Noah Wynants van De Librije*** is Beste Jonge Chef van Noord-Europa
Op 4 november streden tien jonge chefs om de Noord-Europese titel Beste Jonge Chef van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2024/2025 in Vianen. Noah Wynants, senior souschef bij De Librije*** in Zwolle, werd door een jury van internationale topchefs geprezen voor zijn creatieve plantaardige Dutch ‘Rendang’. Hij won naast de hoofdprijs ook twee van de drie thematische awards. Eind 2025 strijdt Wynants in Milaan om de titel ‘World’s Best Young Chef’.
Fotograaf: Jurrian Bevelander
NOAH WYNANTS
Noah Wynants (26) studeerde aan de hotelschool in België. Na een eerste stage bij de Groene Lantaarn** stapt hij in 2015, net 17 jaar oud, als stagiair de keuken van De Librije*** binnen. Daar werkte hij zich op tot senior souschef naast Jonnie Boer en Nelson Tanate. Tijdens de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition liet Wynants met een plantaardig gerecht proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. Zijn Dutch ‘Rendang’ is een verfijnde rendang van aubergine en shiitakes. Wynants gebruikte daarin onverwachte ingrediënten van eigen bodem, zoals hazelnoten en passievruchten.
Iedere deelnemer aan de competitie wordt begeleid door een mentor. Nelson Tanate zal Wynants begeleiden in aanloop naar de wereldwijde finale in Milaan. "Het draait om de jonge chefs. Wij als mentor supporten ze alleen. Je wil merken dat je eigenlijk niet nodig bent. En dat voelde ik vandaag ook."
Thematische awards
Naast de plek in de wereldwijde finales waar de chefs koken voor de titel ‘Best Young Chef’, werden er tijdens de regionale finales drie thematische awards uitgereikt aan de deelnemers. Ook deze winnaars maken tijdens de finales in 2025 kans op de respectievelijke internationale award:
- S.Pellegrino Social Responsibility Award - Nielsen Lucas, Up For A Change?
- Acqua Panna Connection in Gastronomy Award - Noah Wynants, Dutch ‘Rendang’
- Fine Dining Lovers Food for Thought Award - Noah Wynants, Dutch ‘Rendang’
*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van Best Young Chef 2023 Nelson Freitas (links) en Nelson Tanate en Noah Wynants (rechts).
S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY COMPETITION
De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger –ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Uit meer dan 1000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition de meest veelbelovende recepturen. De gekozen chefs koken in 15 regionale finales voor een plek in de wereldwijde finale. Wynants is daarbij afgevaardigde voor Noord-Europa.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen