Cocktailbenodigdheden: deze 10 items zijn onmisbaar achter de bar

Cocktailbenodigdheden

Cocktailbenodigdheden: deze 10 items zijn onmisbaar achter de bar

Cocktails zijn populairder dan ooit, maar het maken ervan is een vak apart. Zo heb je een aantal items nodig die niet mogen ontbreken in je baruitrusting. Van shakers en barlepels tot muddlers en jiggers: Entree licht tien benodigdheden voor cocktails uit, waarmee jij het perfecte drankje creëert!

1. Shaker

Een goede shaker is onmisbaar achter de bar, omdat deze ervoor zorgt dat smaken samenkomen. Er zijn verschillende soorten: de klassieke Boston shaker, de stijlvolle Cobbler shaker en de handige French shaker. Elk type heeft zijn eigen charme en gebruiksgemak. Shake de cocktail net zo lang totdat de shaker condenseert. Meestal is dit na 10 tot 12 seconden.

2. Jigger

Een jigger is een klein maatbekertje dat je gebruikt om nauwkeurig de juiste hoeveelheid ingrediënten af te meten. De maatbeker heeft meestal twee uiteinden met verschillende maten, zoals 25 ml en 50 ml. Met een jigger zorg je ervoor dat cocktails altijd perfect gebalanceerd zijn.

3. Zeef

Gebruik je ijs, stukjes fruit, kruiden of andere vaste ingrediënten bij het maken van een cocktail? Dan is de zeef een musthave. Hiermee houd je ongewenste stukjes tegen, waardoor je een gladde, heldere cocktail serveert.

*De tekst gaat onder de foto verder.

Cocktail-Algemeen-Beeld

4. Muddler

Een muddler is handig om ingrediënten als kruiden, fruit en suiker in een glas fijn te stampen. Dit proces, dat ook wel muddling heet, helpt smaken vrij te geven en goed te mengen met andere ingrediënten. Het resultaat is een intensere smaak. Een cocktail waarvoor je een muddler gebruikt, is de bekende mojito, waarin muntblaadjes worden fijngestampt. Ook bij de caipirinha en de old fashioned komt de muddler goed van pas.

5. Citruspers

Een citruspers gebruik je om verse sappen uit citrusvruchten als citroenen, limoenen en sinaasappels te persen. Dit zorgt voor een frisse, natuurlijke smaak die je niet krijgt met voorverpakte sappen. 

6. Rasp

Een rasp is handig voor het fijn maken van harde ingrediënten als citrusvruchten, specerijen, chocolade en kokosnoot. Met de zogenaamde citruszesten of andere schaafsels voeg je smaak en geur toe aan een cocktail. Bovendien kan het ook bijdragen aan een mooie presentatie van de cocktail.

7. Barlepel

Een barlepel is een multifunctionele tool. Het primaire doel is roeren, maar bartenders gebruiken de lepel ook om vloeistoffen voorzichtig bij elkaar te gieten. Kenmerkend voor de barlepel is de spiraalvormige of gedraaide steel. Dankzij deze vorm is het mogelijk om gelaagde cocktails te maken, waarbij ingrediënten met verschillende dichtheden niet meteen mengen.

*De tekst gaat onder de foto's verder.

Best Bartender 2022_Ming Chao_18 16- Nederlandse cocktailscene - Top 3 Best Bartender 2023


8. Rietjes

Rietjes kunnen de drinkervaring van de gast én de uitstraling van een cocktail verbeteren. Je gebruikt ze onder andere voor tiki-cocktails (Mai Tai, Piña Colada en Zombie), omdat ze het tropische gevoel versterken. Maar je kunt ze ook gebruiken voor andere soorten cocktails. Welke je kiest is aan jou. Tegenwoordig zijn er veel duurzame varianten op de markt: van bamboe en roestvrijstaal tot glas en volledig biologisch afbreekbaar.

9. Schenktuit

Een schenktuit is een handig hulpmiddel bij het maken van cocktails, voornamelijk om nauwkeurig en gecontroleerd dranken uit flessen te schenken. Dankzij deze tuiten mors je minder, wat vooral van belang is wanneer er kostbare dranken in het spel zijn of wanneer de printer alsmaar bonnetjes blijft afdrukken. Bovendien voegen schenktuiten een vleugje professionele uitstraling toe aan de cocktailbar. 

10. Glazen

Zonder glazen geen cocktail! Er zijn veel verschillende soorten glazen waarin je een cocktail kunt serveren. Hier zijn tien voorbeelden:

  • Martiniglas: voor Martinis, zoals de klassieke Martini en de Cosmopolitan.
  • Tiki glas: voor Tiki cocktails zoals de Mai Tai en Zombie.
  • Collinsglas: voor cocktails zoals de Tom Collins en de Mojito.
  • Highball glas: voor cocktails met veel ijs en mixers, zoals de Cuba Libre en Gin & Tonic.
  • Rocks glas: voor cocktails zoals de Old Fashioned en de Whiskey Sour.
  • Hurricaneglas: voor tropische en fruitige cocktails zoals de Hurricane en de Piña Colada.
  • Champagnecoupe: voor champagne, maar wordt ook gebruikt voor cocktails zoals de Kir Royale.
  • Wijnglas: voor Spritzers en Sangria.
  • Mason jar: voor cocktails met een rustieke uitstraling, zoals de Moscow Mule.
  • Margaritaglas: voor Margaritas.

In ons artikel 'Welke cocktail in welk glas' lees je meer over welke glazen je het beste gebruikt. 

Artikel delen