De cocktail Hanky Panky bestaat uit gin, zoete vermout en een paar dashes Fernet Branca, die de klassieker een ruig, bitter-kruidig randje bezorgen. Variëren kan met bijvoorbeeld jenever, sherry of mezcal, maar blijf af van de Italiaanse kruidige bitters, die zorgen voor de stevige punch!
Tekst: Ingmar Voerman
De Hanky Panky is een cocktail uit de koker van ’s werelds bekendste vrouwelijke bartender ooit: Ada Coleman. Ada bestierde begin twintigste eeuw (1903-1924) de prestigieuze American Bar van het Londense Savoy Hotel. Sir Charles Hawtrey was een van haar vaste gasten, met een zeer verfijnde smaak voor cocktails. Toen de acteur de barvrouw vroeg om een nieuw drankje met een stevige punch, raakte Ada aan het experimenteren en schonk ze hem bij het volgende bezoek haar speciaal ontwikkelde cocktail.
Hawtrey nam een slok en sprak de legendarische woorden ‘By jove! That is the real hanky panky!’ Vanaf dat moment, hoogstwaarschijnlijk ergens tussen 1910 en 1920, heet de cocktail met gin, zoete vermout en Fernet Branca de Hanky Panky. In het Savoy Cocktail Book van de legendarische Harry Craddock (1930) stond het originele recept van de Hanky Panky cocktail voor het eerst beschreven.
Ingrediënten:
Schenk alle ingrediënten in een voorgekoeld mixing glas. Vul het mixing glas met blokken ijs en stir de cocktail ongeveer twintig seconden. Strain de cocktail in een voorgekoelde cocktailcoupe. Garneer met sinaasappelzest.
Variëren kun je leren, vier tips voor geslaagde ‘twists’ op de Hanky Panky.
De beste variatie op de Hanky Panky ligt dicht bij huis. Vervang de gin door een goede jenever zonder houtrijping maar met een goede scheut moutwijn, in elk geval een oude jenever.
De kleine dosis Fernet Branca likeur is zo mooi gebalanceerd en subtiel dat hiermee niet gekunsteld hoeft te worden. Wanneer je de Hanky Panky toch iets bitterder wil maken, is het aan te raden een zoete vermout te pakken die iets hoger in zijn bittertonen zit: Punt e Mes is hiervoor de oplossing!
*Tekst gaat verder onder de foto.
Vervang de gin ook eens voor de meest funky en grassige distillaten van de wereld: bijvoorbeeld Cachaca, Rhum Agrocole, Clairin, Mezcal of Grappa. Dit geeft de cocktail een nieuwe dimensie voor de avontuurlijke drinker. Ik ben zelf niet per se fan van het introduceren van houtrijping in de cocktail, omdat we ons dan meer in het speelveld van een Manhattan begeven. Echt variëren op een Hanky Panky is het dan niet meer, al zal het zeker lekkere drankjes opleveren.