Michelin voegt deze 10 restaurants toe aan hun gids voor maart 2024

Nieuwe restaurants in de Michelingids maart 2024

Michelin voegt deze 10 restaurants toe aan hun gids voor maart 2024

De Michelin-inspecteurs bezochten afgelopen maand weer verschillende restaurants in Nederland. Tien zaken sprongen eruit en voegt Michelin toe aan de gids, waaronder CouCou in Vught, Gitane in Amsterdam en Inter Scaldes in Kruiningen. Lees hieronder meer over de tien restaurants.

1. CouCou in Vught

Aan de Taalstraat in Vught huist restaurant en bar CouCou. CouCou laat zich inspireren door de Franse keuken. Niet alleen in het menu komt dit terug, maar ook in het interieur. Het gevoel van een Franse bistro wordt gecombineerd met ‘hotel-chique’.

Michelin schrijft: "CouCou is trendy tot in het diepste van zijn ziel. Je waant je in een Londense cocktailbar wanneer je de shaker aan het werk ziet achter zijn imposante bar. Het ruime aanbod sharinggerechten is al even cool en aantrekkelijk. Frans en mediterraan geïnspireerd, opgepept met originele ingevingen. Zoals die rollade van kreeft en garnaal, mooi krokant aangebakken, met een gel van kreeftenbisque en romige crème van pijnboompitten. Délicieux!"

2. Gitane in Amsterdam

De Griekse chef-kok Angelo Kremmydas opende afgelopen jaar café-restaurant Gitane in Amsterdam-West. De naam betekent in het Frans zigeunervrouw en laat dat nou net de inspiratie voor de gerechten van Kremmydas zijn. Hij vertelt: “Smaken vanuit de hele wereld komen samen op de kaart. Er zijn geen grenzen aan het combineren van wereldse kruiden en specerijen.”

Michelin schrijft: "De mediterrane gerechten hebben een zeker Ottolenghi gehalte, zoals die gestoofde varkenswangetjes met smeuïge orzo, crunchy oesterzwam, petrotokaas en een frisse yoghurt/knolselderij puree. Dat noemen ze nu eens feest op het bord! De chef heeft aandacht voor vegetarisch en vegan, en werkt met zeer toegankelijke prijzen. Gitane is een Amsterdamse hotspot!"

3. Inter Scaldes in Kruiningen

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, heropende afgelopen november haar deuren na een uitgebreide renovatie en de overname door Pillows Hotels en Sanne en Jeroen Achtien.

Michelin schrijft: "Sanne en Jeroen Achtien hebben dit instituut nieuw leven ingeblazen, en hoe! Het resultaat is loungy, luxueus en tegelijkertijd ook trendy. Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en ervaring in Zwitserland. Zijn keuken is creatief en gestoeld op vakkennis, soms complex, en zeer uitbundig. Denk aan een fabuleuze jus van kreeft met florale magnolia om kreeft en rode biet een diepe boost te geven."

Lees hier een uitgebreid portret van chef Jeroen Achtien.

4. Il Gattopardo in Rotterdam

Italiaans restaurant Il Gattopardo op Katendrecht in Rotterdam wordt gerund door Vincent Muller en Salvatore Randazzo. De keuken serveert gerechten met een Mediterrane twist, met de nadruk op de Italiaanse en Siciliaanse keuken. 

Michelin schrijft: "Il Gattopardo is een restaurant met uitstraling, een zaak die een zekere Italiaanse je-ne-sais-quoi bezit. De chef komt persoonlijk aan tafel zijn Siciliaanse gerechten voorstellen, die hij graag een frisse update geeft. Zo gaat hij een crème brûlée van boterzachte octopus serveren met een geraffineerde aardappelcrème die is versterkt met zeealgen."


5. Le Jardin in Utrecht

In het hart van Utrecht, op de Mariaplaats vind je Le Jardin: hotel, bloemist en restaurant onder één dak. Chefkok is Tamara de Borst. Zij kookt het liefst met seizoensgroenten uit eigen regio. 

Michelin: "Le Jardin is een levendige plek, zowel qua sfeer als in het bord. De ‘groentenomie’ van Tamara de Borst neemt groenten en kruiden als uitgangspunt. Met een Franse basis, frisse creativiteit en hier en daar een Aziatische smaakmaker. Indien gewenst bijgestaan door een stukje vlees of vis. Denk aan vlezige pompoen met een kruidencrunch, een fruitige jus met mandarijn en een sappige moot koolvis."


