Cocktailbar Super Lyan gaat voor perfectie: 'Cocktails met wow-factor'
Bij cocktailbar Super Lyan in Amsterdam is de service hoog en zijn de cocktails uniek, speels, en van perfecte kwaliteit. “Goed is hier niet goed genoeg”, aldus head bartender Zana Möhlmann. Daarom wordt alleen maar gewerkt met de mixers van Fever-Tree.
“Elke cocktail wordt nauwkeurig gecontroleerd voordat hij wordt geserveerd”, vertelt bartender Zana Möhlmann, wanneer we haar spreken in Super Lyan. Ze werkt nu iets langer dan twee jaar voor de fameuze cocktailbar in hartje centrum Amsterdam. Het is een unieke plek, waar je niet heengaat voor average cocktails, maar voor eigenzinnige creaties die verrassen. Möhlmann: “Het zijn herinterpretaties van klassiekers, een beetje rebels. Je herkent de ingrediënten, maar het is toch niet wat je verwacht.” Als voorbeeld geeft ze de Hanky Panky. “Dat is een heel zware, alcoholische drank. Donker, serieus. Wij hebben er een slushy versie van gemaakt.”
Groeipotentieel
Perfectie en speelsheid, in een nostalgische sfeer. Dat is wat de befaamde bartender Ryan Chetiyawardana voor ogen had toen hij deze bar in Amsterdam begon. Al eerder opende hij twee andere Lyan-zaken, in het Verenigd Koninkrijk. Elke bar met een eigen concept, maar wel herkenbaar. Amsterdam is op cocktailgebied nog ‘jong en zoekende’. Het heeft groeipotentieel. Dat is wat Chetiyawardana aantrok in de stad. Inmiddels is zijn concept ook in ons land een begrip. Möhlmann was er bij vanaf het begin, toen de bar nog moest worden opgebouwd. Ze is head bartender. “De service is hier hoog, zonder opdringerig te worden. En de constante kwaliteit is belangrijk. Om dat te waarborgen werken we met zogenaamde ‘zero’s’.
De bartender maakt de cocktail, de zero maakt de garnering en proeft nog een keer. Alleen als de cocktail perfect is, mag hij naar de gast.” Wat de bar verder kenmerkt? “Al onze mise-en-place is huisgemaakt. En het hele team is betrokken. De een is goed in fermenteren. Een ander is goed met siropen. Door gebruik te maken van ieders kwaliteiten, krijg je cocktails die outstanding zijn.”
Zo maak je een Lyan Mule
- 45 ml vodka of andere spirit
- 25 ml verse limoensap
- 10 ml verse gingersiroop
- 10 ml suikersiroop
- 4 dashes ‘Haba Lava tincture’ (oplossing van habanero en lavendel)
- 75 ml Fever-Tree ginger ale
Mix alle ingrediënten in een cocktailshaker, behalve de ginger ale. Shake met ijs, dubbelstrain over de ginger ale en voeg ijs toe. Garneer met schijfje limoen en takje munt.
Mixers
Diezelfde focus op kwaliteit speelt ook bij de keuze voor de mixers. Vandaar dat wordt gewerkt met de soda’s van FeverTree. Möhlmann: “De smaken zijn in harmonie. Niks overheerst. En Fever-Tree gebruikt ingrediënten die goed naar voren komen in een cocktail.”
Een goed voorbeeld vindt zij de ginger ale. “Er zijn veel soorten gember. Sommige zijn bloemig, andere pittig. FeverTree heeft nauwkeurig gezocht naar de gembers die het goed doen als mixer. Zoals in de Lyan Mule, een variant op de populaire Moscow Mule. Normaal wordt hij gemaakt met wodka, gemberbier, angosturabitters en limoen. Wij maken hem met verse gembersiroop, Fever-Tree ginger ale, vodka of een andere spirit, limoen, en habanero en lavender. De Fever-Tree-soda wordt zo als het ware ‘op het toneel gezet’.”
Fever-Tree
Bij Fever-Tree gaat smaak boven alles. Wereldwijd onderzoek naar de beste ingrediënten leidde tot de ontwikkeling van een reeks kwalitatief hoogstaande mixers. Op natuurlijke basis, zonder toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Ondertussen is het merk een begrip en niet alleen meer weg te denken uit de beste bars, toprestaurants en -hotels wereldwijd.
Foto's: Pim Ras en Ashkan Mortezapour Photography
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen