André Montijn en Niek van Leeuwen winnen Don Papa Chefs and Shakers competitie
Deze maand streden drie teams, bestaande uit een chef en bartender, om de titel van de jaarlijkse Don Papa Chefs and Shakers competitie voor de horeca. André Montijn (The Peacock Bar Zwolle) en Niek van Leeuwen (Restaurant L‘église) gaan er met de hoofdprijs vandoor: een reis naar de Filipijnen, de bakermat van deze bruine rum.
De drie teams kregen 45 minuten om een origineel gerecht met cocktail te presenteren aan de vakjury. Een uitdaging voor keuken en bar om samen te werken met eerbetoon aan de Filipijnse keuken.
Deelnemers finale Chefs and Shakers 2024
- Restaurant L’église en The Peacock Bar Zwolle
- Restaurant Black Smoke en Bar Heartmelt
- Restaurant ‘t Ganzenest
Viento Gaiser en Kaj Velleman van ’t Ganzenest wonnen de tweede prijs: een Bastard kamado. Jono van Lamoen (Heartmelt) en Tim Gijsbertsen (Black Smoke) wonnen met hun derde plaats een compleet uitgeruste set van Bamix. Alle teams gingen naar huis met een professioneel en gepersonaliseerd mes van Rangelrooij
Premium vakjury
Een jury van vijf topspelers uit de gastronomie en mixology beoordeelden de creaties: topchef Soenil Bahadoer (De Lindehof**), Mark Vaessen (OKU), Aaron Goodall (Don Papa Rum), Richard Zijlstra (Nederlandse Bartenders Club) en Filipijnse chef Irene Esquibil.
Opdracht Chefs & Shakers
Chefs & Shakers 2024 gaf volop ruimte aan creativiteit, binnen de vooraf bepaalde spelregels:
- Voor de chef: bedenk een streetfood-gerecht in Filipijnse stijl: een combinatie tussen zoet en hartig.
- Voor de shaker: bedenk een cocktail die naadloos past bij het gerecht, bestaande uit enkel Filipijnse ingrediënten.
Met deze ingrediënten kon het niet anders dan dat het een knallende en spannende finale werd. Jurylid Soenil Bahadoer: “Het niveau lag ook dit jaar weer enorm hoog. Alle teams mogen trots zijn op hun prestatie, maar Niek en André sprongen eruit.”
André Montijn vertelt: "We zijn ontzettend trots, wat een geweldige finaledag! Niek en ik kregen de opdracht om Kalamansi te verwerken in onze foodpairing met daarbij een complimenterende cocktail met The Bastard & Bamix. We kozen ervoor om de Gambero Rosso in ceviche style te maken, afgemaakt met een gegrilde Gambero Rosso. De jury was verrast door de umami, fruitigheid en zuren."
"Als pairing gebruikten we de Don Papa Baroko welke een Surinaamsse peanutbutter wash heeft gehad voor meer spice. Om de spices te complimenteren koos ik voor een Kalamansi/ Apricot shrub. Zoutoplossing, smoke & oak bitters, soda en een airfoam van gember en Don Papa maakten de cocktail compleet."
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen