Aan de Rotterdamse Westerkade zit het gloednieuwe en opvallende Kooren Paviljoen. Een ovaal gebouwtje met uitzicht op de Nieuwe Maas. Erin huist restaurant River Bar. Eigenaren zijn Merijn Sips en Christiaan Bergers, die dit samen doen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer. King Kongs verzorgde het interieur. Wat is het verhaal achter dit opvallende pand en wat kun je van deze 'restobar' verwachten?
Tekst: Iris Kranenburg
De nieuwe River Bar zit op deze zaterdagavond bomvol. In de open keuken, waar je ook aan kunt dineren, komen gerechten met Noordzeekrab, pulpo en paling voorbij. Ook de brioche met foie gras en potato bread zijn populair. De keuken staat midden in de zaak, de muziek gaat steeds wat harder. Gasten eten aan de bar, of aan hoge of lage tafeltjes die rondom lopen. Het uitzicht op de Nieuwe Maas is een fraaie bijkomstigheid.
Op de vloer staan onder andere Merijn Sips en Christiaan Bergers. Ze werken al lang voor de zaken van de Rotterdamse horecaondernemer Robin Bravenboer. Nu kregen ze nu de kans om samen met Bravenboer een nieuwe zaak op te zetten én daarvan mede-eigenaar te worden. Een kans die ze aangrepen om er een echte ‘restobar’ van te maken.
De restobar is een horeca-type dat we steeds vaker zien: casual restaurants met culinaire ambities, kleinere gerechten op de kaart en goede service, en dat alles in een echte bar vibe. Het interieur is vaak toegankelijk, de bar speelt een prominente rol en je kunt er eten aan de bar.
Lees verder onder de foto's
Sips en Bergers over River Bar: “De sfeer is toegankelijk en luchtig, maar we willen geen concessies doen in kwaliteit. Je zal bij ons geen bloementjes en takjes op de gerechten vinden, maar gerechten die voor zichzelf spreken.”
De naam River Bar is geïnspireerd op keukens die je langs de Europese rivieren vindt, vertellen de twee. “Onze kaart is een mix van gerechten die je eet in Londen, Parijs, Bilbao, Rome en Porto. Van een gerecht met dun gesneden tonijn en bergamot olie, Noordzeekrab met tomatenschuim, schelpen afgeblust met fino quinta en beef wellington.” Deze lijn is ook terug te vinden op de wijnkaart. “Waar we alleen wijnen schenken uit de oude wereld. We hebben gekozen voor een diepere selectie aan Europese wijnen in plaats van een breed assortiment uit de hele wereld.”
Lees verder onder de foto's
Het verhaal achter het paviljoen waarin River Bar huist is een opvallende. De plannen voor dit paviljoen ontstonden al zo'n vijftien jaar geleden. Martijn Gosen van designbureau King Kongs: “Het kantoor van Rototug van de familie Kooren, bekend van de sleepboten, moest van de gemeente verhuizen naar een nieuwe locatie.”
Tegenover hotel New York, aan de andere kant van het water, mocht een paviljoen gebouwd worden voor dat nieuwe kantoor. Het paviljoen zou deels ingericht worden als kantoor en deels als horecabestemming, waar toen nog geen exploitant voor was. Quist Winterman Architecten ontwierp afgelopen jaren het opvallende paviljoen. Het oorspronkelijke plan om hier het kantoor van Rototug te huisvesten verviel. Het kantoor kwam elders, en het paviljoen zou gereed gemaakt woorden voor puur horeca.
Toen King Kongs werd benaderd voor het design was er wel een wens. “Ze wilden iets van de geschiedenis van het bedrijf én van het vroegere Smit Zeevis in het interieur verwerken.” Gosen ging met zijn bedrijf aan de slag. “We zijn gestart met carte blanche en het idee dat we de sleutel spreekwoordelijk in de etalage zouden hangen. Vanuit daar zouden we een geschikte exploitant te vinden die de zaak wilde gaan runnen.” Dat werden Merijn Sips, Christiaan Bergers en Robin Bravenboer.
Lees verder onder de foto's