promotioneel
Nu de marges onder druk staan, is met name het middensegment op zoek naar slimme en efficiënte oplossingen. De roomkaas van Philadelphia is al jaren een vaste waarde in deze keukens. Chef Evert te Pas: “Je kunt er eindeloos mee variëren, van zoete desserts tot hartige gerechten.”
Foto’s: Arjan Smalen
De roomkaas van Philadelphia is in dat opzicht een goede toepassing voor het middensegment, zegt hij. “Het is een toegankelijk en veelzijdig product. Je kunt het opzichzelfstaand gebruiken, als spread die als basis dient op een sandwich, maar je kunt er ook smaken doorheen roeren. Omdat het product zo stabiel is, blijft het ook goed staan – bijvoorbeeld op een borrelhapje. Denk aan een quenelle van roomkaas bovenop gerookte zalm in plaats van de klassieke spread onder de zalm: dezelfde ingrediënten, maar met een veel chiquere presentatie.
*De tekst gaat onder de afbeelding verder.
De toepassingen zijn eindeloos, zegt Te Pas. Zowel zoet als hartig. “Er zit een lekker zuurtje in, maar ook zout, dus als je er een dessert mee maakt, is dat gelijk al in balans. Naast zoete desserts kun je de roomkaas ook voor hartige gerechten gebruiken. Het is makkelijk te verwerken, zowel warm als koud, het schift niet, blijft glad en mengt soepel – of je het nu combineert met room, een basissaus of een vruchtengelei. En het is niet ingewikkeld, dus je kan het in iedere keuken gebruiken.”
Vervang bijvoorbeeld in een lavataartje eens de helft van de boter door roomkaas en je krijgt een lichtere, frissere variant met meer diepgang. Ook in soepen werkt het mooi als smaakmaker: een flinke schep Philadelphia in plaats van room tilt je tomatensoep meteen naar een hoger niveau.
Juist in het middensegment, waar de marges onder druk staan en soms zelfs flinterdun zijn, is efficiëntie belangrijk, signaleert Te Pas. “Philadelphia heeft een lange houdbaarheid, wat derving minimaliseert. Bovendien kun je er ontbijt, lunch én diner mee maken, dus je hebt minder verschillende producten nodig. Slim inkopen dus.”
Combineer de gerechten ook eens met kruim van Oreo of Bastogne – de bekende koekjes, die veel in de patisserie worden gebruikt. “Die merken zijn zo krachtig dat je ze op je menukaart kunt benoemen”, zegt Te Pas. “Normaal noem je dat soort garnituur niet eens bij naam, maar zet een kruim van Oreo op je kaart en alle jongeren kopen je dessert.
Bastogne- of Oreo-kruimels zijn bijvoorbeeld ideaal als bodem voor taarten of als laagje in een moderne tiramisu, in plaats van lange vingers. En als je het helemaal fijndraait, krijg je dat ‘zwarte zand’-effect dat je in sterrenzaken ziet bij ‘eetbare aarde’ – dat is soms gewoon Oreo, al zullen ze dat nooit zeggen.”