Nelson Tanate over titel SVH Meesterkok: ‘Wil nieuwe generatie inspireren’
Nelson Tanate (33), head chef bij De Librije*** in Zwolle, behaalde op 20 september zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Dit is de hoogste graad van vakbekwaamheid die je kunt behalen als chef-kok. Wat betekent de titel voor hem? En hoe geeft hij zijn kennis door aan de volgende generatie?
Foto's: o.a. Pieter D'Hoop en Dwayne Maikel
Een SVH Meesterkok zorgt voor een perfecte organisatie in de keuken en uitvoering van het koksvak op superieur niveau. Het is de hoogste titel die je als chef-kok kunt behalen. Nelson Tanate, head chef en mede-eigenaar van De Librije*** in Zwolle, slaagde in september voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Hiermee is hij de 152ste chef-kok die deze titel mag voeren. Samen met Franke Osinga is Tanate op dit moment de jongste SVH Meesterkok van Nederland.
"Met de titel wil ik de jongere generatie inspireren en hen laten zien dat je het meesterschap óók op jonge leeftijd kunt behalen. Je hoeft alleen maar in jezelf te geloven en altijd keihard je best te doen", zegt Tanate. “De titel is voor mij echt een erkenning voor het harde werken van de afgelopen jaren. Het laat zien dat je het vak en de ambacht beheerst en je dit wilt doorgeven. Ik ben altijd al bezig geweest met mensen begeleiden en kennis doorgeven. Dat ga ik vooral blijven doen als SVH Meesterkok.”
De Meesterproef van Nelson
De Meesterproef van Tanate bestond uit verschillende opdrachten. Speciaal hiervoor werd er een een à-la-cartelunch en een zesgangendiner geserveerd. Daarnaast voerde hij nog twee vaktechnische opdrachten uit. Het duurde niet lang voordat de commissie overtuigd was van het Meesterlijk-niveau van Tanate. Na het diner maakten ze direct bekend dat de chef geslaagd was voor zijn proef.
In het rapport schreven ze: “De Meesterproef bestond uit verschillende opdrachten, zoals de à-la-cartelunch en twee vaktechnische opdrachten, die Nelson perfect uitvoerde. Het Meesterlijk menu was een prachtige reis door zijn carrière bij De Librije. Deze periode van veertien jaar werden in een menu van zes gangen samengebracht tot een culinaire en Meesterlijke topprestatie. Nelson weet in zijn gerechten de natuur op een superieure manier verteerbaar te maken. Zijn team is een geoliede machine die hij aanstuurt met een leiderschapsstijl die zich kenmerkt als autoritair, maar zonder dominant te zijn. Zijn rustige manier van doen dwingt zowel binnen als buiten de keuken respect af.”
Veertien jaar De Librije
Tanate werkt inmiddels veertien jaar bij De Librije en werkte zichzelf op van leerling tot head chef. Sinds vorig jaar is hij ook aandeelhouder. Daarom was nú het moment om voor de titel te gaan. Tanate: “Alles loopt nu goed, waardoor ik me volledig kan focussen op het meesterschap en de toekomst.”
Tip
Voor andere chef-koks die ooit voor het SVH Meesterschap willen gaan, heeft Tanate één belangrijke tip: doorzetten! Volgens de chef is het belangrijk om te zien wat er om je heen gebeurt en te leren van grote chef-koks waarmee je samenwerkt. Daarnaast is het goed om een eigen visie te hebben op het vak en dichtbij jezelf te blijven. Als je iemand nadoet, is het lastig om de top te bereiken, volgens Tanate.
5 SVH Meestertitels bij De Librije
In totaal zijn er zes SVH Meestertitels te behalen:
- Meesterkok
- Meestergastheer-/vrouw
- Meesterijsbereider
- Meesterschenker
- Wijnmeester
- Meesterhorecaondernemer
De Librije is het enige restaurant in Nederland waar vier SVH Meesters, met in totaal vijf SVH Meestertitels, werkzaam zijn: Jonnie Boer is SVH Meesterkok, Thérèse Boer-Tausch is SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw en Gert Wiltvank is SVH Meestergastheer.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen