Een cognacje, bittertje of likeurtje bij de koffie? Ooit was het in Nederlandse restaurants de gewoonste zaak van de wereld om na een copieuze maaltijd gezellig uit te buiken onder het genot van een glaasje sterke drank. Maar het ‘gezonde’ afzakkertje is langzaam maar zeker uit de mode geraakt. Hoe is het zo gekomen? En is er een kans dat de traditie in ere wordt hersteld? Twee sommeliers over hun ervaringen.
Tekst: Maarten van Laarhoven
Foto's: o.a. Pathos Studios
Hoofdfoto: Lukas Wiegman van NOTK in Rotterdam en hun zoete, mooi gerijpte sauternes die bij elke gang kan worden geschonken.
Bitterballen met een glaasje kostbare edelzoete Château d’Yquem? Leg deze vraag voor aan Lukas Wiegman en hij zal antwoorden dat dat absoluut geen gekke combinatie is. Ook al zullen de meeste mensen geneigd zijn sauternes te scharen onder de ooit ten onrechte in het leven geroepen categorie ‘dessertwijnen’, een misverstand dat er mogelijk toe heeft bijgedragen dat het oude, vertrouwde digestief als afsluiter van een mooie lunch of diner langzaam maar zeker aan populariteit heeft ingeboet.
Wiegman, mede-eigenaar van restaurant en wijnbar NOTK (spreek uit: enoteca, Italiaans voor wijnwinkel of wijnotheek) in Rotterdam, werd afgelopen voorjaar met het winnen van de presigieuze Trophée Henriot uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland. In het restaurant, dat hij runt met zijn compagnon Thomas Traa, is een hoofdrol weggelegd voor wijnen. Smaakvolle, niet-alledaagse wijnen van hoge kwaliteit.