Nieuwe restaurants Utrecht: deze 14 zaken moet je zien

Nieuwe restaurants Utrecht

Nieuwe restaurants Utrecht: deze 14 zaken moet je zien

De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Utrecht. Van een Franse brasserie tot een horecazaak met enkel mac & cheese-gerechten. Hieronder staan veertien nieuwe zaken die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede restaurants die al even in Utrecht zijn gevestigd. 

1. Le French Café - juni 2024 

Na twee locaties in Amsterdam vind je sinds juni 2024 ook een Le French Café in Utrecht, en wel op twee locaties. De zaak bestaat uit een brasserie met Franse klassiekers voor ontbijt, lunch en diner. Een deur verder vind je Le Comptoir: een restobar met shared dining-gerechten en een uitgebreide wijn- en cocktailkaart. Eigenaren zijn Dennis Kruijff en de Amsterdamse horecagroep 3WO. 

Le French Café in Amsterdam-West gemaakt door Maarten Willemstein

2. Café Claire - juni 2024

Op het bruisende Neude vind je sinds juni 2024 Café Claire. Ondernemer Daphne van Hintum wil hier de sfeer van een bruine kroeg nabootsen. Het interieur is een combinatie van vintage en industriële elementen, met aan de muren wandkleden en aan het plafond retro lampen. Het is een toegankelijke all day-horecazaak en dat zie je ook terug in de menukaart met gerechten als salades, belegde broodjes en kleine bites.

 

3. De Klub - is verhuisd in mei 2024

De Klub, van gastvrouw Lisa Meijntjes en chef-kok Jasper Kaan, bestond al langer maar is in mei verhuisd naar een nieuwe locatie in de Utrechtse binnenstad. De zaak is geopend voor lunch en diner, en serveert elke maand een nieuw menu. Bij de keuze uit het voor-, hoofd en tussengerecht is er altijd één vegetarische en één niet-vegetarische optie. Het interieur van de horecazaak is gedaan in samenwerking met Studio Toimii en heeft een frisse look, met als eyecatcher de grote open keuken achterin in het restaurant.

 

4. ANNA Pancakes (Vredenburgplein) - mei 2024

Anna Pancakes is een pannenkoekrestaurant in het centrum van Utrecht. Het filiaal aan Vredenburg is de vierde vestiging van de restaurantgroep. Je proeft hier zoete en hartige pancakes, diverse bagels, tosti’s en bowls. De andere zaken zijn ook te vinden in Utrecht aan Voor Clarenburg, de Lichte Gaard en het Berlijnplein. De eigenaren zijn Anna Buinovska en Remco de Medeiros Carneiro. 

 

5. Heimat - april 2024

Chefkok en eigenaar Niels van Zijl, die eerder werkte bij De Librije*** in Zwolle en Kadeau** in Kopenhagen, opende restaurant Heimat afgelopen april in de Biltstraat in Utrecht. Het restaurant ontving onlangs een groene Michelinster én is genomineerd voor de Entree Awards 2024, in de categorie ‘best New Fine Dining Concept’. Bij restaurant Heimat wordt gewerkt met pure ingrediënten in een informele setting. Er wordt een wisselend menu gehanteerd, waarbij het team gebruikmaakt van lokale producten.

Heimat-in-Utrecht (1)

6. Holy Macaroni - april 2024

De naam laat weinig aan de verbeelding over wat betreft de inhoud van de menukaart. Hier vind je voornamelijk mac & cheese-gerechten, bijvoorbeeld met gegrilde artisjok, spicy chicken of een Italiaanse variant met gehaktballetjes en tomatensaus. In de winkel is ook een etalage te vinden met verschillende desserts, zoals oreo brownie of redvelvettaart. Het interieur heeft een moderne look met roze muren, matzwarte industriële lampen en houten tafels en stoelen. 

