De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft bekendgemaakt dat Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale in Noorwegen. Er zijn 20 plekken beschikbaar voor de Europese finale, terwijl meerdere landen meedoen. Dat betekent dat de organisatie van Bocuse d’Or landen moet laten afvallen. Deze finale wordt gehouden op dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024 in Trondheim. Chef Marco van der Wijngaard en zijn commis Stijn de Jong van
restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
vertegenwoordigen Nederland.
Er zijn twintig plekken beschikbaar voor de Europese finale, terwijl meerdere landen meedoen. Dat betekent dat de organisatie van Bocuse d’Or landen moet laten afvallen. François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland, vertelt hierover: “Er word gekeken naar prestaties uit het verleden, de professionaliteit waarmee het team zich presenteert, de wijze van marketing, contentcreatie, storytelling en communicatie, de kwaliteit van de ingediende recepturen, het indrukwekkende prijzenpakket van partners en talloze andere criteria. Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland heeft zich er erg sterk voor gemaakt om door deze selectie te komen. Dat blijkt ook uit de gewijzigde opzet van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam die de uitstraling en ambiance had van het Europese niveau.”
19 maart 2024
20 maart 2024
Vanwege de vele aanmeldingen voor de competitie, vond eerder dit jaar in juni een nationale voorronde met Cookoff plaats. Hieraan deden elf kandidaten mee vanuit heel Nederland.
Bocuse d’Or leeft als nooit tevoren. Met volop belangstelling vanuit de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland, pers, vakgenoten, familie, vrienden en vele anderen, streden tijdens de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam 5 teams om de winst:
Marco van der Wijngaard, van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht, won de Nederlandse finale en vertegenwoordigt Nederland voor de tweede keer in een Europese finale van Bocuse d’Or. François Geurds: “Eerder deed hij dat in 2020 in Tallinn in Estland. Marco won afgelopen september de Nederlandse finale van Bocuse d’Or, omdat hij met zijn commis Stijn de Jong de meest verfijnde uitwerking van gerechten wist te presenteren aan de jury. Ook hun presentatie was overall de beste waarbij in het bijzonder de garnituren in de smaak vielen.”