Goedkoopste Michelin restaurants van Nederland: 14 op een rij
Nederland kent veel Michelin restaurants. Om hier te dineren of te lunchen staat er vaak een zekere prijs tegenover. In dit artikel vind je de veertien goedkoopste Michelin restaurants in Nederland.
Tekst: Lisa van Dorrestein
1. Ron Gastrobar* in Amsterdam (Sophialaan)
€49,50 voor 3 gangen en €69,50 euro voor 4 gangen
Ron Blaauw, eigenaar van Ron Gastrobar* in Amsterdam, verlaagde onlangs zijn menuprijzen. Zo betaal je daar nu voor een menu van drie gangen 49,50 euro en voor een 4 gangen menu betaal je 69,50 euro. Met deze prijsverandering is hij het goedkoopste sterrenrestaurant van Nederland. Ook is de wijnkaart binnenkort aan de beurt om met een nieuwe calculatie weer aantrekkelijk te worden voor veel meer mensen. Lees hier wat columnist Wouter Verkerk zegt over dit initiatief: "We moeten als branche anders leren rekenen, we moeten het model tegen het licht houden en terug naar de tekentafel."
2. Marrees* in Weert
€49,50 voor 3 gangen (lunch) en € 85 voor 4 gangen (diner)
Jan en Patricia Marrees zijn de eigenaren van restaurant Marrees dat in 2018 haar deuren opende aan de Stadhuispassage in Weert en in 2020 een Michelinster kreeg. Voorheen exploiteerden zij restaurant Bretelli in Weert dat tot de sluiting in 2018 een Michelinster had. Marrees is een restaurant met een sfeervol decor, internationale wijnkaart en een ruim aanbod gerechten dat het brede palet van de chef weergeeft.
3. De Kas* in Amsterdam
€ 50 voor 3 gerechten (lunch) en € 79 voor 5 gerechten (diner)
In 2001 opende voormalig eigenaar Gert Jan Hageman de deuren van De Kas in Amsterdam. Wim de Beer en Jos Timmer namen in 2018 het stokje over. Zij staan in de keuken en focussen zich op het creëren van plantaardige gerechten, waarbij groenten de hoofdrol spelen. Hoewel de focus op plantaardig ligt, wordt er af en toe ook gekookt met vlees en vis.
Duurzaamheid zit in het hart en dat is door Michelin dan ook beloond met een groene ster. Het restaurant bevindt zich in een imposante kas, omgeven door een ruime tuin waar groente, kruiden en fruit wordt geteeld, eveneens als op hun grote akker in de Beemster. Er wordt bij De Kas gewerkt met een vast menu. Als gast kun je aanschuiven voor een vijf- of zesgangendiner (vanaf 79 euro) of een lunch van drie of vier gerechten.
4. Eden* in Valkenswaard
€ 50 voor 3 gangen (lunch) en € 75 voor 5 gangen (diner)
Restaurant Eden in Valkenswaard is een uitgelegen restaurant voor liefhebbers van creativiteit. Chef Herman Cooijmans staat aan het roer in de keuken en houdt ervan om uitdagende gerechten op tafel te zetten met oog en aandacht voor duurzaamheid. Denk aan smaakcombinaties zoals aardbei met rog of kraai met sinaasappel en een jus van kardemon.
De menukaart wisselt regelmatig, omdat Cooijmans bij Eden met de seizoenen meekookt. Als gast heb je de keuze uit verschillende menu’s: het inspiratiemenu (5-7 gangen), het JRE menu (4-7 gangen) en het lunchmenu (vanaf 3 gangen, 50 euro).
5. Noble Kitchen* in Cromvoirt
€ 54 voor 3 gangen á la carte (lunch) en € 90 voor 5 gangen á la carte
Bij Noble Kitchen draait alles om de keuken, die het hart vormt van het restaurant dat grenst aan golfbaan Bernardus Golf. Noble heeft een gevarieerde keuken waarbij Aziatische gerechten samenkomen met smaken van de Robata Grill. Het keukenteam bestaat uit chef Tom Schoonus, souschef Carlo Lago en met aan het roer patron-cuisinier Edwin Kats.
Als gast kun je kiezen om à la carte te eten en betaal je vanaf 54 euro voor een voor-, hoofd- en nagerecht. Met keuze uit verschillende soorten sushi en sashimi en warme gerechten. Sluit af met één van de nagerechten waaronder een dame blanche, verschillende soorten kaas of friandises. Voor wie niet kan kiezen kan gaan voor een vijfgangenmenu (90 euro) of een zevengangenmenu (110 euro).
6. De Juwelier* in Amsterdam
Gemiddeld € 60 voor 3 gangen
Bij De Juwelier in Amsterdam aarzelt chef Yoran Jacobi niet om te werken met minder populaire producten zoals beenmerg en snoekbaars. Op het menu van De Juwelier staan verschillende vlees- en visgerechten, maar ook gevogelte. Als afsluiter kun je kiezen voor een kaasplankje met verschillende soorten Nederlandse kazen of voor karamelijs met gerookt zeezout. Voor een voor-, hoofd- en nagerecht à la carte betaal je als gast gemiddeld 60 euro.
