Na de Michelin-uitreiking 2024 tijdens de vakbeurs BBB in Maastricht, werd bekend dat 14 restaurants hun ster(ren) verloren. Hieronder lees je welke restaurants een ster verloren.
In 2020 openden chef-kok Lars Albers en sommelier Randy Brouwer restaurant Vigor in Vught. In 2022 volgde een Michelinster, maar afgelopen zomer sloten ze noodgedwongen de deur.
Foto: Horeca in Beeld
Chef Hiroaki Yamamoto ontving met zijn restaurant YAMA in 2023 een Michelinster en sloot afgelopen september de deuren. Het doel was na tien jaar bereikt en nu is het tijd voor een nieuw culinair avontuur.
Chef-kok François Geurds sloeg afgelopen september een nieuwe weg in met FG Food Labs. Het restaurant gaat nu verder als Franky’s Grill. Geen 'formele poespas', maar smaakvolle grillgerechten.
Chef Menno Post ontving met zijn restaurant Olivijn in 2019 een Michelinster. Sinds januari is het restaurant (tijdelijk) gesloten.
Het verlies van twee Michelinsterren valt samen met het vertrek van chef Guido Braeken. Hij gaat vanaf begin 2025 aan de slag bij fine dining-restaurant CrEATe van Van Oys Maastricht Retreat. Chef Fabiano Palombini staat vanaf deze maand achter de pannen.
Het restaurant van chef Ralph Hermans werd in 2020 bekroond met een Michelinster. Op Instagram schrijft de eigenaar: "Het verliezen van onze Michelinster heeft ons geraakt, maar het heeft ons niet ontmoedigd. Integendeel, het is voor ons een kans om met hernieuwde energie en ambitie verder te gaan. De essentie van Rantrée blijft onveranderd: wij willen u keer op keer verrassen en verwennen met gerechten die met liefde en passie zijn bereid."
Het eerste speakeasy-restaurant van Nederland werd in 2020 bekroond met een Michelinster.
Na vijftien jaar trokken eigenaren Jan en Konstantin de Wit in de zomer van 2023 de stekker uit het restaurant, dat sinds 2010 een Michelinster had. In 2017 verloren ze de ster vanwege een verhuizing, in 2018 werd de Michelinster opnieuw toegekend.
Restaurant Vanderveen in Amsterdam kreeg in 2023 de eerste Michelinster, maar sloot een maand na de uitreiking alweer haar deuren. Voor de coronaschulden bleek geen oplossing. Chef-kok George Kataras werkt nu bij restaurant Alba in Amsterdam dat deze uitreiking een Bib Gourmand ontving.
Foto: George Kataras bij Alba met team
Het restaurant van Sergio Herman in Cadzand sloot afgelopen maart haar deuren.
Chef Jermain de Rozario werd met zijn restaurant De Rozario in 2019 bekroond met een Michelinster. In maart dit jaar opende de chef-kok ook een nieuw restaurant: Lotus in Eindhoven.
Sinds 2007 heeft Brienen aan de Maas een Michelinster. Chef René Brienen maakte begin dit jaar bekend zijn restaurant te gaan verkopen.
The Duchess in het W Hotel werd in 2018 bekroond met een Michelinster.
In 2005 ontving De Kromme Watergang de eerste Michelinster, in 2012 gevolgd door de tweede ster. Nu gaat het restaurant in Hoofdplaat terug naar 1 ster.