Michelin voegt deze 12 restaurants toe aan hun gids voor juni 2024
Afgelopen maand waren de Michelin-inspecteurs weer druk met het bezoeken van restaurants in Nederland. Twaalf daarvan waren wel heel goed en worden toegevoegd aan de Michelingids. Van Café Visscher in Leiden tot Lilou in Goes: lees hieronder de volledige lijst!
1. Alba in Amsterdam
Aan de Amsterdamse Wibautstraat opende in 2020 restaurant Alba van Steven Macleod en Eva Kolstee. Zij namen eind vorig jaar chef George Kataras aan van het inmiddels gesloten restaurant Vanderveen* in Amsterdam. Die zaak kreeg een ster in april 2023, maar ging één maand later dicht. Eigenaar Macleod noemt de zaak een toegankelijk 'easy fine dining'-restaurant met veel groenten, een uitgebreide wijnkaart, een goede vibe én professionele service.
Michelin schrijft: "Alba heeft een artistieke vibe, of het nu de funky muziek betreft of de opvallende kleurstelling. Affiches aan de muren maken duidelijk dat men hier een voorliefde heeft voor natuurwijnen, waarvan een mooie selectie eveneens per glas te verkrijgen is. De keuken is al even trendy als eerlijk. Denk aan een Grieks-Nederlands geïnspireerde creatie rond sappige gravlax van gerookte forel, zilte foreleitjes en de smeuïgheid van mierikswortel om onder meer crème crue pep te geven. Het keuzemenu staat bol van straffe smaken en slimme associaties. De gerechten uit het menu kunnen trouwens ook à la carte genomen worden. Bij Alba kom je ongedwongen smullen."
2. Bleue Bar Bistro in Breda
Aan de Grote Markt in Breda is Bleue Bar Bistro gevestigd. In 2019 namen Fleur Doolaege en Robert Oomen de zaak over. Wie naar binnen loopt, merkt direct de blikvanger van een bar op: lang en bedekt met groene aardewerktegeltjes. Het menu is modern Frans.
Michelin schrijft: "Op de kaart staat Franse bistrokost met hier en daar een frisse update. Zo gaat de chef kumquat verwerken in de intense jus de canard bij gebakken eendenborst en compote van sinaas, zonder te raken aan de typische smaken. Of wat dacht je van een pâté en croûte fait maison als voorgerecht, gevolgd door een rijke vol-au-vent en een klassieke madeleine als dessert? Rijke smaken verzekerd! En dat allemaal in een verleidelijke kaart waaruit je zelf jouw menu kunt samenstellen."
3. Café Visscher in Leiden
De Rotterdamse chef Arie Visscher opende in september 2023 Café Visscher in Leiden. Met werkervaring bij De Librije*** in Zwolle en Joelia* in Rotterdam is het niet gek dat zijn zaak opgenomen wordt in de Michelingids. Café Visscher is een laagdrempelig buurtrestaurant met een kosmopolitisch sfeertje: dé plek voor iedereen die gek is op bistronomie.
Michelin schrijft: "Noem het ‘café’ van Arie Visscher gerust een luxebrasserie, waarin materialen als rood velours, marmer en koper een bijzonder warme sfeer creëren. De zaak is heel de dag open, vanaf elf uur, en is ideaal voor zowel lunch, diner als enkele bites aan de bar. Chef Visscher gaat vooral de Franse toer op, zoals steak tartaar die op smaak wordt gebracht met gerookte paling of zeebaars met een goed beboterde aardappelmousseline en artisjok. Al pakt hij evengoed uit met een meer up-to-date creatie rond spitskool. De Rotterdammer werkt enkel met een kaart en tekent voor een no-nonsense keuken die mooi afgemeten is. De wereldse wijnselectie, met een mooi aanbod per glas, maakt het plaatje compleet."
Foto's: Arjen Poort / Today's Brew
4. De Wilg in De Mortel
Ooit was het een basisschool, nu is het een restaurant. We hebben het over De Wilg in De Mortel, een klein kerkdorpje vlakbij Gemert. In het pand zijn oude elementen van de basisschool behouden gebleven: van kapstokken op kinderhoogte tot aan de bekende 'aap, noot, mies'-schoolplaat. Het restaurant zit in twee oude klaslokalen die zijn samengevoegd, een unieke plek! Eigenaars zijn Boy van Gerwen en Kim van den Biggelaar.
Michelin schrijft: "Het gebouw is omgetoverd tot een warme en toegankelijke plek, waar niets meer moet en alles mag. Boy van Gerwen verliest zich niet in complexiteit en verleidt bijvoorbeeld met de frisse aardsheid van een tartaar van rode biet, de uitbundigheid van gekonfijte eendenbout met een krachtige kalfsjus met morilles, maar ook met de kruidigheid van een linzendahl met kerrie. De bouillabaisse is een van de klassiekers van het huis. Wie liever geen vis of vlees wil eten, vindt zowel op de kaart als in het verrassingsmenu aangepaste opties. De Wilg staat voor generositeit en een mooie prijs-kwaliteitverhouding."