7. Zoldering* in Amsterdam
Gemiddeld € 60 voor 3 gangen
In 2019 opende Zoldering in Amsterdam met Tomas Bron, Wout Jans, Job Seuren en Joost Clarijs aan het roer. Hun doel: een warme, gezellige en toegankelijke zaak voor de buurt creëren. Eenvoudig lekker eten en drinken staat centraal bij Zoldering. Zo zeggen zij zelf: “Geen allures, geen zoveel-gangenmenu, geen voor, hoofd of na, maar eten en drinken waar je zin in hebt.” Voor drie gangen à la carte betaal je zo’n 60 euro.
8. LIZZ* in Gouda
€ 59 voor 3 gangen
LIZZ in Gouda is gevestigd in high-end boetiekhotel Weeshuis. Bij LIZZ geloven ze erin dat dineren op sterrenniveau voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het is een plek waar je kennis leert maken met haute cuisine zonder dat het een aanslag is op je portemonnee. Executive chef Remco Kuijpers is verantwoordelijk voor de gerechten.
9. Bistro de la Mer* in Amsterdam
€ 70 voor 3 gangen
Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot zijn eigenaren van Bistro de la Mer in Amsterdam maar zijn ook eigenaren van De Juwelier dat een paar deuren verderop zit. Bistro de la Mer brengt Parijse sferen naar het hart van Amsterdam. Opvallend is de oesterbar die bij binnenkomst direct in het oog springt. Visgerechten staan centraal bij de bistro. Als gast kun je iedere dag binnenlopen en à la carte dineren.
10. 't Vlasbloemeken* in Koewacht
€ 72,50 voor 4 gangen (JRE Menu)
In 2005 openden Eric en Bianca van Bochove de deuren van ’t Vlasbloemeken in het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Koewacht. Zij zijn sinds 2008 lid van JRE en werden in 2011 bekroond met een Michelinster. Hun motto: Al het lekkers van zee, vee en veld. In de keuken wordt gewerkt met lokale- en seizoenproducten. “We hebben in Zeeland zoveel schitterend mooie producten voor handen, waarom zouden we het van verder weg halen?”
Chef-kok Eric is dankzij zijn jarenlange ervaring altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, denk aan de introductie van Aziatische smaakmakers. Als gast heb je keuze uit verschillende opties waarvan het schaaldierenmenu (crustacé menu) dat vast op de kaart staat. Daarnaast is er ook de optie voor het JRE-menu waarbij naast vis ook rund wordt geserveerd. Gastvrouw Bianca zorgt altijd voor een passend wijnvoorstel.
11. Basiliek* in Harderwijk
€ 75 voor 3 gangen (lunch) en € 105 voor 6 gangen (diner)
Aan de Vischmarkt in Harderwijk is restaurant Basiliek gevestigd in een eeuwenoude voormalig Agnietenkapel. Hoewel het restaurant een metamorfose heeft ondergaan is er, ondanks de huidige Scandinavische stijl, nog goed te zien dat het ooit een kapel was. Yornie van Dijk is eigenaar van de zaak en aanhanger van de Nordic Cuisine. Intensiteit typeert zijn keuken met een focus op friszurigheid. Van Dijk kookt met ingrediënten uit de regio en legt de nadruk op groenten.
12. 't Raedthuys* in Duiven
€ 79,50 voor 4 gangen
Kunst en culinaire beleving gaan hand in hand bij ‘t Raedthuys in Duiven. Chef de cuisine Hans van Engelsen is klassiek opgeleid, maar kookt met verrassende en nieuwe technieken. Duurzaamheid staat centraal bij ’t Raedthuys, in samenwerking met lokale producenten. Denk daarbij aan duurzaam geweekte vis, het lamsvlees in de lente en het wild in de winter. Kruiden komen uit de eigen kruidentuin.
Verder wordt er zo min mogelijk voedsel verspild. Een kreeft wordt helemaal gebruikt, dus ook het pantser en niet alleen de staart. Van wortel wordt ook de schil, het loof en de knol gebruikt. Kalfszwezerik, Veluwse boerderij-eend en kabeljauw zijn een aantal gerechten die je à la carte kunt bestellen. Kan je niet kiezen? Laat je dan verrassen door de chef met een vier-, vijf-, zes-, of tiengangenmenu (vanaf 79,50 euro). Gastvrouw en sommelier Karina van der Kolk speelt met de wijnen in op de rijke smaken.
13. De Woage* in Gramsbergen
€ 79,50 voor 4 gangen verrassingsmenu
In 2019 openden Jelle Jansen en Corine Kleine restaurant De Woage in een historisch pand in Gramsbergen. In De Woage wordt gekookt met vertrouwde smaken die op een vernieuwende manier worden toegepast in gerechten. Zij proberen hierin een balans te creëren tussen nieuw & anders en oud & vertrouwd. Er wordt ook sterke focus gelegd op afkomst en omgeving. Gasten kunnen gerechten à la carte bestellen of kiezen voor een vier- of vijfgangen-verrassingsmenu (vanaf 79,50 euro).
14. Cheval Blanc* in Heemstede
€ 85 voor 4 gangen
Restaurant Cheval Blanc zit sinds 1996 aan de Jan van Goyenstraat in Heemstede. Eigenaar en eveneens gastheer van de zaak is Ton Nelissen. Chef-kok Huub van der Velden kookt met een eigen stijl en maakt verrassende creaties op klassieke gerechten. Dit komt vooral naar voren door de diverse moderne kooktechnieken die worden toegepast. De gerechten worden bereid met seizoensgebonden producten, evenals vergeten groenten. Als gast kun je ervoor kiezen om gerechten à la carte te bestellen of je door de chef te laten verrassen met een meergangendiner (4 gangen 85 euro).
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen