Bitterzoete kruidenlikeur Amaro uit Italië: van digestief tot cocktailhit

Glaasjes Amaro

Bitterzoete kruidenlikeur Amaro uit Italië: van digestief tot cocktailhit

Amari, de Italiaanse, bitterzoete kruidenlikeuren, zijn populairder dan ooit. Ze worden gebruikt als digestief, aperitief, drankritueel en inspiratiebron voor cocktails. In Nederland zie je ze steeds vaker in cocktailbars, restaurants én in de kroeg of op het terras.

 

Tekst: Ingmar Voerman

Foto’s: o.a. 51 North Photography, Ming Chao, Caffo 1915 Group

 

Amari drink je van oudsher puur, maar cocktails met de bitterzoete likeuren worden eigenlijk al sinds halverwege de negentiende eeuw gemaakt. Amari (Italiaans meervoud), puur en in cocktails, zijn populairder dan ooit. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. Allereerst de waardering voor bittere smaken, en het aanzien van de Italiaanse keuken en cultuur wereldwijd.

De merken zijn vaak een ode aan wat groeit en bloeit in de regio, dat maakt de likeuren extra interessant. Hun populariteit is te danken aan een hernieuwde waardering voor bittere smaken, de invloed van de Italiaanse keuken en de veelzijdigheid van amari in cocktails. De bekende Aperol Spritz heeft spritzers wereldwijd op de kaart gezet, terwijl ook de klassieke negroni steeds meer terrein wint. Bartenders laten zich inspireren door amari, zowel voor nieuwe creaties als het herontdekken van oude recepten.

Meer lezen?

Meer over de Italiaanse kruidenlikeuren lees je via de Entree Digitaal App. Verder lees je nog meer exclusieve artikelen, die alleen beschikbaar zijn voor Entree-abonnees.

Kies een abonnement

Artikel delen