7. Jus & Pepper - maart 2024

Restaurant Jus en Pepper opende haar deuren afgelopen maart en zit aan de Lange Nieuwstraat. De menukaart biedt een mix van Franse gerechten met invloeden uit Zuidoost-Aziatische landen, zoals garnalen dumplings en oesters. Jus en Pepper heeft een wisselend menu, maar de beroemde ‘kaas experience’ met kaastrolley is altijd beschikbaar. Phattranit Watthanakibut en Tjade Klaver zijn de eigenaren van Jus & Pepper.

 

8. Pitot - februari 2024

Pitot is een horecazaak met Oosterse en mediterrane smaken. Tijdens corona was het restaurant een pop-up, maar afgelopen februari opende de zaak permanent aan de Vleutenseweg. Bij binnenkomst valt meteen het roze interieur met houten details op. Eigenaar Stijn Campman, ook bekend van restaurant Luc, deed zijn inspiratie op in Tel Aviv waar ‘Pitot’ Hebreeuws is voor ‘pita’s’. Op de kaart vind je dan ook gevulde pita’s, maar ook andere gerechten zoals gestoofde runderwang en avocado met feta op zuurdesem toast.

 

 

9. Blendhouse - februari 2024

Restaurant Blendhouse is een veelzijdig fine dining-restaurant, waar verschillende smaken, culturen en keukens bij elkaar komen. Eigenaren Abhi Mandhyani en Nadezda Gecova openden het restaurant in februari 2024 vanuit een liefde voor diverse keukens. Op de menukaart staat een divers aanbod van sharing plates, verschillende menu’s én losse gerechten als Butter Chicken en gemarineerde Noorse zalm. Het interieur heeft een hippe uitstraling met houten tafels en krukken met zwarte, stalen poten en veel groen.

10. Osteria Emilia - januari 2024

In de eeuwenoude werfkelder aan de Oudegracht zit Osteria Emilia. De gerechten zijn gebasseerd op de Italiaanse keuken. In de middag geniet je hier van belegde focaccia’s en tijdens de avonduren strijk je neer voor gerechten als pizza burrata of rodebietenrisotto. Eigenaren Désirée Stroes, Brian Steevens en Sebastiaan van Geel halen verschillende producten uit de Italiaanse streek Emilia Romagna, zoals tortellini, Parmigiano Reggiano en prosciutto di Parma. Ook is Osteria Emilia genomineerd voor een Entree Award 2024.

1 - Osteria Emilia - Utrecht

11. Bar Bet - januari 2024

Als je binnenloopt bij Bar Bet aan de Wed voel je direct de informele en ongedwongen sfeer. Neem plaats aan een vijf meter lange bar en kijk toe hoe de gerechten voor je neus worden bereid. Een verdieping hoger bevindt zich nog een restaurantgedeelte, waar je eet aan de open keuken met uitzicht op de Dom. Bij Bar Bet heb je een variërend aanbod van vis-, vlees en vegetarische gerechten, zoals octopus met sinaasappel, buikspek met radijs en soja of spitskool met Brugse blomme. De eigenaren zijn Jeroen Brouwer, Sjef Stelling en Robin Zwijnenburg.

 

12. Sanju Ramen, Aan Donkere Gaard - januari 2024

Zes jaar geleden openden Jeroen de Gilde en Mohammed Kashani hun eerste Sanju Ramen zaak aan de Voorstraat in het centrum van Utrecht. Begin 2024 is de tweede vestiging van Sanju Ramen geopend op de Aan Donkere Gaard, waar je terechtkunt voor 100% huisgemaakte ramen. Bij binnenkomst in de horecazaak hangen er kleurrijke Aziatische lampionnen, op de leren banken staan Aziatische tekens en op de menukaart staan enkel Aziatische gerechten. Je waant je dus helemaal in Aziatische sferen.

 


13. Takumi Ramen - opent binnenkort

Eigenaren Haruhiko Saeki en Mr. Okada openen binnenkort Takumi Ramen in hartje centrum, aan de Oudegracht. Hier wordt onder andere Tonkotsu bouillon ramen geserveerd: een melkachtige, stevige bouillon van varkensbotten. Op de menukaart vind je een breed assortiment aan ramen, en gerechten zoals curry’s, gyoza’s en yakitori kipspiesjes.


