Notenallergie in de horeca: één hap kan al fataal zijn

Notenallergie in de horeca
Gepubliceerd op: 14 maart 2025

Notenallergie in de horeca: één hap kan al fataal zijn

Voor gasten met een notenallergie kan een etentje buitenshuis een zenuwslopende ervaring zijn. Ondanks dat ze hun allergie melden bij het restaurant, gaat het nog weleens mis. Een hap van een verkeerd gerecht kan levensbedreigende gevolgen hebben. “Je moet scherp blijven, druk of niet.”

 

Tekst: Martin Laning

 

Een onschuldig ijsje op een terras, een ‘vergeten’ ingrediënt in een saus, een kaasplankje op een personeelsborrel; het kan voor iemand met een notenallergie zomaar misgaan. De gevolgen variëren van jeuk en zwelling tot ademnood en een anafylactische shock - een acute, levensbedreigende allergische reactie waarbij de luchtwegen zich sluiten en de bloeddruk gevaarlijk daalt.

In het ergste geval moet een gast met spoed naar het ziekenhuis, zoals Gerjan Kleefman, horecamanager bij vakantiepark ‘t Hooge Holt in Gramsbergen, meemaakte. “Een jonge gast kreeg na het eten van een Cornetto-ijsje ademnood. Gelukkig had de moeder een EpiPen bij zich. Zonder die adrenaline-injectie was de ambulance waarschijnlijk niet op tijd geweest.”

Meer lezen?

Wil je meer lezen over hoe je veilig omgaat met een notenallergie bij gasten? Abonneer je dan op Entree Magazine Digitaal en lees al onze exclusieve artikelen!

Artikel delen