6. Niemeijer in Groningen

Begin oktober 2023 opende restaurant Niemeijer aan de Akerkstraat in het hart van Groningen. Eigenaren zijn chef Janick en gastvrouw Leonie Niemeijer. "We willen echt inzetten op à la carte met seizoensgebonden producten en als het even kan producten van dichtbij", aldus Janick. Het stel heeft ook een eigen moestuin gerealiseerd. 

Michelin schrijft: "Janick en Leonie Niemeijer ontvangen u in hun lichtrijke restaurant dat een zekere natuurlijke sereniteit uitstraalt. Het stel werkt met een ruime à la carte en is fier op de eigen tuin, waar onder meer groenten en honing worden gehaald. De manier waarop de chef kweepeer uit de tuin in een siroop van cassis met hibiscus gaart, combineert met volle vanilleyoghurt, amandelen en fris citroensorbet, zegt veel over zijn oog voor opmaak en gevoeligheid om met smaken te spelen."

Lees hier meer over Janick en Leonie Niemeijer.


7. Novaela in Delft

In een karakteristiek zestiende-eeuws pand aan de Bagijnhof in Delft huist restaurant Noaela. Eigenaren zijn chef Daniël Duijster Gomero en Eline Stroomberg. Het restaurant, dat vernoemd is naar de levensloop van een ster en het begin van een nieuw leven, heeft ruimte voor veertig gasten.

Michelin schrijft: "Chef Daniel Duijster Gomero heeft ervaring opgedaan bij mooie huizen als Flore in Amsterdam en het Rotterdamse FG. Hij kiest resoluut voor creativiteit, spanning en mooi opgemaakte borden. In zijn verrassingsmenu laat hij bijvoorbeeld de gedurfde associatie van scheermesjes en rode biet harmoniëren, al smul je hier evengoed van sappige kwartelfilet met een fijne gevogeltejus. Deze keuken straalt ambitie uit."


8. Restaurant Markant in Breda

Restaurant Markant in het Ginneken is een huiskamerrestaurant met slechts zeven tafels. Martijn Struijk en Demi Hendriks willen hun gasten een unieke beleving bieden.

Michelin: "Dit gezellige zaakje buiten het centrum van Breda heeft zijn naam niet gestolen. Het plezier om gasten te verwennen is hier voelbaar. De jonge chef speelt zowel met klassiekers zoals œuf en gelée met kalfstong als vegetarische opties en hier en daar Aziatische smaakmakers. Uit de generositeit van de smaken en de diepgang van de sauzen blijkt zijn oog voor kwaliteit. De occasionele tafelbereidingen zijn een leuke touch."


9. Sabero in Leende

Vorig jaar, maart 2023, sloten Sonja en Nico Boreas restaurant Sabero in Roermond om hun droom achterna te gaan: een klein huiskamerrestaurant beginnen. Ze besloten om hun eigen woning in Leende prachtig te verbouwen en daar nog drie dagen per week thuis voor gasten te koken.

Michelin schrijft: "Sonja en Nico Boreas staan al jarenlang symbool voor de excellentie binnen de Nederlandse gastronomie. Ze hebben beslist kleinschaliger te gaan werken in dit gezellige woonkamerrestaurant, zonder evenwel hun vakmanschap te verloochenen. Gastvrouw Sonja zorgt voor een persoonlijke service, chef Nico beklijft met zijn culinair maatwerk en intense smaken. Hij kent het geheim van diepgaande sauzen en drukt graag zijn stempel met exotische smaakmakers."


10. Sea Palace in Amsterdam

Sea Palace is het eerste drijvende restaurant in Europa. Al sinds 1984 is Sea Palace een vertrouwd beeld in het hart van Amsterdam. Gasten maken hier kennis met de Chinese keuken. 

Michelin: "Sea Palace heeft wat weg van een paleis van de Ming dynastie, maar bevindt zich gewoon op enkele passen van het Amsterdamse Centraal Station. Dit bijzondere restaurant is al sinds 1984 een lievelingsplek van liefhebbers van Chinese lekkernijen De ruime kaart is dan ook een ode aan de authentieke Kantonese keuken. Denk aan gestoomde dimsum met garnalen, gewokte noedels met rundsvlees en sojasaus, of wat dacht je van pekingeend?"

Artikel delen