De Blood and Sand is een eeuwoude, verrassende cocktail waar de ouderwetse whiskyconnaisseur zijn neus zeker voor ophaalt. Het is namelijk een fruitige, zoete cocktail die dankzij de gewichtige ondertoon van rokerige, peated Schotse whisky eindeloos weet te fascineren.
Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: @moonshots.jpeg
De Blood and Sand cocktail kent wereldwijd net zoveel fans als haters. De gulden middenweg? Die is er niet. De onverwachte smaakcombinatie en balans in deze cocktail werkt gewoon, dat moeten zelfs de grootste sceptici erkennen. Op papier slaat de combinatie van ingrediënten nergens op, maar in het glas ontstaat iets magisch. Een perfecte Blood and Sand is fruitig-zoet met frisse zuren, kruidige bitters en een krachtige, rokerige punch van de whisky.
Essentieel voor een lekkere Blood and Sand zijn twee factoren:
Ingrediënten:
Werkwijze:
Schenk alle ingrediënten in een cocktailshaker. Vul de shaker voor twee derde met blokken ijs en shake de cocktail ongeveer tien seconden. Fine strain de cocktail in een voorgekoeld coupe-glas. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil.
Variatie:
Bij een ‘equal parts’ cocktail kun je makkelijk ingrediënten inwisselen voor alternatieven, als je enigszins dicht bij de originele smaken blijft. Zo behoud je ook de originele, succesvolle smaakbalans. Uiteraard is goed proeven en eventueel bijstellen een voorwaarde.
Een idee is om de cocktail extra kleur te geven door bloedsinaasappelsap of grapefruitsap te gebruiken. De zoete, rode vermouth extra bitter maken doe je door de bittere Punt E Mes-vermouth te kiezen, of een barspoon Fernet Branca toe te voegen. De Cherry Brandy kan je beter met rust laten, al loont het wel te kijken naar hoe verschillende merken werken in deze cocktail. Tot slot: gebruik eens een mooie mezcal in plaats van whisky.
Deze voorgestelde twists zijn bewust vrij ingetogen, geef je creativiteit vooral de vrije loop om op uitzonderlijke cocktailcreaties te komen! Een mooi voorbeeld is de Sangre y Arena van cocktailbar Botanero in Rotterdam.
Ingrediënten:
Werkwijze:
Schenk alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake hard en strain in een gekoeld Nick & Nora-glas. Parfumeer het glas met een sinaasappelschil en garneer met een maraschino-kers.
*De tekst gaat verder onder de foto's van Botanero in Rotterdam.
De roodkleurige whiskycocktail verscheen in 1930 in het legendarische The Savoy Cocktail Book van Harry Craddock, waar veel van de populaire klassiekers hun debuut maakten op papier. Een veilige aanname is dan ook dat de cocktail voor het eerst het leven zag in The American Bar van het Londense Savoy Hotel, de bar waar zoveel iconische cocktails zijn uitgevonden.
Deze bar is overigens nog steeds te bezoeken, een must voor iedere cocktailliefhebber. Een verklaring voor de naam kan worden gevonden in de Amerikaanse film Blood and Sand. Dit was een sfeervolle, stomme film over het leven van een stierenvechter, vertolkt door de toenmalige steracteur Rudolph Valentino - ook wel bekend als de Latin Lover.