14. Restobar Vivid - opent najaar 2024

Aan de Nobelstraat, in het centrum van Utrecht, opent dit najaar restobar Vivid haar deuren. Bij de nieuwe restobar kunnen gasten uitgebreid dineren of aan de bar hangen met een glas wijn. De bedrijfsleider is Niels Kirkenier. De restobar moet een plek worden voor buurtbewoners, maar ook voor passanten en voor wie een avond uit wil. In de weekenden neemt een dj halverwege de avond de zaak over en kan er de rest van de avond worden gedanst.

Vivid-Utrecht-Glazen-inzet

Entree tipt 4 uitschieters

Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Utrecht zitten. Wij zetten vier uitschieters op een rij!

Hemel & Aarde

Twee jaar terug opende restaurant Hemel & Aarde haar deuren in Utrecht. Van wilde eend tot barbecue-bloemkool, de gerechten zijn nog altijd eerlijk en lokaal. Chef René van der Weijden gebruikt regionale producten en natuurlijke processen voor zijn menu. Het menu bestaat uit fine dining-gerechten met de keuze uit vijf tot zeven gerechten. Interieurontwerper Paul Linse gaf met zijn ontwerp een eigentijdse twist aan het interieur, zonder de rijke historie van het gebouw te verliezen: “Waar het hotel uitgaat van de verwondering van de nacht, vieren bar en restaurant de dynamiek van de dag.” Het restaurant is te vinden in hetzelfde gebouw als The Nox Hotel. Hospitality concern Vermaat is eigenaar van het restaurant.

Stadsjochies

Aan de rand van Utrecht opende in 2021 een opvallend restaurant: Stadsjochies. Eten en drinken doet de gast in een kas, waar deels ook de ingrediënten voor hun gerechten vandaan komen. Eigenaren Tony van der Hulst, Hans Oedekerk en Rob Geerlings transformeerden een deel van de kas ‘stadsjochies’ tot het gelijknamige restaurant. Gerechten van het restaurant worden zo veel mogelijk gemaakt met producten uit de kas en tuinen. Andere producten worden lokaal gehaald. Veel producten die de kas voortbrengt worden ook verkocht aan restaurants, zoals het hiervoor beschreven Hemel & Aarde en Karel V (allebei Utrecht). De keuken werd opgezet met André van Doorn, die jarenlang kookte in Kasteel Heemstede* in Houten.

Feu

In Utrecht opende op 28 oktober het nieuwe restaurant FEU, dat groente bereidt op open vuur. De namen achter FEU, gevestigd op de Veilinghavenkade, zijn horecaondernemer Jeffrey de Vries (eigenaar van onder andere De Bierkantine en Kaffeetaria) en chef-kok Ernst de Witte (De Parade, Bar Clara en Circus Citroen). Naast de gegrilde groenten die Feu serveert doen zij ook aan bierpairing: het afstemmen van de bieren op de smaken van de gegrilde gerechten. Feu serveert een zesgangen-groentemenu in combinatie met een aantal unieke bieren. Het bierarrangement is uitgebreid en bestaat uit grote namen. Volgens de ondernemers past bier heel goed bij de op open vuur bereide groenten. Het restaurant doet aan braden, grillen, schroeien en roken op open vuur. Met verse en eerlijke producten.

Karma Kebab

Het planted-based kebabmerk Karma Kebab mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De horecalocatie opende in juli haar deuren in het voormalig fietsdepot aan de Kanaalweg in Utrecht. Initiatiefnemers Pascal Labrie, Marcel van der Heijden, Hidde Stolwijk en Ivo van der Pauw willen gasten het vrije festivalgevoel laten ervaren en dit combineren met een toegankelijke bar en restaurant. In het restaurant vindt de bezoeker een uitgebreide, laagdrempelige kaart met de plant-based Karma Kebab als basis. Eten is niet het enige wat bij Karma Kebab in Utrecht mogelijk is: wisselende evenementen, culturele voorstellingen, muzikale optredens én een uitgebreid assortiment aan barspel en -vermaak zullen een bezoek aan Karma Kebab tot een onvergetelijke ervaring maken.

Artikel delen