Tien Noordwijkse chefs lanceren kookboek De Noordwijkse Keuken
Tien Nederlandse chefs van acht restaurants hebben een kookboek uitgebracht met gerechten waarin de principes ‘De Tuin van Holland’ en ‘Proeftuin Noordwijk’ worden gehanteerd. De chefs die aan dit kookboek hebben gewerkt zijn: chef Marcel van Lier (Restaurant Latour*), Mitchell Hendriks (Breakers Beach Club, Huis ter Duin), Remco Wubbe (Nomade Beach House), Erik Went en Tim van Mechelen (Beachclub O), Stefhan Raggers (Villa de Duinen), Denny van Veen en Mischa van Zee (Restaurant Vloed, Van der Valk), Frank Brasker (De Baak Seaside) en Alex Hoveling (Zorghotel de Kim).
Openingsfoto: Marinda Baak
In de 17e eeuw werd Nederlandse wetenschappers en artsen duidelijk hoe belangrijk gezond eten is. De regio’s Leiden en Noordwijk voegden daad bij woord en creëerden het food concept ‘De Tuin van Holland’; de eerste internationale keuken die vol inzette op gezondheid, zoals meer fruit en groente, zoveel mogelijk gebruik van seizoens- en streekgebonden producten en minder suiker.
De Noordwijkse keuken
Dit concept wordt sinds 2023 nieuw leven ingeblazen, wanneer tien chefs van acht restaurants in Noordwijk in het concept ‘Proeftuin Noordwijk’ duiken. Als aanvulling op de al bestaande menukaart, serveert ieder restaurant sindsdien eigentijdse, unieke gerechten die wisselen per seizoen, waarin zij hun eigen moderne twist geven aan ‘De Tuin van Holland’. Om niet alleen hun gasten kennis te laten maken met al het moois (en lekkers) dat de streek te bieden heeft, zetten zij nu de volgende stap.
Samen hebben zij gerechten gecreëerd en deze gebundeld in het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’. Zo kan iedereen de culinaire traditie ook thuis tot leven brengen en ontdekken hoe lekker gezond en duurzaam eten kan zijn.
“In Noordwijk gaan gezondheid en genieten hand in hand. Sinds 2020 mogen we onze gemeente zelfs officieel ‘heilzame badplaats’ noemen. Het kookboek ‘De Noordwijkse keuken’ past perfect in dit plaatje. Met dit kookboek brengen we ‘De Tuin van Holland’ naar keukens in heel Nederland en kan iedereen actief aan de slag met gezonde en lekkere recepten die zijn ontwikkeld door onze geweldige lokale chefs”, aldus Wendy Verkleij, burgemeester van Noordwijk.
De chefs
Het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ bevat 18 recepten die zijn ontwikkeld door:
- Chef Marcel van Lier van het met Michelinster bekroonde Restaurant Latour,
- Mitchell Hendriks van Breakers Beach Club (Huis ter Duin)
- Remco Wubbe van Nomade Beach House
- Erik Went en Tim van Mechelen van Beachclub O.
- Stefhan Raggers van Villa de Duinen
- Denny van Veen en Mischa van Zee van Restaurant Vloed (Van der Valk)
- Frank Brasker van De Baak Seaside
- Alex Hoveling van Zorghotel de Kim.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen