Chef-kok Toine Hermsen is vorige week donderdag op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat is vandaag bekend geworden. De voormalige sterrenchef stond ruim 25 jaar aan het roer van zijn eigen restaurant in Maastricht en behaalde daar twee Michelinsterren. Daarvoor was hij chef in hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg.
Hermsen stond bekend om zijn klassieke Franse keuken en was een ware meester op het gebied van sauzen. Hij was de leermeester van onder meer sterrenschef Hans van Wolde (Brut172**), Erik van Loo (Parkheuvel**), Margo Reuten (Da Vinci*) en nog tal van andere chefs.
Hans van Wolde laat aan Chapeau Magazine weten dat hij enorm geschrokken is van het overlijden van Hermsen: “Ik krijg er kippenvel van. Hij was mijn culinaire meester.”
In december 2019 werd Hermsen door GaultMillau geëerd met een ‘Lifetime Achievement Award’. In 2020 opende hij nog een klein restaurant, waar hij alleen op zondag voor een select gezelschap kookte. Vorig jaar stopte hij hiermee omdat het fysiek niet meer vol te houden was.