie in Rijkevoort en bovendien zou ik niet de kwaliteit kunnen leveren die ik wilde. Ik hou van een mooie presentatie en dat ging dan ook niet. En wat te denken van al het wegwerpservies? Zeker niet duurzaam."

"We hadden geen zin om te wachten tot de overheid een signaal gaf dat we weer open mochten. De horeca voelde zich oneerlijk behandeld, omdat we moesten sluiten terwijl supermarkten gewoon open waren. Plotseling had ik tijd over. Ik was al gevraagd voor een bestuursfunctie binnen Euro-Toques Nederland en daar was toen tijd voor. We hebben in die tijd ook nog een B&B achter ons huis gebouwd.”

 

'Toen ik begon, hadden we minder dan 150 leden. Nu hebben we er meer dan 240'

Nooit van Euro-Toques gehoord

"Ik had nog nooit van Euro-Toques gehoord toen ik destijds werd gevraagd om me met ’t Molenhuys bij Euro-Toques Nederland aan te sluiten. Ik was onder de indruk van de inauguratie, maar toen bleek dat onze gasten geen idee hadden wat Euro-Toques was. De uitgangspunten van Euro-Toques spraken me enorm aan: ambachtelijk koken, (h)eerlijke producten van het seizoen en uit de streek en altijd koken met verse ingrediënten. Toen ik tijdens de pandemie werd gevraagd voor het bestuur, heb ik ja gezegd. Ik had tijd en een missie: meer bekendheid voor ETN.”

*Tekst loopt door onder de foto

Yolande eerste keus

^Yolande Vesters in haar woonkamer, destijds  Restaurant 't Molenhuys

Voorzitter met missie

Vesters werd al snel een sleutelfiguur binnen de organisatie en uiteindelijk voorzitter. "Ik kreeg carte blanche om datgene te doen waarvan ik dacht dat goed was voor de club," zegt ze. Toen de pandemie voorbij was, viel het besluit te stoppen met ’t Molenhuys: “Beide werkzaamheden waren niet te combineren en er is nog zoveel aankomend talent wat een podium verdient. De grote, industrieel ingerichte zaal voor grote partijen werd verhuurd en doet nu dienst als GezondheidsCentrum met fysiotherapie, huisarts en psycholoog. De Bed & Breakfast The Miller’s Lodge is goed bezet en ik ben 24/7 actief met Euro-Toques."

*Tekst loopt door onder de foto.

ETN Yolande jaarvergadering

^Groepsfoto bij het jaarevent 2024 van Euro-Toques Nederland

Groei

Onder leiding van Vesters is Euro-Toques Nederland aanzienlijk gegroeid. "Toen ik begon, hadden we minder dan 150 leden. Nu hebben we er meer dan 240," Ze benadrukt het belang van bekendheid: "Nu weten gasten en chefs beter waar we voor staan: ambacht, kwaliteit, pure producten uit de streek en van het seizoen in het kader van duurzaam werken."

Nieuwe initiatieven

Vesters ontplooide veel nieuwe initiatieven. Er is een nieuwe mobiele website, zowel nationaal als internationaal. Het Euro-Toques Nederland kookboek met chef’s portraits en veel recepten van aangesloten chefs is uitgekomen. Er zijn de 4- en 6-hand dinners waarbij chefs samen koken. Euro-Toques staat zowel op de beurzen Gastvrij Rotterdam als BBB – Folie Culinaire Maastricht met wedstrijden zoals de Restaurantprijs, “Minder Zout, Meer Smaak Award”, Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf, Beer & Food Battle, en de Palux Young Innovation Award International.

Ook de aangesloten partners zijn te bezoeken bij het ETN Partner Paviljoen. Een ander project is dineren bij elkaar, waarbij ideeën worden gedeeld, maar ook de bediening kan zien hoe het ook kan. Laatst was er een lunch waarbij onze drie chefs met een groene Michelinster samen kookten voor andere chefs.

“Kennis delen is vermenigvuldigen. Chefs hebben het gevoel dat ze een klankbord hebben. Er is veel kameraadschap en er wordt kennis gedeeld. Iedereen werkt ambachtelijk met pure natuurzuivere producten. Convenience is not done.”

*Tekst loopt door onder de foto.

ETN Yolande voorzitter

ETN-bestuurslid Silvie Slachter en voorzitter Yolande Vesters 

Beer & Food Battle

Een van de innovatieve projecten is de Beer & Food Battle, een competitie die chefs uitdaagt om gerechten te combineren met bier. "Bier biedt zoveel verrassende mogelijkheden in combinatie met eten. Het idee ontstond destijds tijdens een bezoek aan restaurant De Limus van Manuel Jansen, waar bierarrangementen werden geserveerd. Ik ging voor het bierarrangement en was zo verrast door de mooie combinaties," herinnert ze zich.

Uiteindelijk leidde dat tot de eerste Beer & Food Battle op BBB Maastricht 2023. “BBB gaf ons carte blanche voor de wedstrijd en zo kwam alles samen. Het idee achter de wedstrijd is om te inspireren. Chefs hebben niet veel tijd om ermee bezig te zijn, maar een wedstrijd inspireert ze. Op 7 oktober, de eerste dag van BBB, komt er een tweede editie, waaraan 6 restaurants deelnemen. Nieuw is dat we nu ook een ochtendprogramma hebben. We willen met allerlei nieuwe initiatieven kennis delen. Omdat wij geloven in verbinding en de kracht van bier aan tafel, organiseren wij de Beer & Food Battle.”

Winnaars-BBB-Beer-Food-Battle

In 2023 werd de eerste Beer & Food Battle georganiseerd.

Artikel delen