5. Lilou in Goes
In december 2023 opende Lilou in Goes: een zaak waar je luncht, borrelt en dineert in Franse sferen. Neem plaats aan een van de witte, ronde marmeren tafels en waan je in Parijs. Het menu sluit hierop helemaal aan met gerechten als bouillabaise, moules frites en escargots. Eigenaresse is Iza Traas.
Michelin schrijft: "Deze rijwoning in het centrum van Goes voelt aan als een stukje Parijs. De ronde marmeren tafeltjes, de hoge plafonds, de tegelvloer en Franse chansons: deze bistro heeft het allemaal. De wijnen en champagnes zijn al even Frans, net als de verleidelijke kaart. Handgesneden steak tartaar die goed op smaak is gebracht met onder meer kappertjes en augurk, gebakken dorade met een volle beurre blanc die een fris zuurtje heeft, een genereuze zeevruchtenschotel of profiteroles met vanilleroomijs en chocoladesaus: je weet niet wat je moet kiezen uit het ruime à-la-carte-aanbod. De traditie schittert hier in al zijn eenvoud. Vraag gerust raad aan de vrolijke gastvrouw, ze staat je graag bij met goede raad."
6. LIZ Restobar in Amerongen
In februari dit jaar werd restaurant Bentinck in Amerongen omgetoverd tot LIZ Restobar. Niet alleen de naam veranderde, maar ook het interieur en concept. De zaak zit in voormalige monumentale paardenstallen wat voor een unieke beleving zorgt. Naast het restaurant is er ook een wijnkamer én een chef's table. Eigenaar is Peter-Paul Swijnenburg.
Michelin schrijft: "De houten paardenhoofden aan de muren, impressionante lusters die herinneren aan de wielen van een paardenkar, de afscheidingen tussen de tafels: je merkt aan alles dat je in de voormalige paardenstallen van het kasteel van Amerongen tafelt. Het terras met uitzicht op het kasteel en de tuinen is geweldig! Aandacht voor de nabijheid van ingrediënten, Franse cuissons en een blik op de wereld typeren de keuken. De rijke wildbouillon bij gyoza van eend, met gemarineerde paddenstoelen en knapperige bosui, spreekt boekdelen. Gerechten zonder vlees of vis staan prominent op de kaart, en terecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rendang van spitskool met rode peper, kokos, kerrie en pinda?"
7. Mout & Hout in Vessem
Combineer bier met barbecue en je krijgt Mout & Hout in het Brabantse Vessem. De zaak opende in juli 2023 naast de familiebrouwerij Beerze die een rijke historie heeft die teruggaat tot 1716. Naast alle barbecuegerechten vind je daarom ook een uitgebreid aanbod van Beerze-bier.
Michelin schrijft: "De chefs werken graag met de Josper houtskooloven, parrilla grill en Oklahoma smoker om rokerige smaken op het bord te brengen. Zo gaan ze kalfsvlees schroeien op houtskool om vitello tonnato een eigen draai te geven. Uiteraard staat vlees centraal in deze genereuze en productgerichte bereidingen, al mag je je ook verlekkeren aan een vegetarisch en visaanbod. Opteer zeker voor een van de bieren van het huis, zoals de Balthazar, een spiced old ale, die voor extra persoonlijkheid zorgen."
8. Reblochon in Haaren
In de bossen tussen Oisterwijk, Tilburg en Vught openden Jurgen en Elisa Bosmans restaurant Reblochon in Haaren. Dit gezellige woonkamerrestaurant was al een van de stijgers dit jaar tijdens de Gault&Millau-uitreiking. Gasten worden hier verrast met een menu van de chef. Welke gerechten het zijn, weet je pas zodra je het voorgeschoteld krijgt!
Michelin schrijft: "Elise en Jurgen hebben zich geïnstalleerd in een typisch charmant dorpshuisje. Ze hebben er een gezellig woonkamerrestaurant van gemaakt, waar ze je met oprechte gastvrijheid ontvangen. De chef serveert enkel een verrassingsmenu waarin hij beheerst te werk gaat. Geen gekkigheden dus, maar de nodige bewerking en hier en daar uitheemse invloeden. Zo combineert hij gepekelde zalm met de aardse zoetheid van rode biet, maar ook de umamismaak van miso. Kalfsentrecote bakt hij dan weer mooi sappig en geeft hij kracht met een goed gereduceerde kalfsjus en verschillende bereidingen van paddenstoelen. Neem ook gerust de kaasplank om te ontdekken waar de naam van het restaurant vandaan komt."
9. Renilde in Rotterdam
In 2022 werd het restaurant genomineerd voor een Entree Award en nu is het opgenomen in de Michelingids. Renilde in Rotterdam is een plek waar je een keer geweest moet zijn. Dit dakrestaurant vind je op de bovenste verdieping van Museum Boijmans van Beuningen, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt over de skyline van de havenstad. En als we Michelin moeten geloven is het eten ook on point!
Michelin schrijft: "Renilde Hammacher-van den Brande was jarenlang conservator van het Museum Boijmans van Beuningen en zou ongetwijfeld trots zijn geweest op het restaurant dat haar naam draagt. Het is gelegen op de zesde verdieping van het huidige Depot Boijmans, in de kunstzinnig ingerichte daktuin met een fantastisch uitzicht over de stad. ’s Middags is het restaurant voorbehouden aan museumbezoekers, ’s avonds is iedereen welkom om het verrassingsmenu van chef De Jong te ontdekken. Hij is een creatieve chef met een voorliefde voor groenten en gewaagde associaties. De sublieme combinatie van vlierbloesemroomijs, karamel van witlof met zijn zachte bitterheid en olie van rabarberwortel toont aan dat hij lef heeft. En terecht!"
Foto: Sophia van den Hoek
10. Resumé by 6&24 in Den Haag
Een restaurant en wijnbar ineen: dat is Resumé by 6&24 in Den Haag. Rik en Saskia van der Laar openden de zaak in februari 2023 en is het zusje van 6&24 aan de Nobelstraat in Den Haag. Het koppel droomde altijd al van een tweede horecazaak en die droom kwam met Resumé uit.
Michelin schrijft: "Een frisse rosé met fijne charcuterie in de wijnbar of op het terras aan de gracht, enkele bites of een volwaardige maaltijd in het restaurant, met zijn florale, ietwat tropische decor? Het kan hier allemaal. Op de verleidelijke kaart vind je zowel een intense ceviche, een vegetarische bereiding rond dry aged biet als een rijke tarte tatin. De chefs spelen even gezwind met exotische smaakmakers als dat ze herkenbare Nederlandse bereidingen op het bord brengen. Bij het kleine zusje van 6&24, nu al enkele jaren een vaste waarde in Den Haag, draait alles rond het ongedwongen genieten van lekker eten en drinken. Als we Résumé by 6&24 kort moeten samenvatten: lekker, geïnspireerd en genereus!"
11. River Bar in Rotterdam
Aan de Rotterdamse Westerkade zit het opvallende Kooren Paviljoen. Een ovaal gebouwtje met uitzicht op de Nieuwe Maas. Erin huist restaurant River Bar. Ook deze zaak werd vorig jaar genomineerd voor de Entree Awards in de categorie Best New Restobar en wordt nu opgenomen in de Michelingids. De naam River Bar is geïnspireerd op keukens die je langs de Europese rivieren vindt en de gerechten zijn hierop geïnspireerd. Eigenaren zijn Merijn Sips en Christiaan Bergers, die dit samen doen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer.
Michelin schrijft: "Het uitzicht op de Nieuwe Maas is een eyecatcher van dit blitse ovale paviljoen, met zijn verleidelijke nautische decor. Terwijl je geniet van de bruisende sfeer en de cruiseschepen ziet aanmeren, kies je uit het mooie aanbod wijnen per glas en de Europees getinte kaart. De chef komt wel eens origineel uit de hoek en kookt straight to the point. A point gebakken tarbot geeft hij bijvoorbeeld mediterrane flair door er een antiboise bij te serveren met tomaat, ansjovis en kappers. Ganzenlever krijgt dan weer die typische Franse power, en wat dacht je van een beef Wellington met een mooie stroperige saus? Het ruime aanbod belooft een fijne reis langs de rivieren die Europa doorkruisen."
12. Rosie in Utrecht
Nog een restobar die vorig jaar genomineerd was in dezelfde categorie voor de Entree Awards is Rosie in Utrecht. De zaak van Jac Rijks en Yora Galjaard gooide al snel na opening hoge ogen in de foodscene. Culinair recensent Joël Broekaert omschreef de zaak in NRC als ‘een regelrechte hit’ en Gault&Millau riep het uit tot Ontdekking van het Jaar. “Het is een klein zaakje dat bruist”, zegt Galjaard. “We hebben de producten en kennis van een chic restaurant, maar dan in een informele setting.”
Michelin schrijft erover: "Rosie is een bruisende maar ook knusse zaak waar lekkerbekken vanaf 12.00 uur onafgebroken kunnen smullen. De passie voor wijn en muziek is hier als het ware voelbaar – de platenspeler speelt regelmatig nostalgische hits af. Of het nu knapperige garnaalkroketten zijn, aardpeer met labneh of een no-nonsense bereiding rond vlees of vis: de internationale kaart biedt voor elk wat wils. We kregen maar niet genoeg van puntarelle die in vier werd gesneden alvorens gestoofd te worden in misoboter. Zeekraal, geroosterde sesamzaadjes, een subtiel friszurige vinaigrette en een mooi lopend eitje maakten de groentebereiding af. Deze keuken is eerlijk en benut de veelzijdigheid van groenten. Reserveren is aangeraden!"
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen